Menoraji nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Menoraji nedenleri ve tedavisi
Menoraji, en yaygın jinekolojik şikayetlerden biridir . Menoraji, yedi günden fazla süren ağır dönemler veya aşırı uterin kanama olarak tanımlanır.Menoraji ile ilişkili en yaygın komplikasyon, anemi dir.Bazı durumlarda kadınlar ayrıca medikal müdahale gerektiren şiddetli menstruel kramplar görürler.Menoraji, histerektomi ( uterusun tamamen çıkarılması ) içeren ilaçlar veya cerrahi terapilerle tedavi edilebilir . Tedavinin seçimi semptomlara, hastanın yaşına, diğer sağlık faktörlerine ve çocuk sahibi olma niyetine bağlıdır.Bu makale ; menoraji,menoraji nedir,menoraji belirtileri,menoraji nedenleri,menorajı tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


Menoraji.jpg







Sürelerin neden ağır ve uzun olabileceğini anlamak için, öncelikle menstrüel kanamanın nasıl gerçekleştiğini bilmek önemlidir. Adet döngüsü farklı hormonlar ve özellikle dört hormon tarafından kontrol edilir. Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormon (LH) olmak üzere iki hormon beyne tabanında bulunan hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Diğer iki hormon olan östrojen ve progesteron öncelikle pelvisteki yumurtalıklar tarafından salgılanır.FSH ve LH östrojen ve progesteronu salgılamak için yumurtalıkları uyarır. Östrojen, rahmin iç astarına (endometriyum) kalınlaşmasına neden olur. Progrestrone endometriyumun olgunlaşmasına neden olur. Bir yumurta hücresi döllenmezse östrojen ve progresteron azalır. Bundan sonra hormon seviyelerindeki düşüş endometriyumun kaybolmasına ve vajina yoluyla kan ile dışarı atılmasına neden olur. Adet menstrüasyonu olarak bilinir ve kanama 2-7 gün sürebilir.


Uzun süren adet kanamaları


Kanamanın normalden daha ağır veya daha uzun süre olmasının çeşitli nedenleri vardır. Öncelikle kanama, normalde beklendiği gibi durmayabilir. Vücutta pıhtı oluşumu ve duraklama kabiliyeti zayıf olan pıhtılaşma bozukluklarında görülür.


İkincisi, hormon düzeylerinde bir bozulma da adet kanamasına yol açabilir. Örneğin, eğer ovülasyon olmazsa , östrojenin normalden daha fazla hareket etmesini sağlayan herhangi bir progesteron salgılaması olamaz. Bu, aşırı endometrial kalınlaşma ve sonuç olarak daha ağır kanamaya neden olabilir.


Menoraji nedenleri


Menorajinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kadın hormonları progesteron ve östrojen miktarlarında dengesizlik önemli bir rol oynamaktadır. Aşağıdakiler, menoraji için bilinen nedenler ve risk faktörleridir:

Hormonal dengesizlik


Östrojen ve progesteron hormonları, kadınlarda adet döngüsünü düzenler ve en içteki rahim astarının (endometriyum) kalınlaşmasından sorumludur. Bu astarın dökülmesi bir dönemle ilişkili kanamayla sonuçlanır. Östrojen ve progesteron düzeylerinde bir dengesizlik endometriyumun aşırı kalınlaşmasına ve daha ağır kanamaya neden olabilir. Fonksiyonel olmayan yumurtalıklar progesteron üretimini inhibe ederek böyle bir dengesizliğe neden olabilir.


Uterus tümörleri

Üreme çağındaki kadında görülen polipler ve fibroidler gibi uterusta iyi huylu büyüme, adet kanamasına yol açabilir. Uterin, ovarian ve servikal kanserler de menoraji gelişimi için küçük bir risk oluşturmaktadır.


Enfeksiyonlar


Üreme organlarının (pelvik inflamatuar hastalık) veya idrar yollarının enfeksiyonları ağır veya uzun süreli bir sebep olabilir. Bu enfeksiyonların bazıları cinsel yollarla bulaşabilir. Kanama her zaman ağır olmayabilir, ancak bazı kadınlar bunu normal sürelerinden farklı bir dönem olarak rapor edecektir.


Anormal uterin kanamalar nedir?

Anormal uterin kanamalar uterustan ( vajinanız yoluyla ) herhangi bir ağır veya olağan dışı kanama oluşturur . Aylık döngününüz sırasında normal adet döneminiz dahil olmak üzere herhangi bir zamanda olabilir.


Kanama Bozuklukları


Ağır dönemler adet döngüsü veya kadın üreme organlarında herhangi bir anormallik olmaksızın kanama bozukluklarıyla ilişkili olabilir.


ilaç


Çeşitli ilaçlar ağır dönemlere neden olabilir. Kan incelticileri, kan pıhtılaşmasını bozduğu için en belirgin olanlardır. Steroid ilaçlar ve kanser tedavisi gören ilaçlar (kemoterapi) de ağır dönemlere katkıda bulunabilir. Rahim içi araç (RİA), bazı kadınlarda adet dönemi kanamalarının azaltılması ve hatta tüm zamanların durmasıyla birlikte ağır dönemlere neden olabilir.


Organ yetmezliği


Kadın üreme organlarında herhangi bir anormallik bulunmuyor olsa bile, karaciğer ve böbrek yetmezliğinde ağır dönemler görülebilir. Karaciğer yetmezliği durumunda pıhtılaşma faktörlerinin üretimi etkilenir ve bu da kanama bozukluklarına neden olabilir.


Anormal uterin kanamaların belirtileri


Dönemler arasında vajinal kanama, anormal uterin kanamaların bir semptomudur. Periyodunuzda aşırı derecede ağır kanama olması anormal uterin kanama olarak da düşünülebilir. Bir dönem boyunca çok ağır kanama ve 7 günden fazla süren kanama menoraji olarak adlandırılır



Menoraji teşhisi


Demir eksikliği (anemi semptomu) ve tiroid hastalığı ve kan pıhtılaşmasını etkileyen bozukluklar gibi menoraji ile ilişkili diğer durumları araştırmak için kan testleri yapılır. Endometrial astardan alınan doku örneği toplanır ve inflamasyon, kanser ve diğer anormallikler açısından test edilir. Bu işlem, menstrüel kramp gibi bazı ağrı ve rahatsızlıklara neden olur.Pap muayenesi sırasında serviksin hücreleri toplanır ve enfeksiyon, enflamasyon ve kanser belirtileri açısından test edilir.Bir ultrason testi uterus, pelvis ve yumurtalıkların bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır ve hekimlerin fiziksel anormallikleri tespit etmesine yardımcı olabilir.Menoraji semptomlarını azaltmak veya iyileştirmek için bir dizi tedavi mevcuttur. Seçim, hastanın yaşı, tıbbi öyküsü, ideal sonucu ve gelecekteki çocuk sahibi olma planlarına bağlıdır. Cerrahi genellikle ilaç terapilerine cevap vermeyen hastalar için uygulanır..



Menoraji tedavisi


Menorajinin tedavisi, duruma bağlıdır.Anemi tedavisinde demir takviyeleri,Adet döngüsünü düzenlemek ve kanama süresini ve miktarını azaltmak için oral kontraseptifler, Hormonal dengesizliği tedavi etmek ve kanamayı azaltmak için oral progesteron gibi.. Menoraji semptomlarını tedavi etmek veya hafifletmek için birkaç cerrahi prosedür de mevcuttur.



Çoğu zaman ağır dönemler ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Demir eksikliği anemi ağır dönemlerin en sık görülen komplikasyondur. Aslında, kızlarda ve üreme çağındaki kadınlarda çoğu anemi vakası ağır dönemlerden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, kanama şiddetli ve kalıcı olduğunda, çarpıntı ve nefes darlığı gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Nadir durumlarda hayatı tehdit edici bile olabilecek temel hastalıkları ve mevcut hastalıkları zorlaştırabileceğinden acil tıbbi müdahale gereklidir.
 
Menoraji, menstrüel periyotları anormal derecede ağır veya ortalama yedi günün ötesinde uzun kanamayla tanımlayan tıbbi bir durumdur .Menstrüel siklus sırasında ağır, uzun süren kanamalar menorajinin başlıca semptomudur. Ağır kanamalar sonucu diğer semptomlar da görülebilir. Özellikle şiddetli menstrüel kanama, yorgunluk, nefes darlığı ve aşırı kan kaybı nedeniyle anemi gibi durumlara neden olabilir.Menorajinin çeşitli farklı şeylerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Örneğin, endometriozis , adenomyozis, pelvik inflamatuvar hastalık ve endometriyal hiperplazi gibi altta yatan bir durum olabilir; bu durum, şiddetli periyodik akıntılara ve menorajinin semptomlarına neden olabilir. Diğer yaygın nedenler arasında hormon dengesizliği bulunur .
 
Menoraji, birçok kadını etkileyen menstrüel bir hastalıktır ve menstrual periyotların ağır veya uzun süreli akışı ile karakterizedir. Menoraji bazı durumlarda şiddetli olabilir ve kadınların normal günlük aktivitelerine, uyku bozukluğuna ve kan kaybından kaynaklanan sağlık sorunlarına müdahale edebilir. Alışılmadık derecede uzun menstruel dönemler birçok kadının hayatını etkileyen aylık bir sorundur. Verdikleri rahatsızlıktan ve sosyal sıkıntıdan başka, ağır dönemler vücudun demir rezervlerini de olumsuz yönde etkileyebilir.
 
Fonksiyonel olmayan yumurtalıklar da başka bir yaygın neden. Eğer yumurtalıklar menstrüel döngüsü sırasında yumurtayı serbest bırakmak için etkin bir şekilde çalışmıyorsa, vücut normalde olduğu gibi progesteron üretmez. Bu hormonal dengesizliğe de neden olabilir.
Fibroidler ayrıca menorajinin bir başka nedeni . Bunlar uterusta bulunan kanserli olmayan tümörlerdir ve genellikle doğum sonrası yıllarda ortaya çıkarlar. Bu miyomlar , menstrüel kanamaya daha ağır ve uzun süreli olmasına neden olabilir. Diğer tıbbi durumlar, karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları gibi ağır menstrüel kanamalara neden olabilir; bu da normal kan pıhtılaşmasını önleyebilir ve kadınlarda menorajiye neden olabilir.
 
Geri
Üst