Mesane kanseri nedir belirtileri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Mesane kanseri nedir belirtileri nelerdir ?
Mesane boşaltma organıdır. Boşaltımdan önce idrarı depolamaktadır. Mesane kanseri , mesane hücrelerinin anormal büyümesidir ve yaygın bir kanserdir; Erkeklerin kadınlara göre mesane kanseri alma riski daha yüksektir . Mesane kanserinin en yaygın semptomu idrarda kan olmasıdır. Sigara içimi , mesane kanseri için en önemli risk faktörüdür ve sigara içenler içmeyenlere göre daha fazla risk altındadır. Mesane kanseri semptomları, idrardaki ağrısız kan veya sık idrara çıkma ve ağrılı idrara çıkışı içerir. Mesane kanseri cerrahi, kemoterapi ve radyasyon gibi seçeneklerle tedavi edilebilir.


mesane kanseri.jpg



Mesane üriner sistemin bir parçasıdır. Esnek, kaslı bir duvara sahip içi boş, balon şeklinde bir organdır. Mesane idrarı depolar. İdrar böbrekler tarafından yapılan sıvı atık dediğimiz şeydir. İdrar üreter denilen tüpler vasıtasıyla mesaneye taşınır. Tuvalete gittiğinizde, mesanenizdeki kaslar kasılacaktır. Sonra idrarı üretra adı verilen bir tüp vasıtasıyla dışarı atarlar. Mesanenin hücreleri anormal bir şekilde büyüyorsa, mesane kanseri olabilir. Mesane kanseri olan bir kişinin mesanesinde bir veya daha fazla tümör bulunur.

Mesane duvarı, farklı hücrelerden oluşan bir çok tabakaya sahiptir. Çoğu mesane kanseri ürotelyumda veya geçiş epitelinde başlar. Mesane iç astarıdır. Transitional hücreli karsinom, ürotelyum hücrelerinde oluşan kanserdir. Mesane kanseri, mesane duvarının diğer katmanlarına ya da içine uzandığında daha da kötüleşir. Zamanla, kanser mesanenin dışına dokuların yakınında büyüyebilir. Mesane kanseri yakındaki lenf nodlarına yayılabilir ve daha uzakta olabilir. Kanser, kemiklere, akciğerlere veya karaciğere ve vücudun diğer bölümlerine ulaşabilir.

Mesane kanseri belirtileri

Mesane kanserinin en yaygın belirtisi, genellikle aniden ortaya çıkan ve genellikle ağrılı olmayan idrardaki kan (hematüri) dir.

Diğer az rastlanan semptomlar şunları içerir:
Mesanenin boşaltılmasında sorunlar
idrar yaparken yanma hissi
sık sık idrara çıkma ihtiyacı duymak
idrarda kan
alt karın veya bel ağrısı.

Mesane kanserinin nedenleri

Mesena kanserinin birincil nedenleri şunlardır ; Aşırı derecede sigara içme bazı kimyasallara maruz kalma, kemoterapi ilaçları, şeker hastalığı, mesanede kronik iltihap olması ve genetik .Genler ve belirli enfeksiyon türleri ile ilgili bazı riskler de vardır. Bilinen diğer bir risk faktörü pelvise yönelik bir radyasyon ışını türüdür.


Mesane kanseri teşhisi

Doktorunuz ilk olarak tıbbi geçmişinizi ele alacak ve fiziksel muayene yapacaktır. Bazı testler ve teşhis yapmak için sizi bir üroloğa yönlendirir. Teşhisiniz mesane kanseri ise, ek testler hastalığınızın evresini bulacaktır. Aynı zamanda doktorunuza sizin için en iyi tedavinin hangisi olduğuna dair bir fikir verecektir. Mevcut tüm tedavi şekilleri hakkında doktorunuzla konuşun. Size olası riskleri ve tedavinin yaşam kalitesinizüzerindeki yan etkilerini anlatacaktır. Tedavi seçenekleri kanserin aşamasına göre olacaktır. Her insanın farklı olduğunu ve her beden terapiye farklı tepki verebileceğini unutmayın.

Kan testleri
Kan testleri genel sağlık durumunu kontrol edebilir.
İdrar testleri
İdrar testleri, kan, bakteri ve herhangi bir kanser veya kanser öncesi hücreleri kontrol eder
BT taramaları
BT taramaları, herhangi bir tümörün saptanmasında yardımcı olabilecek mesaneyi de içeren organın üç boyutlu görüntülerini üretir.
Ultrason taramaları
Ultrason taramaları kanser varlığını ve boyutunu gösterebilir. Küçük tümörlerin ultrason ile tespit edilmesi zor olabilir.
Sistoskopi ve biyopsi
Anormal dokular saptanırsa, bir doku örneği (biyopsi) alınacaktır.

Mesane kanseri türleri

Çoğu mesane kanseri, mesanenin içine yerleşen dokuda gelişir. Bu dokuya ürotelyum veya geçiş epiteli denir ve burada gelişen kansere geçiş hücresi karsinoması denir. Mesane kanserlerinin çoğu bu tür kanserlerdir. Mesane kanseri mesanenin yalnızca iç astarını etkilediğinde, yüzeyel mesane kanseri olarak adlandırılır. Daha ileri evre mesane kanseri mesane duvarının diğer katmanlarına yayılabilir veya pelvisteki lenf düğümlerine geçebilir. Buna invaziv mesane kanseri denir.


Mesane kanseri herkesi etkileyebilir, ancak bazı gruplar daha büyük bir risk altındadır. Mesane kanseri riskini artıran diğer faktörler arasında ailenin geçmişi ve önceki kanser tedavisi sayılabilir. Mesaneyi içeren doğum kusurları, mesane kanseri riskini arttırır. Kronik mesane inflamasyonu (sık mesane enfeksiyonları, mesane taşları ve mesaneyi tahriş eden diğer idrar yolu sorunları) mesane kanseri geliştirme riskini artırır. Makale de yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünün. Erken teşhis ve tedavi ile bu hastalığın ilerleyişi kontrol altına alınabilir.
 
Mesane kanserine genelde çok sigara içenler yakalanıyor. İdrarımızda ki değişiklikler sağlığımızla ilgili aslında bir çok ip ucu sağlıyor. Rengi kokusu görünümü. Bunlara dikkat etmek lazım. Mesane kanseri olanlarda genelde idrar yaparken ağrı, idrarda kan olması ve sürekli idrara çıkma isteği oluyor. Belirtileri bilmek önemlidir. Birde ailede mesane kanseri olan varsa genetik faktörde etken olabiliyor.
 
Geri
Üst