Mide bulantısı neden olur ? Mide bulantısına ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Mide bulantısı neden olur ? Mide bulantısına ne iyi gelir ?
mide bulantısı,mide bulantısı neden olur,mide bulantısı nasıl geçer,mide bulantısına ne iyi gelir,mide bulantısı nedenleri,


mide bulantısı.JPG




Bulantı muhtemelen deneyimleyebileceğiniz ve çeşitli durumlarda ortaya çıkabilecek en rahatsız edici semptomlardan biridir. Nedeni ne olursa olsun, mide bulanırken yapmanız gereken ilk şey, kök nedenini düşünmektir. Mide bulantısına neden olabilecek ilaçlar alıyor musunuz? Hamile misiniz? Mide gribi veya Norovirüs var mı? Mide bulantısını gördüğünüz veya kokladığınız bir şeyle mi tetikledi? Mide bulantınızı tetikleyen ağrı (adet krampları veya migren gibi) yaşıyor musunuz? Bunlardan her hangi biri mide bulantısına neden olabilir. Kök nedenin bilinmesi mide bulantısı gidermek için ve tedavi etmek için önemlidir. Beslenmeden migrene kadar bir çok farklı nedene sahip olabilen mide bulantısı olabilir. Bulantı çeşitli durumlarda ortaya çıkar ve nedeni anlamak en uygun tedaviyi belirlemede önemlidir. Makalemizin devamında mide,mide bulantısı, mide bulantısı nedenleri,mide bulantısı neden olur,mide bulantısına ne iyi gelir ile ilgili etiketler hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



Çoğu zaman kusma bizim kontrolümüz altında değildir. Bir refleks eylemi olarak ortaya çıkar. Vücut, istenmeyen ya da enfekte olmuş bir şey tükettiğinizde, vücudun savunma mekanizması, sindirilmemiş maddeleri kusma şeklinde atmasına neden olur.Kusma, daha büyük bir enfeksiyon için bir semptomdur.Bir çok şey bulantıya neden olabilir. Bazı yaygın nedenler, deniz tutması ve diğer hareket hastalıkları, erken gebelik, yoğun ağrı, kimyasal toksinlere maruz kalma, duygusal stres (korku), safra kesesi hastalığı, gıda zehirlenmesi, hazımsızlık , çeşitli virüsler ve bazı kokulardır.Genellikle kusma zararsızdır, ancak daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bulantı ya da kusmayı beraberinde getirebilecek bazı ciddi durumlar arasında, menenjit , bağırsak tıkanıklığı, apandisit, migren baş ağrıları ve beyin tümörleri yer alır.Kusma ile ilgili başka bir endişe dehidrasyondur .



Bazen yoğun veya hoş olmayan kokular mide bulantısı hissini uyandırır.Bulantıya genellikle diyare gibi gastrointestinal rahatsızlık semptomları eşlik eder. Migren baş ağrısı veya yaralanması gibi yoğun ağrı da bulantıya neden olabilir. Kafa travması geçiren kişiler, genellikle sonradan mide ve baş dönmesi hissederler.Bulantı, genellikle ağrısız bir semptom olsa da nahoştur.Mide bulantısı ile ortaya çıkan en yaygın semptom kusmadır. Bulantı ile de ilişkili olan semptomlar arasında baş dönmesi, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve düşük idrara çıkma bulunur.Bulantı tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Çoğu durumda, mide bulantısı, özellikle kusarak rahatladığı takdirde kendi kendine düzelir.Tedavi bol miktarda sıvı ve berrak bir sıvı diyet içerebilir. Şiddetli bulantı, ilaçlarla tedavi gerektirebilir. Doktorunuz sizi muayene edecektir. Muayene, son belirtilerinize ve diğer tıbbi geçmişinize bağlı olarak kan basıncı testi, karın muayenesi, nörolojik muayene veya diğer testleri içerebilir. Kan testleri yapılabilir. Hamile olabilecek herhangi bir kadın için hamilelik testi yapılmalıdır. Yakın zamanda kafa travması geçirdiyseniz, bilgisayarlı tomografi (CT) taraması gibi bir beyin görüntüleme testine ihtiyacınız olabilir.



Hamilelik sırasında bulantı, özellikle ilk üç ayda yaygındır. Hamileler ve diğer bazı insanlar için, bazı kokular ve tatlar mide bulantısına neden olabilir. İlaçlar ve tıbbi tedaviler, bulantıyı bir yan etki olarak da üretebilir. Örneğin, kanser için kemoterapi tedavisi genellikle bulantı ve kusmaya neden olur.Kusma, anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarında önemli bir rol oynayabilir. Fiziksel muayene, sağlık öykünüz, laboratuvar testleri ve diğer testler doktorunuz tarafından mide bulantısı ve kusma sebebini bulmak için kullanılır. Kusma safra kesesi iltihabı, bağırsak tıkanıklığı, peptik ülser hastalığı, akut hepatit, diyabet komplikasyonları, akut gastroenterit (mide gribi), menenjit ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir.Kusma sürekli olduğunda anti-bulantı ilaçları reçete edilebilir ve altta yatan bir neden veya daha kapsamlı bir sağlık problemi bulmak için testler yapılabilir. Bulantı, belirli koşulların, örneğin vücuttaki kimyasal değişikliklerin bir yan etkisi de olabilir. Genellikle bulantı zamanlaması nedeni ortaya çıkarabilir.





Mide bulantısı belirtileri nelerdir? Mide bulantısı nasıl teşhis edilir?



Bulantı belirtileri, çeşitli bozukluklara ve tetikleme koşullarına bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Mide bulantısının bazı ilişkili semptomları şunlardır:

kusma
halsizlik
karın ağrısı
göğüste, üst batıda ve boğazda rahatsızlık hissi
baş ağrısı
hasta olma hissi
baş dönmesi
gaz
ateş
ishal
şişmiş mide hissi
göğüs ağrısı
karışıklık
letarji
nabızın hızlanması
nefes alma zorluğu
Asiri terleme



Bulantı genellikle başka bir durumun belirtisidir ve bulantıdan nasıl kurtulacağınızı öğrenirken, öncelikle başka bir şeyden muzdarip olup olmadığınızı değerlendirmeniz önerilir. Bulantı tedavisinde kullanılan ev ilaçları, semptomları tedavi etmek için çok etkilidir, ancak ilk etapta bulantıya neyin neden olduğunu bulmanız gerekir. Bulantı, aşağıdakilerin bir sonucu olabilir:



mide enfeksiyonu
kronik yorgunluk
yol tutması
apandisit
depresyon
uzaklaştırılma
madde bağımlılığı
aşırı alkol kullanımı
gebelik
aşırı dozda kafein
ülserler
şeker hastalığı
güneş çarpması
kemoterapi
Kafa yaralanması
baş dönmesi
stres
böbrek taşı
Gıda zehirlenmesi
migren
adet
irritabl bağırsak sendromu



Gördüğünüz gibi, bulantı nedenleri çok çeşitlidir ve her bir sebep özel dikkat ve özel tedavi gerektirir.Zencefil, çeşitli karın ve sindirim ile ilgili sorunlara etkili bir ilaçtır. Kusma, gıda zehirlenmesi veya hazımsızlıktan kaynaklanıyorsa, bir çay kaşığı zencefil suyu veya taze rendelenmiş zencefil küspesi ve bir çay kaşığı soğan suyunun karıştırılması, bu durumu etkili bir şekilde geçmenize yardımcı olabilir. Zencefil, geleneksel bir mide bulantısı tedavisi olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bugün bile, zencefilin deniz tutması, sabah bulantısı ve kemoterapi gibi çeşitli durumlarda güçlü mide bulantısı azaltma etkilerine sahip olduğunu gösteren çok sayıda çalışma bulabilirsiniz.Zencefilin mide asidinin nötralize edilmesine yardımcı olmak için sindirim suyu ve enzimlerinin salgılanmasını teşvik ettiği bilinirken, yüksek fenol içeriği mide kaslarını gevşetmeye yardımcı olur, tahriş olmuş dokuları yatıştırır . Sindirim sağlığında önemli bir rol oynadığı için B6 vitamini, sabah bulantıları için en etkili tedavilerden biridir. B6 vitamini , hazımsızlık ve gebelik mide bulantısını azaltma yeteneği dahil olmak üzere çeşitli fiziksel ve psikolojik işlevlerde önemli bir rol oynar.



Nane, mideye yatıştırıcı olan ve neredeyse anında bulantıyı rahatlattığı söylenen başka bir bitkidir.Nane yağı, mide astarı ve kolon üzerindeki antiemetik ve antispazmodik etkileri için tavsiye edilir. Mide bulantısı için birçok nane yağı kullanılır . Boynunuzun arkasına ve ayak tabanlarına bir ila iki damla sürmeyi deneyin.Papatya çayı, dünyanın en popüler bitkisel çaylarından biridir. Geleneksel olarak, papatya sindirim sistemi bulantı, kusma, hazımsızlık, ve ishal gibi çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır . Tarçın, bulantı ve kusmayı giderir.Elma sirkesinin antimikrobiyal özellikleri, bulantı ve kusmayı önlemek için çok işe yarıyor. Sirke ayrıca mide sakinleştirmede de etkilidir ve detoksifikasyonda da yardımcı olur. Soğanlar zengin bir doğal antibiyotik kaynağıdır. Mide bulantısına iyi gelir.Muzlar sadece sindirimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sisteminide sağlıklı tutar.Potasyum içeriği, besinlerin daha kolay emilebilmesine ve daha iyi sindirime yardımcı olur . Ayrıca yüksek antioksidan potansiyele sahiptirler. Papatyada bulunan fenolik bileşikler ve terpenoidler sindirim sisteminizi rahatlatır. Bu çay şişkinlik, mide krampları, şişkinlik ve hazımsızlıktan kurtulmayı sağlar. Aynı zamanda gastrik asitliği düşürür. Tarçın çayı, gazı serbest bırakır ve sindirim sistemini uyararak mide şişkinliğini giderir.



Bir dilim elma bile asit üretimini sakinleştirebilir ve mide bulantısını giderir.Muz vücutta doğal bir antiasit gibi davranır. Mide bulantısına iyi gelir.Herhangi bir sindirim sorunu yaşamanız halinde üzüm tüketin.Fesleğen yaprakları da mide bulantısı ve gaz ile mücadele yanı sıra mide ekşimesi giderilmesinde yardımcı olur.Papatya çayı, mide asidini nötralize etmek için kullanılmıştır. Ayrıca insanlar tarafından stres giderici olarak kullanılır.Taze zencefil, mide ekşimesi için en eski ilaçlardan biridir. Bulantıyı tedavi etmek için de kullanılır.Zerdeçal, sindirimi uyarmaya ve asit oluşumunu önlemeye yardımcı olur.Sakız çiğnemek mide bulantısını giderir. Mideniz bulanıyorsa duş alın, evinizi havalandırın ve açık havada yürüyüz yapın. Ayrıca derin nefes tekniği mide bulantınızı giderecektir.Bademler sindirim için özellikle iyidir çünkü yüksek yağ içeriği mide asidini nötralize eder.Mide ekşimesini hafifletmek için ayranda tüketebilrsiniz.




Elma suyu, midenizin mide asitlerinin daha fazla salınmasından korunmasına yardımcı olabilecek gastroprotektif etkilere sahiptir. Mide bulantısı yaşıyorsanız elma suyu tüketin.Limon suyu sindirimi artırır ve mide safra akışını artırır . Ayrıca antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere de sahiptir . Mide bulantısına iyi gelir.Bir aloe vera yaprağı içinde bulunan jel, besin maddeleri, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur.Ayrıca sindirim sisteminin iç astarı üzerinde yatıştırıcı etkileri vardır. Alkalin yapısı, midedeki fazla asidi nötralize eder. Mide bulantısı için Aloe vera içebilirsiniz.Yoğurt, sindirim sağlığı için çok faydalıdır.Mide bulantısını giderir.Pirinç suyu mide bulantısı için en iyi ev ilaçlarından biri olarak kabul edilir. Bir bardak suya biraz pirinç ekleyin ve 10 ila 20 dakika kaynatın. Suyu süzün ve tüketin. Gıda zehirlenmesinden kaynaklanan bulantıya yardımcı olur . Bulantı tedavisinde limon ve tuzun etkili olduğu düşünülmektedir. Bir bardak su içinde, bir limon sıkın ve çözeltiye biraz tuz ekleyin.Bulantıyı hissettiğiniz anda karışımı kullanın. Tuz eklenmesi , vücutta tuz dengesizliğine neden olabilecek, elektrolitlerin arttırılmasına yardımcı olacaktır . Görüldüğü üzere mide bulantısının peç çok nedeni vardır. Tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bir günde çok fazla kusma yaşarsanız mutlaka hekime görünün.
 
Mide bulantısı, genellikle kusmadan önce gelen mide rahatsızlığıdır . Kusma , mide içeriğinin ağız yoluyla zorunlu olarak isteyerek veya istemeden boşalmasıdır. Bulantı ve kusma hastalık değildir, ancak bunlar gibi birçok durumun belirtileridir: Hareket hastalığı veya deniz tutması,Gebeliğin erken evreleri, İlaç kaynaklı kusma,Safrakesesi rahatsızlığı, stres, Gıda zehirlenmesi, mide gribi, Bazı kokulara reaksiyon,Beyin sarsıntısı veya beyin hasarı,Ülser vs gibi.Gün içinde birden fazla kusma gerçekleşiyorsa dikkate alınmalı ve en kısa zamanda tıbbi yardım alınmalıdır. Bulantı nedeniyle yemek yiyemiyor veya içemiyorsanız dehidrasyon oluşabilir.Bu nedenle bol sıvı tüketmeniz önemlidir. Mide bulantısına iyi gelen bir kaç bsin vardır bunları makalemizde paylaşmıştık. Mide bulantısında tüketilen en popüler içecekler; papatya çayı,nane limon, zencefil çayıdır. Mide bulantısı yaşıyorsanız kesinlikle gazlı içeceklerden uzak durun yağlı baharatlı kızarmış yiyecekler tüketmeyin. Kusmanız birden fazlaysa ateş ishal gibi diğer septomlarda eşlik ediyorsa en kısa zamanda tıbbi yardım alınız.
 
Mide bulantısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı insanlar harekete veya bazı yiyeceklere, ilaçlara veya bazı tıbbi koşulların etkilerine karşı çok hassastır. Bütün bunlar mide bulantısına neden olabilir. Mide ekşimesi veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), yemek yediğinizde midenizin içeriğinin özofagusunuza geri gelmesine neden olabilir. Bu, bulantıya neden olan yanma hissi yaratır.Bakteriler veya virüsler mideyi etkileyebilir ve mide bulantısına neden olabilir. Gıda kaynaklı bakteriler, gıda zehirlenmesi olarak bilinen bir hastalığa neden olabilir. Viral enfeksiyonlar da mide bulantısına neden olabilir.Bazı ilaçların alınması - örneğin, kemoterapi gibi kanser tedavileri - mideyi bozabilir veya mide bulantısına katkıda bulunabilir. Baharatlı veya çok yağlı yiyecekler gibi bazı yiyeceklerin fazla tüketilmesi mideyi rahatsız edebilir.Mide ülseri ya da yaralar bulantıya neden olabilir. Şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, nefes almada zorluk ile birlikte bulantı yaşıyorsanız, mutlaka bir hekime görünün. Mide bulantısı hastalık değildir ancak bir çok hastalığın septumudur..
 
Geri
Üst