Mirena hormonlo spirail kullananlar

Uzman SühaN

Administrator
Mirena hormonlo spirail kullananlar
mirena hormonlu spirail nedir,mirena hormonlu spirailin yan etkileri nelerdir,mirena hormonlu spirail kanama yaparmı,mirena hormonlu spirail sinirlilik yaparmı,mirena hormonlu spirail akıntı yaparmı,mirena hakkında bilgiler


m.jpg


Normal Spiral'in (RİA) etkin bir doğum kontrol yöntemi olmasına karşın taşıdığı bazı dezavantajlar kullanımını kısıtlamaktadır. Örneğin; spiral kullanıcılarında adet kanaması miktarında bir artış söz konusudur ve bu şikayet bazı durumlarda spiralin çıkarılmasını bile gerektirebilir.

Son birkaç yıldır yaygın olarak kullanılmaya başlanan hormonlu spiraller işte bu yan etkileri önlemektedir.

Çubuğunda hormon içeren spiraller, normal spirallerin "Rahim İçi Alet (RİA)" adından çok, içerdiği hormon sayesinde "Rahim İçi Sistem (RİS)" olarak adlandırılmaktadırlar.

Mirena, progesterolu spiral, RİS
Türkiye'de bulunan ve yaygın kullanılan tek hormon içeren spirali "Mirena" dır.

Bu nedenle bu bölümde ticari ismi ile anılmaktadır. (Yandaki resim: Mirena)


Etki mekanizması spiral ile aynıdır. Ek olarak, üzerinde taşıdığı progesteron hormonu rahim iç dokusunu incelterek gebeliği önlemedeki başarıyı arttırmaktadır.
Doğum kontrol yöntemi olarak kullanımının yanı sıra, adet kanamalarının aşırı olduğu durumlarda tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Adet kanamasının miktarını genel olarak azaltır. Bu nedenle özellikle adet kanamasından şikayet eden hanımlarda tercih edilebilir.
Özellikle menopoz öncesi dönemde sık adet kanamaları ve hatta bu yüzden de anemi (kansızlık) problemi olan ve bu adet kanamalarının kanser veya kanser öncüsü bir lezyona bağlanmayan hastalarda tedavi amaçlı mirena uygulaması yapılabilir.

Yine, rahimden köken alan küçük myomlardan ötürü adet düzensizlikleri ve aşırı kanaması olan ve rahim ameliyatı yapılması düşünülmeyen kişilerde mirena uygun bir tercihtir.

RİS'in genellikle adet döneminde takılması tercih edilir. Öncelikle dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır. En uygun takılma günü belirlenir. Uygulanması spirale benzer. Ancak; rahim ağzının kapalı olduğu durumlarda dilatasyon gerekeceğinden anestezi uygulanabilir.

Mirena ile ilgili bir dezavantaj, maliyetinin diğer spirallere göre daha fazla olması. Ancak etkinliğinin yüksek olması nedeniyle bu dezavantaj göz ardı edilebilir.

Diğer bir dezavantajı ise diğer spiralle göre daha sıklıkla dış gebelik riskinin olmasıdır. Levonorgestrel rahim içi spiral sistem levonorgestrel hormonu içeren plastik bir aygıttır. Bu aygıt rahim içine yerleştirilir ve burada levonorgestrel hormonunu yavaş yavaş salgılayarak hamileliği 5 yıla kadar engelleyebilir. Levonorgestrel rahim içi spiral sistemi en az bir çocuğu olan, cinsel ilişki yaşadığı kişi sabit olan ve cinsel ilişki yaşadığı kişinin de tek cinsel ilişki partneri olan kadınlar için uygun bir doğum kontrol yöntemidir. Çok partnerli eşi olan kadınlar için uygun olmayabilir.

Levonorgestrel ise bir kadın hormonudur. Bu hormon rahim boynundaki salgılarda ve rahim iç yüzeyinde değişimlere sebep olarak spermin rahme ulaşmasını ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engeller.

Levonorgestrel bir progesteron hormonudur ve östrojen içermez. Rahim içi spiral aygıtı rahim içine levonorgestrel salgılar, ancak yalnızca çok az miktarda hormon kan dolaşımına katılır.



Levonorgestrel rahim içi spiral sistem aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

gebelik önleyici;

adet kanamasının nedeni bilinemeyen bir şekilde aşırı derecede uzun süreli ve şiddetli halde meydana gelmesi (idiyopatik menoraji);

östrojen hormonu yerine koyma tedavisi sırasında endometriyal hiperplaziye¹ karşı koruyucu olarak.

(¹endometriyal hiperplazi: Fazla östrojen hormonu aktivitesine bağlı olarak rahmin iç yüzünü döşeyen endometriyumu oluşturan hücrelerin ve salgı bezlerinin normalden fazla büyüdüğü ve çeşitli aşamalardan geçtikten sonra habis² değişikliğe uğrayabildiği kanıtlanmış bir hastalıklar grubu.)

(²habis: Kötü (öldürücü) sonuçlanan ya da gelişim gösteren.)

Levonorgestrel rahim içi spiral sistem burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst