Mitolojide Oğlak Burcu

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Mitolojide Oğlak Burcu
meleklermekaniterazi-6558.jpg



Mitolojide anlatılan Capricornus’un şekli, Zeus gibi yeni nesil tanrılar ile Titan gibi eski nesil yaşlı tanrılar arasında geçen büyük kozmik savaştaki bir olayın anısını yansıtır.

Bu savaş sonucunda yeni nesil tanrılar savaşı kazanıp, evrenin hakimiyetini ele almışlardır. Ancak eski ana tanrıça olan Gaia, yeni nesil tanrıların davranışları karşısında öfkelenmiş ve Typhon adında çok güçlü bir canavarı yeni nesil tanrıların üzerine yollamıştır. Bu canavar yaptığı yıkımlar ve olağanüstü gücüyle yeni tanrılar için büyük tehlike anlamına gelir. Görüntüsü öyle korkunçtur ki Afrodit ve Eros balık kılığına girerek kendilerini gizlerler. Zeus’un bile kendisini koç şekline sokup bir süre bu halde saklandığı anlatılmaktadır.

Canavar yeni nesil tanrılara saldırmak için yaklaşırken, hayvanların tanrısı olan Pan olayı fark edip diğer tanrıları uyarır. Hepsinin canavardan korunmak için birer hayvan kılığına girmelerini söyler. Kendisi de bir balık kılığına girmeye çalışır. Ama aceleden tam olarak değişemez. Nil nehrine dalarken arka kısmı balık olmasına rağmen ön kısmı değişmemiştir. Capricornus takımyıldızı genelde balığın kuyruğundan çıkan keçinin ön ayakları olarak betimlenir.

Daha sonra Zeus canavarla çok çetin bir mücadeleye girer ve yenilir. Typhon, Zeus’un tendonlarını keserek bir mağaraya saklar ve girişe de nöbetçi olarak yarı yılan yarı kadın olan Delphyne’i diker. Ancak Delphyne iyi bir nöbetçi değildir ve Hermes, Aegipan ile birlikte tendonları çalmayı başarır. Bu sırada Typhon’un geri döndüğünü fark eden tanrılar, hayvan kılığına girerek kendilerini saklarlar. Aegipan yakındaki bir göle atlar ama suya girmeden önce ne olacağına karar vermemiştir. Pan’ın hikayesine benzeyen bir durum burada da karşımıza çıkar. Suyun içindeyken bir oğlak olmaya karar verir ama kararsızlığı yüzünden tam olarak değişim geçiremez ve sadece belden aşağısı balık haline gelir

Başka bir mitolojik anlatım ise şöyle;

Tanrı Ea ya da diğer adıyla Enki Oğlak burcunun yarısı balıkyarısı oğlak olarak figüre edilmiş simgesidir. Ea Babilliler'in Büyük Yaratıcı Tanrısı olarak mitte geçer. Babil tapınaklarında Ea balık kuyruklu bir koyun biçiminde canlandırılırdı. Tapınak rahipleri de balık biçiminde giysiler giyerlerdi. Bazı kaynaklarda onu Büyük Suların (okyanuslar) altında yaşayan gündüzleri bu su evinden çıkan ve insanları eğiten Eaakşam olduğunda tekrar suyun altındaki evine dönerdi.

Bilgelik ve beceri de onunla ilişkili olduğundan Oğlak insanı da el ve beceri sanatlarıyla çok ilgilidir. Arkadia çobanlarının çok eski bir tanrısı olankulakları ve ayakları keçiye benzeyenvücudu ve kolları insan olan ve boynuzları bulunan Pandaha sonra Tanrı Hermes ve ağaç perisi Penolope' nin oğlu sayılmıştır. Yunan yorumculara göre Tanrı Hermesoğlunu bir tavşan postuna sarıp Olympos'a çıkarmış onun keçi görünümüne bütün tanrılar gülüp alay etmişler.

Doğatanrıcılığın kurucusu olan Stoa düşünürleri onun bütün'lüğünü daha akıllıca yorumlayarak onu evrensel bütünlüğün simgesi saymışlardır. Pan'ın genel yapısı Oğlak burcuyla çok özdeşleştirilmiştir.
 
Geri
Üst