Mitolojide Yay Burcu

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Mitolojide Yay Burcu
yay burcu simgesi mitolojide yay burcu burcunun simgesi mitolojisi mitoloji
meleklermekaniakrep1-4598.jpg


Mitolojide anlatım şöyle başlıyor. Herkül uzun seyahatlerinden birinde centaur arkadaşı Pholus’tan evindeki şarabı açmasını ve susuzluğunu gidermesi için ikram etmesini ister. Bazı hikayelerde Pholus’tan hiç söz edilmemekte, Herkül’ün şarap istediği centaur’un Chiron olduğu da anlatılmaktadır. Herkül şarabını içerken, açılan fıçıda payları olan diğer centaurlar gelir ve Herkül’le kavgaya tutuşurlar.

Pholus ve Herkül’ün öğretmeni olan Chiron olan bitenleri uzaktan izlerler. Fakat Herkül, uzakta duran Chiron’u diğerlerinden ayırt edemez ve onu da okuyla öldürür. Hem Herkül’ün üzüntüsünden, hem de kendisi Chiron’a çok değer verdiğinden, Zeus Chiron anısına “Okçu”yu gökyüzüne koyar.

Sagittarius’un altın postun peşine düştüğünde Jason’a öğütler vermeye devam edebilmek için bizzat Chiron tarafından oluşturulduğu da söylenmektedir

Mitolojide anlatılan farklı bir hikayede şu;

Yay burcunun simgesi olarak mitolojide yerini alan yarı insanyarı hayvan figürlü varlıklar hakkında pek fazla bilgi olmasa daonların Tarım Tanrısı ya da diğer adıyla Şarap Tanrısı Dionysos'un hizmetkarları oldukları bilinir. Yunan-öncesi tanrılardan olan Dionysos'un Trakya'dan ya da Frigya'dan geldiği sanılmaktadır.

Zeus ve Apollon'la birlikte Antikçağ Yunan düşüncesinin üç büyük tanrısından biri sayılmaktadır. Tapımı başlı başına bir din meydana getirmiştir. Romalılar ona Bakkhos (Baküs) derler ve verimlilik tanrısı Liber'le bir tutarlardı. Yay Burcunun simgesi olan yarı insan yarı hayvan olan ve elinde gerili bir yay tutan yaratıklara Sentor dendiği gibi bazı mit kaynaklarında da Satir olarak söz edilir. Bunlar tanrıları Dionysos'a bağlılıklarını aşırı hareketlerle gösterirlerdi.

Sentorlar ya da Satirlertanrılarının kendilerine vahşi hayvanlar gibi göründüğüne inanıyorlardı. Bu yüzden şarap içip kalabalık sarhoş sürüleri halinde dağlara çıkarlar naralar atarak döne döne raksederler karşılarına çıkan hayvanların üstüne kudurmuşcasına atılıp parçalarlar ve çiğ çiğ yerlerdi. Böylelikle tanrılarını içlerine almış oluyorlardı. Boynuzlukeçi ayaklıkuyruklu ve insan vücutlu bu yaratıklar kır cinleri olarak da adlandırılırdı.

Aşırı sekse düşkün olduklarından Kır perilerinin erkek kardeşleri olmalarına rağmenonlarla sevişmek için peşlerinden koşmaktan geri kalmazlardı. Bunlarla ilgili resim ya da duvar kabartmalarına bir tek Kadim Mısır da ve Babilliler de rastlanmıştır. Tanrılar Tanrısı Zeus bu burcun yöneticisi olarak bilinir. Zeus her ne kadar uçarı ve çapkın bir tanrıysa da kızdırıldığında öfkesinden tüm alemler korkmuştur. Bu tipik bir Yay insanı karakteriyle de özdeşleştirilir.

 
Geri
Üst