Miyomların gebelikte yarattığı riskler nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Miyomların gebelikte yarattığı riskler nelerdir?
Kadınlarda yaygın şekilde etkili olan miyomlar, gebelik döneminde de ortaya çıkabilir. Miyomlar bu dönemde büyüme gösterdiklerinde, gebeliğin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Doğum kanalının tıkanmasına ve doğumun sezaryenle yapılmasına yol açabilir. Özellikle rahim kanalında ya da ağzında miyom tespiti yapıldığında, sezaryen kararı alınır. Bu pozisyonda olan miyomlar sezaryen sırasında da alınabilir.

Anne adaylarının yaklaşık % 5 inde etkili olabilen miyomların büyük bir bölümü gebelikte fazla etkili olmaz. Fakat boyutları büyük olan miyomlar, bazı sorunlara neden olabilir. Bunların başında düşük olasılığı, erken dönemde gebelik kanaması olması, erken doğum tehdidi oluşturması, plasenta yerleşim anomalisi, suyun erken gelmesi, plasentanın erken ayrılması, doğumdan sonra plasentanın ayrılmaması ve kanamaların olması gibi sorunlar gelir. Anne adaylarında olan miyomların % 30 u gebelik döneminde büyür. Bu daha çok gebeliğin ilk 10 haftasında meydana gelir.

Gebeliklerin %5-10’unde rahimde miyom vardır. Büyük bir çoğunluğu gebeliği etkilemez. Ancak büyük olduklarında sorunlar başlar. Düşüğe, erken gebelik kanamalarına, erken doğum eylemine, plasenta yerleşim anomalilerine, erken membran rüptürüne, plasenta dekolman ve retansiyona neden olabilirler.



Miyom hamilelik sırasında büyür mü?
Miyomların %30’u gebelik esnasında büyür ve bu büyüme ilk 10 haftada en sıktır. Myomu olan hastaların çoğunda gebe kaldıktan sonra doğuma kadar myom boyutlarında bir değişiklik olmaz.

Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde myomlar bazılarında büyüyebilir, vasküler yetmezlik ve sonucunda dejeneratif değişikliklere gidebilir. (Kırmızı dejenerasyon) Klinik olarak bu sıklıkla ağrı ve lokalize hassasiyete neden olur, ancak erken (preterm) doğumu da başlatabilir. Yatak istirahati ve ağrı kesiciler hemen daima ağrıyı durdurmada başarılıdır, fakat tokolitikler sancıları durdurmak için gerekebilir.




9.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/





Doğum sırasında leiomyomlar uterin tembelliğe, fetüsün pozisyon bozukluklarına, doğum kanalının obstrükte olmasına neden olabilir. Büyük servikal veya istmik myomların varlığında sezaryen gerekebilir. Leiomyomlar doğum sonrasındaki etkin uterus kontraksiyonlarını bozarak, kanamaya neden olabilirler.

Sezaryen sırasında myomun yeri ve büyüklüğü uygunsa alınabilir. Fakat bazı myomlar gebelikte rahim fazla kanlandığı için aşırı kanamaya sebep olabilir o yüzden sezaryen sırasında her zaman myomların alınması (myomektomi) tercih edilmez.

Gebelikte myoma bağlı artan riskler:
Gebeliklerin yaklaşık %10'unda myom vardır ve myom olan gebeliklerin çoğunluğunda hiçbir problem yaşanmaz. Ancak nadiren myoma bağlı olarak hamilelikte aşağıdaki riskler görülebilir:
  • Abortus
  • Preterm eylem (erken doğum)
  • Malprezentasyon
  • Plasenta previa
  • Dekolman plasenta (plasenta arkasında bulunan myomlar)
  • Uterin atoni riski artar

Gebelik döneminde olan miyomların yaratabileceği riskler, miyomun rahimde hangi yerleşimde olduğuna, miyomların büyüklüğü ve sayısına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Rahimde intramural ya da submüköz yerleşimli olan miyomların gebelikte düşüklere neden olması ve anne adayı için erken doğum riski oluşturma olasılığı bulunmaktadır. Bu miyomlar fetusun anne karnında olan normal yerleşimi baş aşağı konumunun dışında anormal bir yerleşime, bebeğin eşi plasentanın erken ayrılmasına ya da rahmin kasılmasını engelleyip doğumdan sonra kanama gibi etkilere sebep olabilir. Bu tür sorunlar genellikle anne adayı için sezaryenle doğumu gerekli hale getireceğinden, miyom olan anne adaylarının sezaryenle doğum yapma olasılığı daha fazla olur.

Miyomların oluşma sebebi tam olarak bilinmese de, kadınlık hormonu östrojene bağlı geliştikleri bilinir. Gebelikte artan östrojen hormonuyla, anne adayında var olan miyomlar büyüme eğilimi gösterebilir. Bu büyüme 6 cm ya da daha büyük olan miyomların tanısında daha yüksek olur. Bu büyüklükte olan miyomların büyümesine daha fazla rastlanır.

Gebelikte büyüme göstermiş olan miyomlarda bazen miyomun yeterince beslenememesi yüzünden, kan dolaşımında aksama ve buna bağlı miyom dejenerasyonu denen sorun yaşanır. Bununla anne adayında karın bölgesinde, miyomun yerleştiği alanda şiddetli ağrı oluşur. Anne adayı bu ağrıları apandisit, bebeğin eşi plasentanın erken ayrılması ya da erken doğum tehdidi gibi durumlarla karıştırabilir. Bu nedenle gebelikte olan her türlü karın ağrısının önemsenmesi gerekir. Bu miyom dejenerasyonu gebelikte daha çok 20-22 haftalar arasında meydana gelir. Bu bazen anne adayının erken doğumuna neden olabilir.
 
Geri
Üst