Multipl miyelom nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Multipl miyelom nedir nasıl tedavi edilir ?
Multipl miyelom, kemik iliğinde oluşan bir kan kanseri türüdür. Plazma hücresi adı verilen bir kan hücresi kanserli hale geldiğinde oluşur ve genellikle kemiğin içinde bir tümör oluşturur. Birden fazla tümör oluşursa, multipl miyelom olarak bilinir. Normal plazma hücreleri kemik iliğinde bulunur ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Multipl miyelom un nedeni bilinmemektedir. Araştırmalar bir takım faktörlerin risk faktörleri olabileceğini veya bir bireyde multipl miyelom gelişimine katkıda bulunduğunu belirtmektedir.



Multipl miyelom.png







Kanserli plazma hücreleri anemiye neden olabilir ve enfeksiyonlara neden olabilir . Normal plazma hücreleri enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur, ancak miyelom hücreleri sağlıklı plazma hücrelerini işlerinden alıkoyarlar. Miyelom hücreleri, kemiğin parçalanmasını hızlandırır ve yeni kemik oluşumunu önler, kopmalar ve kırıkları ortak bir hale getirir . Multipl miyelom için tedavi , kemoterapi radyasyon, cerrahi ve kök hücre naklini içerebilir . Tedavi ile birlikte kullanılabilen tamamlayıcı tedaviler, özel diyetler, vitaminler olabilir.





Multipl miyelom belirtileri



Miyelom hücreleri tarafından yapılan antikor böbreklere zarar verebilir. Bu böbrek hasarına ve hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir. Aşağıda multipl miyelom belirtileri ve bulguları listelenmiştir:



Anemi

Kanama

Anemi

Böbrek yetmezliği

Sinir hasarı

Cilt lezyonları

İştah kaybı ve kilo verme

Kabızlık

Hiperkalsemi

Bacak şişmesi

Kemik hassasiyeti veya ağrı, sırt ağrısı dahil

Zayıflık, yorgunluk

Enfeksiyonlar



Kemik ağrısı yaygın bir semptomdur. Anemi kaynaklı yorgunluk olabilir. Uyuşma güçsüzlük,halsizlik görülebilir. Multipl miyelom hastalarında böbrek yetmezliği, kilo kaybı,ağrı, ateş ve enfeksiyonlar olabilir. Ayrıca diş etlerinde morarma,diş eti kanaması,burun kanaması, bulanık görme, mide bulantısı gibi septomlar görülebilir.



Multipl miyelom nedenleri.jpg







Multipl miyelom beslenme önerileri



Multipl miyelom tedavisinde kanıtlanmış özel bir diyet yoktur. Bununla birlikte böbrek hasarı ve anemi gibi ortak semptomları tedavi etmek için kullanılabilecek spesifik beslenme stratejileri vardır . Alternatif bir diyeti destekleyecek kanıt olmamasına rağmen, belirli gıdalara odaklanılarak uygun beslenme, hala çoklu miyelomalı kişilerin genel sağlık, enerji seviyeleri ve güçlerinde rol oynar.


Çoklu miyelom, anemi oluşturabilir. Azalan alyuvar miktarı, yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir . Anemi de demir, folat ve vitamin B-12 eksikliklerinden kaynaklanabilir. Bir kişinin demir seviyesinin düşük olduğu tespit edilirse, demir takviyesi almak ve demirden yüksek gıdalar yemek yardımcı olabilir.




Demirinin en iyi kaynakları şunları içerir:


Son zamanlarda yapılan araştırmalar, bazı sebzelerin ve meyvelerin kanser önleme ve tamamlayıcı tedaviler için umut veren faydalarını göstermektedir. Böbrek fonksiyonu azaldığında, multipl miyelomalı kişilerin potasyum , fosfor ve sıvı alımlarını sınırlamaları gerekebilir . Potasyum içeriği yüksek gıdalar şunları içerir: Avakado,muz, ıspanak,narenciye domates. Fosfor seviyesi yüksek gıdalar tam tahıllı ekmek, kepekli tahıllar, yulaf,fındık ve ayçiçeği.




istiridye

karaciğer

kırmızı et

sardalya

Fasulye

nohut

mercimek

Fındık

ıspanak ve diğer yapraklı yeşiller


Folat, kemik iliğindeki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olan bir B vitaminidir .


Folat içeriği yüksek gıdalar şunları içerir:


Kuşkonmaz

sığır karaciğeri

börülce

mercimek

Brokoli

kuru fasulye

ıspanak



Multipl miyelom olarak da bilinen miyelom plazma hücrelerinin kanseridir. Plazma hücreleri, antikorlar veya immünoglobülinler adı verilen özel proteinler üreterek enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin bir türü olan olgun lenfositlerdir. Miyelomda, kemik iliğinde miyeloma hücreleri denilen çok sayıda anormal plazma hücresi yapılır. Bu miyelom hücreleri anormal şekilde çoğalırlar, vücudun farklı bölümlerinde, özellikle kemik iliğinde ve vücudun farklı kemik yüzeylerinde biriken tümörler olarak bilinen koleksiyonlar oluştururlar. Bu tümörler diğer kemik iliği hücrelerini (osteoklastlar) kemikten çıkarmak için uyaran kimyasallar salgılarlar. Sonuç olarak, kemik zayıf, daha kırılgan ve kırılmaya eğilimli olabilir.


Kemik iliği nakli nedir ?



Miyelom nedeni bilinmiyor ancak normalde kan hücresi gelişimini kontrol eden bir veya daha fazla genin hasar görmesi sonucu ortaya çıkabilir. Yüksek dozdaki radyasyona maruz kalma ve belirli endüstriyel veya çevresel kimyasallara maruz kalma miyelom riskini artırabilir. Miyelomanın en sık görülen semptomu kemik ağrısıdır. Bu genellikle sırtında veya kaburgalarda hissedilir ve hareketle daha da kötüleşebilir. Diğer semptomlar normal kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanır . Birtakım farklı testlerden elde edilen bilgileri kullanarak miyelom tanısı konur. Bunlara fizik muayene, kan ve idrar testleri, kemik iliği biyopsisi, x-ışınları ve kemik görüntüleme testleri dahildir.Miyelomanın tedavisi, hastalığınızın evresi, genel sağlığınız ve yaşınız gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
 
Multipl miyelom semptomları hastaya göre değişebilir, miyelomun erken evrelerinde çoğu zaman gözle görülür semptom veya bulgu yoktur. Mevcut olduğunda, multipl miyelom semptomları belirsiz veya diğer koşullarınkilere benzer olabilir. Bazı multipl miyelom semptomları da hastalığın komplikasyonları ile ilişkili olabilir. Miyelomlu tüm bireylerin semptomları olmayacağını ve herhangi bir bireyin bu semptomlara sahip olması için sıra dışı olduğunu unutmayın. Ayrıca, tedavi seçeneklerinde ilerlemeler, multipl miyelom semptomlarının yönetilmesini veya önlenmesini sağlar.


En yaygın multipl miyelom semptomları şunları içerebilir:


Kemik ağrısı veya kemik kırıkları

yorgunluk

Enfeksiyonlara karşı artan hassasiyet

Artan veya azalmış idrara çıkma

Huzursuzluk - en sonunda aşırı güçsüzlük ve yorgunluk izler

karışıklık

Artan susuzluk

Mide bulantısı ve kusma

İştah kaybı ve kilo kaybı

Bozulmuş böbrek fonksiyonu

Kandaki düşük alyuvar hücreleri, anemiyle ilgili yorgunluğa neden olur. Düşük kan sayımı, enfeksiyonlara duyarlılığı artıran ve bağışıklık sistemini zayıflatan düşük seviyeli beyaz kan hücrelerini de içerebilir.Bir bireyde multipl miyelom şüphesi varsa, doktor bir dizi farklı idrar veya kan testi yapabilir .
 
Vücudun hemen her yerinde bulunan hücreler kansere dönüşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Multipl miyelom, kemiklerinizdeki kemik iliği adı verilen yumuşak, süngerimsi dokuda bulunan plazma hücrelerinde gelişen hematolojik (kan) bir kanserdir. Plazma hücreleri, vücudun bağışıklık sistemini korumak için kritik olan antikorları (immünoglobulinler) üretmekten sorumlu bir tür beyaz kan hücresidir. Karmaşık, çok aşamalı bir süreçle sağlıklı plazma hücreleri malign miyeloma hücrelerine dönüşür.Multipl miyelom, lenfoma ve lösemiye bağlı bir kan kanseridir. Multipl miyelomda, plazma hücresi denilen beyaz kan hücresi türü olağandışı şekilde çoğalır. Erken dönemde multipl miyeloma semptomlara neden olmaz. Zaman geçtikçe septomlar kendini gösterir. Makalemizde yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünmenizde fayda vardır.
 
Geri
Üst