Muzu ve patatesi yoğurtla yiyin kepekli makarnayı tercih edin!

zuzu65

Yeni Üye
Üye
Muzu ve patatesi yoğurtla yiyin kepekli makarnayı tercih edin!
3ED2C4C3905B1041BD464DF8r.jpg


Uzman Dr. Ayça Kaya, şişmanlıkla mücadelenin en etkili yolunun 'akıllı besinler' olarak nitelendirilen gıdaları tüketmek olduğunu söylüyor. Dr. Kaya, kalıcı kilo vermede son derece etkin bir rol oynayan akıllı besinleri ve şişmanlamamak için mutlaka uzak durulması gereken gıdaları sıraladı:

DÜŞÜK ŞEKER İÇEREN BESİNLER:

İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu kullanır. Glikozun kaynağı ise yiyeceklerle aldığımız karbonhidratlardır. Karbonhidratları kabaca basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayırırız. Basit karbonhidratlar, şeker yükü fazla olan yiyeceklerdir. Bunlar kan şekerimizi hızla yükseltir, bizi daha çok acıktırır ve daha çok yememize neden olur. Kompleks karbonhidratların içindeki şeker ise kana daha yavaş karışır ve bizi daha uzun süre tok tutar. Basit karbonhidrat ihtiva eden ve glisemik indeksi yüksek olan başlıca yiyecekler şeker, bal, reçel, muz, incir, üzüm, tatlı kavun, tatlı karpuz, patates, havuç, beyaz pirinç, beyaz un ve beyaz makarnadır. Zaman zaman bu besinleri tüketmek gerekir. Ancak bunları şeker oranlarını düşürerek yemek şarttır. Örneğin; muzu yoğurtla, patatesi de yine yoğurtla ve etle karıştırarak yemek bizi daha geç acıktırır. Kalıcı kilo vermede en sık başvurulması gereken başlıca kompleks karbonhidratlar ise; elma, armut, kivi, greyfurt, kiraz, çilek, kurubaklagiller, bulgur, esmer pirinç ve kepekli makarnadır.

YÜKSEK LİF İÇERİKLİ BESİNLER:

Yüksek lif içeren besinleri öğünlerimizde sık kullanmak, kalıcı kilo kaybında en büyük yardımcımız olur. Bu yiyecekler sindirim sistemimizde daha uzun süre kalır. Çiğneme hızımız bile, bu tür besinlerde daha yavaştır. Bunlar, bizi daha tok tutar. Lif oranı yüksek besinlerin şeker oranı düşüktür. Örneğin kabak, lahana, brokoli, ıspanak, kurubaklagiller, kepekli unlar çok iyi seçimlerdir. Bunlar, kabızlık sorunu olanlar için de iyi çözümlerdir.

YAĞ ORANI YÜKSEK BESİNLER:

Yağlı besinler, kilolar ile savaşta uzak kalınması gerekli grupta yer almaktadır. Yağ oranı yüksek kızartmalardan, milföy gibi hamurlardan, baklava gibi tatlılardan ve soslardan uzun vadeli olarak uzak durulmalıdır






sabah.com
 
Geri
Üst