Muzun faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Muzun faydaları nelerdir?
Muz, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. Muz yiyerek kan basıncını düşürebilir ve kanser ve astım risklerini azaltabilirsiniz. Birçok meyvede olduğu gibi, muzda da C vitamininin miktarı yeterlidir. Bir muz yaklaşık 10 mg C vitamini veya günlük önerilen miktarınızın yaklaşık yüzde 15 ini sağlar. C vitamini, bağışıklık sisteminizi ve hücre sağlığını güçlendirir ve demir gibi diğer besin maddelerinin emilimini artırır. Bu makale muzun potansiyel sağlık faydalarına değinecektir.

muzun faydası.jpg




Muz dünyada yaygın olarak bulunan bir meyvedir.Muzdaki yüksek potasyum içeriği süper bir meyve olmasını sağlar. Bu mineral, sayısız sağlık yararı sağlar. Muzdaki yüksek demir içeriğinden dolayı, anemi muzdarip olanlar için iyidir. Anemi kandaki kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin sayısının azaldığı bir durumdur. Bu yorgunluk, nefes darlığı ve cildin soluk görünmesine yol açar. Muz çok az protein içeriyor ve neredeyse hiç yağ içermiyor . İşte muzda bulunan vitaminler;
Potasyum
B6 vitamini
C vitamini
Magnezyum:
Bakır
Manganez
Net karbonhidratlar:
Lif
Protein

Potasyum kalp sağlığı için, özellikle kan basıncı kontrolü için gerekli olan bir mineraldir.Ancak önemine rağmen, çoğu insan beslenmesinde yeterli potasyum almıyor.Bir muz, demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor ile A ve E vitaminleri, folat, karoten ve kolin sağlar. Muz ayrıca çok miktarda amino asit içerir. Meyve ve sebzeler, diyet antioksidanları nın mükemmel kaynaklarıdır ve muz bir istisna değildir.

Potasyum, uygun kalp fonksiyonunu korur ve kan basıncınızı düzenler. Muz gibi potasyum bakımından zengin gıdalar aslında kan basıncınızı düzenleyerek sodyum (tuz) etkisini dengeler. Bu, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzıyla birlikte, kalp krizi ve inme riskinizi düşürür. Muzların potasyum içeriği böbrekleriniz de ve kemiklerde de yararlıdır. Potasyum alımının artması , idrardaki kalsiyum atılımını baskılar ve böbrek taşlarını önler. Muz tüketmek osteoporoz ve kırık kemik geliştirme riskini azaltır. Günümüzde spor içecekleri, enerji çubukları ve elektrolit jelleri son derece popülerdir, ancak profesyonel sporcuların spor yaparken ve hatta sırasında muz yediklerini sıklıkla görürsünüz. Muz son derece etkili bir enerji kaynağıdır.


Muz özellikle B6 vitamini bakımından yüksektir. Bu vitamin, sağlıklı kan için hemoglobin oluşturmak için önemlidir. B6, uygun kan şekeri düzeylerini korumak, amino asitler sentezlemek ve parçalamak ve vücudunuzdaki daha güçlü bir bağışıklık cevabı için antikor üretmekle de ilgilenmektedir . Muz ayrıca Sedef hastalığı ve sivilce gibi cilt koşullarının iyileştirilmesi için mükemmeldir.


Muzun hamile kadınlar için mükemmel bir besin seçeneği olduğu birçok nedeni vardır. Birincisi, muz folik asit bakımından zengindir. Folik asit gebelik sırasında vücudunuzun ihtiyaç duyduğu fazla kan yapmak için kullanılır. Buna ek olarak, muzların anemi oluşumunu önlemeye yardımcı olan yüksek bir demir içeriği vardır ; bu, büyüyen fetüs ve anne için mükemmeldir.Muz, kemik yoğunluğunu destekleyen besin maddeleriyle doludur. Potasyum, magnezyum, B vitamini ve C vitamini hepsi güçlü kemikleri korumak için son derece etkilidr. Muzdaki A vitamini ayrıca ciltte koyu lekelerin solmasını sağlar. Muz kabuğu, yüzdeki lekeli bölgelere doğrudan uygulanabilir. Muzdaki B vitaminleri, erken yaşlanmaya neden olabilecek zararlı serbest radikallere karşı cildinizin korunmasına yardımcı olur. Muzda bulunan magnezyum ve manganez , ayrıca erkek sağlığı için son derece yararlıdır , çünkü ikisi de prostat sağlığını korumasına yardımcı olurlar. Sık sık şiddetli migren atakları ile sıkıntı çekiyorsanız, günlük diyetinizde muz ekleyebilirsiniz
 
Muzun çeşitli şekillerde sindirim sağlığını iyileştirdiği bilinmektedir.Muz, kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilen zengin bir dirençli lif kaynağıdır. Muz doğal olarak bulunan vitamin B6'nın en yüksek kaynaklarından biridir. Muz, Cildin kalitesinin korunmasında hayati bir rol oynayan önemli miktarda C vitamini içerir. C vitamini, cildi dokuya dönüştüren bir madde olan kollajen oluşturmak için gereklidir. Muz cildin elastikiyetini artırmak ve kırışıklıkları önlemek için kollajen seviyesini güçlendirir.Muzdaki besinler yeni hücrelerin büyümesini artırarak cildin daha genç ve parlak görünmesini sağlar.Muzdaki antioksidanlar stresle mücadele etmeye ve vücudun serbest radikallerini nötralize ederek yaşlanma belirtilerini tersine çevirmeye yardımcı oluyor. Cilt hücrelerini canlandırarak cildin sağlıklı olmasını sağlar.
 
Meyvelerden muz son derece sağlıklı ve lezzetlidir.Ayrıca çok besleyici dir.Muz potasyum ve mineral bakımından zengindir. Muz hem çözünür hem de çözünmez lifle yüklüdür.Yüksek lifli gıdalar kalbe iyi gelir.Potasyum, kalsiyum , manganez, magnezyum, demir, folat, niasin, riboflavin ve B6 gibi temel vitamin ve minerallerle yüklüdür . Bunların hepsi vücudun düzgün işleyişine katkıda bulunur ve sizi sağlıklı tutar. Kan basıncını düzenler.Muzdaki yüksek demir içeriği nedeniyle , anemiden muzdarip olanlar için iyidir. Meyveler ve sebzeler, mükemmel antioksidan kaynağıdır. Muzda en iyi antioksidan kaynağı meyvedir. Diyetinize muz ekleyerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
 
Muz yaklaşık % 75 su içerir, bu cildi nemlendirir ve kurumasını engeller. Cansız görünümlü cildi daha sağlıklı ve daha taze yapar. Muzda bulunan yüksek seviyedeki A vitamini kayıp nemi geri getirir ve kuru ve hasar görmüş cildi onarır. Ayrıca hasarlı hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Hatta muz kabuğu yüksek düzeyde antioksidan içerir. Alerjileri, çürükleri, sivrisinek ısırıkları ve diğer cilt tahrişini iyileştirmek için kullanılır. Etkilenen bölgelere bir parça muz kabuğu uygulayın ve yarım saat bırakın. Tek, orta boy muz günlük önerilen lif miktarının yüzde On altısını içerir. Muzdaki yüksek lif miktarı, gıdanın sindirim sistemi yoluyla sorunsuz hareket etmesini ve toksinleri ve ağır metalleri vücuttan atmasını sağlar. Muzdaki antioksidanların yüksek seviyeleri vücutta bulunan serbest radikallerle savaşır ve yaşlanmayı yavaşlatır.
 
Geri
Üst