Nikel allerjisi nedir ? Nikel allerjisi nasıl geçer ?

Uzman SühaN

Administrator
Nikel allerjisi nedir ? Nikel allerjisi nasıl geçer ?
Kontakt dermatitin yaygın bir nedeni olan nikel alerjisi çoğunlukla küpeler ve diğer takılar ile ilişkilidir ancak madeni para, fermuar, metalik cep telefonu kılıfı ve hatta gözlük gibi birçok günlük eşya tarafından tetiklenebilir.Semptomlar kaşıntılı döküntüler şeklinde ortaya çıkabilir. Nikel mücevherlerin, paranın, kıyafetlerin ve hatta yiyeceklerin içinde mevcut. Altın rengi bir gümüş-beyaz parlak metal, nikel sert ve sünektir ve hava ile reaksiyona girmesi yavaştır ve oksitlenerek korozyona dayanıklıdır. Çok kullanışlı bir metaldir ancak yaygın kullanımı nikel alerjilerinde artışa neden olmuştur.Vücut, nikel içeren metal veya gıda ile temas ettiğinde veya metal bir şekilde solunduğunda alerji veya kontakt dermatit fark edilir. Nikel ile temastan kaynaklanan kaşıntılı döküntüler ya da egzamalar çoğunlukla kulakta (küpeler nedeniyle), bilekte (saat) nedeni ile görülür.




nikel allerjisi.jpg





Bu nikel duyarlılığı anında olabilir ve ilk kez nikele maruz kaldıktan sonra veya uzun süreli kullanımdan sonra gelişebilir. Nikel alerjisi, kadınları erkeklerden üç ila 10 kat daha fazla etkiler. Bunun nedeni, alerjenle günlük olarak takı, giysiler vb. Temastır. Nikel alerjisinin en yaygın kaynaklarından biri takıdır. Nikel içeren mücevherlerle temasın nikel duyarlılığına neden olduğuna inanılmaktadır. Kulak deldirmek ve ucuz mücevher takmak sizi metal ile yakın temaslara sokar ve nikel alerjisine yol açar.




Nikel, alerjik kontakt dermatitin en yaygın nedenlerinden biridir , spesifik bir alerjene maruz kalmanın neden olduğu bir cilt reaksiyonudur. Kırmızı, kaşıntılı bir döküntü, yanık gibi görünen ciltte kuru lekeler veya kabarcıklar ve diğer şişlikler gibi görünebilir. Nikel kıyafet, elektronik, belli makyaj, mücevher ve hatta yiyeceklerde bulunabileceğinden, vücudunuzdaki birçok farklı alanda görülebilir. Nikel, çevrede doğal olarak bulunan gümüş renkli bir metaldir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli malzemeler yapmak için genellikle diğer metallerle karıştırılır:



takı

madeni para

anahtarlar

cep telefonları

gözlük çerçeveleri

kağıt tutacağı

kalemler

paslanmaz çelik pişirme ekipmanları ve yemek kapları

fermuarlar, çıtçıt düğmeler ve kemer tokaları gibi giysi bağlantı elemanları




Belirli tahıllar, meyveler ve sebzeler de dahil olmak üzere birçok gıdada az miktarda nikel vardır.Nikel alerjisi, bir kişi nikel içeren bir ürünle temas ettiğinde vücudun olumsuz bağışıklık yanıtıdır. Nikele alerjik bir reaksiyon, kaşıntılı bir deri döküntüsünün en yaygın nedenlerinden biridir. Ayrıca kızarıklık ve kabarma gibi ciltte başka değişikliklere neden olabilir.Nikel ayrıca alerjik kontakt dermatit olarak bilinen bir deri döküntüsü ana nedenlerinden biridir .




Nikel alerjisinin belirtileri nelerdir?



Nikel alerjisi olan kişiler genellikle nikel içeren bir maddeyle temas ettikten 12 ila 48 saat sonra bir cilt reaksiyonu geliştirmeye başlarlar. Nikel alerjisinin belirtileri şunlardır:


deri döküntüsü

cilt renginde kızarıklık veya diğer değişiklikler

yanıklara benzeyen derideki kuru lekeler

kaşıntı

kabarcıklar (çok şiddetli durumlarda)



Nikel içeriği yüksek gıdalar:


Konserve meyve

Armut

Muz

Yulaf ezmesi

Yulaf

Karabuğday

Soya proteinleri

Ceviz

Fıstık

Kakao

Koyu çikolata


Balık macunları

Böbrek (öküz kuzu)

Yeşil mercimek

Soya fasulyesi

Nohut

Keten tohumu

Sarı bezelye





Nikel, Krom ve benzeri alerjenlere karşı alerjiler kümülatif temastan kaynaklanır ; Böylece cildinizi bu metallerle temastan ne kadar çok korursanız, alerjiye girme olasılığınız o kadar az olur.Nikel, nikele duyarlı kişilerde iyi bilinen bir kontakt dermatittir ve bir süre boyunca deri veya mukoza ile yakın temas halinde olduğu zaman bir reaksiyona neden olur. Nikel dermatitinin en yaygın nedeni nikel içeren nesnelerle doğrudan temastır



Alerjik temas dermatiti, alerjene temas eden ciltte kırmızı, kaşıntılı bir döküntü meydana geldiğinde ortaya çıkar. Nikele karşı bir alerji , bu reaksiyonun en yaygın nedenleri arasındadır.Çoğu küpeler ve saatler nikel içerdiğinden, döküntüler sıklıkla kulak memelerinde veya bileklerde görülür. Reaksiyon temastan hemen sonra meydana gelebilir veya tekrar tekrar maruziyetten sonra gelişebilir.Nikel alerjisini yönetmenin en iyi yolu, metali içeren herhangi bir şeyden kaçınmaktır.



Nadir durumlarda, nikel alerjisi de dahil olmak üzere solunum problemlerine yol açabilir:



burun akması

burun iltihabı

astım

hapşırma



Bağışıklık sistemi, maddeyi önlemek için kimyasallar üretmeye başlar. Nikel alerjisi olan bir kişinin bağışıklık sistemi, nikel içeren nesneyi veya yiyeceği tepkimeye sokmaktadır. Bu reaksiyon, döküntüler ve kaşıntı dahil olmak üzere çeşitli semptomlara yol açar.Nikel alerjisinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak araştırmacılar, nikele olan duyarlılığın genetik olabileceğine, inanıyorlar.Doktorunuz veya dermatoloğunuz nikel alerjisini teşhis edebilir. Son zamanlarda denediğiniz ilaçları, ekleri veya yeni yiyecekleri ve ürünleri doktorunuza bildirin. Nikele alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu, onu içeren tüm objelerden kaçınmaktır. Bir ürünü satın almadan veya kullanmadan önce nikelin içerip içermediğini veya nikel içerdiğini öğrenmek için her zaman üretici, satıcıya sorun ve etiketi kontrol edin.




Metal alerjenleri, özellikle nikel ve krom, cep telefonuyla ilişkili alerjik kontakt dermatitte sıklıkla rol oynamaktadır. Cep telefonları kendilerine temas alerjisine neden olmaz. Her zaman suçlu olan metalik telefon kılıflarıdır. Ancak, metalik cep telefonu kılıflarına yönelik eğilim ve kullanıcılar arasında yüksek oranda nikel duyarlılığı görülmesi nedeniyle, cep telefonu kontakt dermatiti insidansı artmaktadır. Gözlük çerçeveleri çoğunlukla polivinil klorür (PVC) veya titanyumdan yapılır. Her ikisi de genellikle hipoalerjenik olmakla birlikte, titanyum alaşımlarının üretim işleminden nikel izleri içerdiği durumlar vardır.Kağıt klipsleri ve nikel alaşımları olan kalemler de kontakt dermatite neden olabilir. Deterjanlar ve temizlik ürünleri gibi tüketici ürünleri nikel ile küçük bir temas kaynağıdır. Nikelden yapılan tokalar ve kot düğmeleri gibi giyim tutturucuları, özellikle karın çevresindeki deride kontakt dermatitin yaygın bir nedenidir. Uygun şekilde seçildiğinde, paslanmaz çelikler dayanıklıdır, ürünün tadını etkilemez ve gıdaların bakteriyel kontaminasyonunu önlemek için temizlenmesi ve sterilize edilmesi kolaydır. Bununla birlikte, pişirme araçlarında yüksek kaliteli paslanmaz çelik, duyarlı kişilerde dermatiti kışkırtacak kadar nikel açığa çıkarabilir.




Nikel alerjisi, bir kişinin yaşamı boyunca herhangi bir zamanda, geçmişte semptomlar meydana gelmediğinde bile ortaya çıkabilir.Çoğunlukla, nikel alerjisi olan bir kişi kobalt ve krom gibi diğer metallere de reaksiyon gösterecektir.Nikele karşı alerjinin tedavisi yoktur. Bir reaksiyonu önlemenin en iyi yolu alerjenden kaçınmaktır.Bazı ilaçlar alerjik reaksiyondan kaynaklanan döküntüleri tedavi etmeye yardımcı olabilir.Nikel reaksiyonları şiddetli ise, mümkün olan en kısa zamanda bir doktora görünün.
 
Nikel yani metal allerjisi bende de var özellikle imitasyon küpe ve kolye taktığım zaman cildim allerjik reaksiyon gösteriyor. Felaket bir kaşınma ve kızarıklık oluyor. Bu nedenle artık imitasyon takılar kullanmaktan kaçınıyorum. Yalnız zaman zaman altın küpe taktığım zamanda kulak deliğinde şişme ve kızarıklık meydana geliyor buna bir anlam veremedim
 
Geri
Üst