Nohutla yoğurt mayalamayı denedinizmi?

Uzman SühaN

Administrator
Nohutla yoğurt mayalamayı denedinizmi?
Bir çoğunuz yeni duyacaksınız bu mayalama yöntemini.Nohutla yoğurt mayalama.Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu mayalama şekli ayrıca helal olduğu için çok tercih ediliyor.Çcuklarınız için çok sağlıklı ve faydalı olan nohutla yoğurt mayalama işlemini detaylarıyla sizlere sunuyoruz..



nohuttan yoğurt yapılışı.jpg





Önce sağlıklı olduğuna inandığımız sıcağa yakın ılık 2 bardak sütün içine 30 tane nohut konur, kavanozun kapağı kapatılır ve sıcak tutacak kazak, havlu, battaniye gibi bir şeyle sarılır ve 24 saat kadar oda sıcaklığında bekletilir.24 saatin sonunda süzgeç veya temiz tülbentle süzerek nohutları ayırın ve atın. Süzgeçte kalan yoğurdumsu çökelti kullanacağımız maya oluyor. Sütle ezilerek bir litrelik kavanoz süte maya olarak yetiyor. Bunu normal maya gibi kullanıp ılık süte katalım ve yoğurdumuzu mayalayalım.


Bu İşlem İçin
1,5 Su bardağı süt.
20 Adet çiğ nohut.


Hazırlanışı

Akşamdan 20 adet nohutu yıkayıp kavanozun içine koyalım Üzerine yoğurt mayalayacağımız sıcaklıktaki 1,5 su bardağı ılık sütü (serçe parmağımızı süte batırdığımızda yanmayacak) ekleyelim.Kavanozun ağzını kapatıp bir beze yada havluya sararak varsa kalorifer peteğinin üzerine yoksa sıcak su torbasının yanına sıcak bir ortama 12-13 saatliğine bırakalım(akşam 9’da sarıp koydum sabah 10’da açtığımda kalıp gibi tutmuştu)


12-13 saat sonra yoğurt kıvamına gelen sütü süzgeçten süzerek nohutları çıkaralım artık mayamız hazır.Doğal mayamızı 1 seferlik çok kullanacağız Yarım litrelik yada 1 litrelik bir sütü mayalayacağız daha sonraki 2, 3, 4′ üncü mayalama için normal yoğurt mayalarken kullandığımız yoğurt miktarı kadar kullanacağız.


Doğal mayamız’la ilk yoğurdumuzu yapalım 500 gramlık kavanoza ılık sütü koyalım sütün birazını mayaya karıştırarak katalım(sıcaklığı eşitlemek için)sütle karıştırdığımız mayayı kavanoza ilave edip kapağını kapatalım bir beze yada havluya sararak 6,7 saat sarılı olarak bırakalım 6,7 saat sonra açıp ister hemen ister biraz dolapta dinlendirdikten sonra kullanalım.
 
Ya ben ev yoğurduna bayılıyorum ama nedense beceremiyorum. Her yaptığımda sulanıyor.Kalıp gibi sert olsun istiyorum olmuyor.Bunun için ne yapabilirim acaba ?
 
Geri
Üst