Öğrenme zorluğu olan çocukların ebeveynlerine öneriler

mislinay

Yeni Üye
Üye
Öğrenme zorluğu olan çocukların ebeveynlerine öneriler
öğrenme zorluğu
Çocuğunuzda öğrenme zorluğumu var?
Eğer bu durum söz konusu ise sizlerle bazı önerileri paylaşmak istiyorum arkadaşlar.Bu konuyla ilgili bilgileri okurken eşimle beraber aa evet bu hatayı yapıyoruz dedik. Hepimiz çoğu zaman bu konuda çocuklarımıza yüklenerek hatalar yapabiliyoruz. Öğrenmede güçlük çeken çocuklarımıza karşı nasıl davranmalıyız ve nelere dikkat etmeliyiz.Biz ebeveynler için işte bazı dikkat etmemiz gereken öneriler...


cocuk-goz2-3696.jpg




* Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. O pek çok işi başarabilecek kadar zeki, uyanık ve isteklidir. Onun kendisini değerli bir birey olarak hissetmesine engel olmayın.

* Günlük yaşam programınızı çocuğunuzla birlikte önceden planlayın. Çocuğunuz ne zaman, ne yapacağını önceden bilsin.

* Disiplin kurallarınızda, isteklerinizde ve günlük işlerinizde tutarlı ve istikrarlı olun.

* Başarması için baskı yapmayın, destek olun. Baskı ve destek arasındaki farkı ayırt edin. Baskı yapmaksızın destek olabilirsiniz.

* Çocuğa karşı anne, baba, öğretmen ve özel öğretmen olarak aynı tutumları sergileyin ve aynı dili konuşun.

* Ona okul hakkında sürekli sorular sorarak, rahatsız etmeyin. Eğer iyi bir gün geçirmişse size hemen anlatacaktır. Eğer gününü iyi geçirmemişse hiçbir şekilde konuşmak istemeyecektir.

* Onu ev ya da okul çevresindeki diğer çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuk kendisi olabildiği ölçüde doğru davranabilir.

* İyi yaptığı her işi içten bir övgü ile takdir edin. Hak etmediği övgüler zararına olabilir. Diyelim ki gerçekten başarılı olmak istiyor, yardıma gereksinimi olan kısımlarda yardım edin, ama daha sonraki basamakta kenara çekilin ki, bağımsızlık kazanabilsin.

* Kolay anlayabileceği, kısa kelimelerden oluşan, ayrıntısız ve kesin yönergelerle konuşun.

* Diğer çocuklarla çalışırken güçlük çekerler. Bir grupla çalışmak için istekli gözükebilirler, fakat kolaylıkla başlarını derde sokarlar ve grubun çalışma verimini de düşürebilirler. Bunu engellemek için, grupla çalışmaya başlamadan önce onu yönlendirin ve üstesinden gelebileceğine inandığınız görevler verin.

* Anlatılanları dinleyerek anlayabilirler. Fakat anlayıp anlamadıklarını kontrol etmek istediğinizde, yazılı olarak iyi cevaplar veremeyebilirler. Bu durumda, daha ziyade dinleyerek öğrenmesine ve sorularınızın çoğuna sözlü olarak cevap vermesine izin verin.
*Pek çok sembolü birbirine karıştırırlar (harf, rakam, işaret vb). Bu durumda tahtadan bakarak bir şeyler kopya etmek bu çocuklar için güçtür. Bu konuda ona, diğer çocuklara kıyasla daha toleranslı davranın.

* Dikkatlerini çok kısa bir süre toplayabilirler. Bu durumda, onlara daha kısa görevler verin ve sık sık kontrol edin.
* Sınav sorularını çabuk okuyamazla
r ve cevapları yazamazlar. Bu nedenle önemli sınavlarının sözlü olarak yapılması yararlı olur. Çoktan seçmeli testlerde daha başarılı olurlar.

* Bilgileri aktarırken modeller, nesneler, resimler kullanarak anlatırsanız, konular onun için daha anlaşılır ve çekici hale gelir.

* En önemlisi, onun farkında olduğunuzu, onun değerli bir insan olduğunu hissettirmenizdir. Gösterdiği her çaba ve başarıyı sevginizle ödüllendirebilirsiniz. Sevginizi hissederse çabalarınızın ve sabrınızın meyvesini çabuk alabilirsiniz

 
Geri
Üst