okul seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
okul seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor
( 21 Eylül 2004 - PSİKOLOJİK DANIŞMAN DİLEK KIRCAOĞLU SOETAN )

0-6 yaş döneminde bir çok alanda temeller atıldığı için, burada alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısı ve diğer pek çok alanlardaki yazgısını belirleyeceğinden oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğumuzun gideceği okul öncesi eğitim kurumunu (veya ilkokulu) seçmek anne baba için oldukça önemli bir konudur.

OKUL SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Çocuk için okula başlamak (ister okul öncesi ister ilkokul olsun), bir sürü yeni deneyim elde edeceği yeni bir dünyaya girmek anlamını taşır. Bu ilk adım öğrenme, zihinsel, sosyal yönlerin yanısıra duygusal açıdan da yeni bir dönemin başlangıcı anlamına gelir. Bu dönemde bir çok alanda temeller atıldığı için, burada alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısı ve diğer pek çok alanlardaki yazgısını belirleyeceğinden oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğumuzun gideceği okul öncesi eğitim kurumunu (veya ilkokulu) seçmek anne baba için oldukça önemli bir konudur. Bu karara varmamızda etkin olacak iki ayrı boyut vardır. Bunlardan biri çocuk diğeri aile boyutu. Yani seçilecek okulun çocuk ve ailenin beklentilerine uygunluğu düşünülecektir. Burada çocuk boyutu ile kastedilen, çocuğun gideceği okulu seçmesi anlamını taşımaz. Bu yaştaki çocuk böyle önemli bir kararı alabilecek sosyal ve zihinsel olgunlukta değildir. Böyle bir sorumluluk çocuğa yüklenmemelidir. Elbette çocukların fikirleri de alınabilir. Ancak son karar ailenindir. Burada çocuk boyutu ile kastedilen, okulun yapısının, eğitim felsefesinin çocuğun özelliklerine ve ihtiyaçlarına yanıt verip veremeyeceğinin belirlenmesidir. Çocuğun gelişim özelliklerinin bilinmesi, öncelikle önemli konudur. Her çocuk kendi gelişim özellikleriyle değerlendirilmeli, diğer çocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır. Aynı yaş gruplarında çocuklar benzer özellikler gösterebilir. Ancak çocuklar arası bireysel farklılıklar dikkate alınmalıdır. Çocuğu tanımak ; onu doğru yönlendirmek, yolunda gitmeyen durumlar ile ilgili erken önlem almak, özel ilgi ve yeteneklerin keşfedilmesi ve değişen çocuk davranışları karşısında değişiklikler yapmak açısından önemlidir. Bundan sonra çevremizdeki okullar ile ilgili bilgilenmek gereklidir. Aile bu konu ile ilgili net bilgiler içeren detaylı bir araştırma yapmalıdır. Bu bilgiler daha sonra okulun aile ve çocuğun beklentilerinin ne kadarını karşılayacağı ile ilgili ışık tutacaktır.

BİR OKUL İLE İLGİLİ ALACAĞIMIZ BİLGİLER

-Okulun belirli bir kurumdan lisansı yani izni var mıdır? Yani yasal mıdır?
-Okulun sponsoru var mıdır? Kimler tarafından işletilmektedir?
-Okulun Yöneticisi kimdir? Eğitimi nedir?
(Okul öncesi eğitim kurumlarında Psikolog, Çocuk Gelişimci, Sosyal Hizmet Uzmanı gibi eğitim almış kişiler yönetici olabilir. Yönetici vasfındaki kişilerin sürekli okulda bulunup bulunmadıklarını kontrol edin. Sadece bir psikoloğun diplomasını kullanarak çalışan okullara karşı dikkatli olun.)
-Okulun güvenlik ve sağlık politikası nedir?
-Güvenlik önlemleri alınmış mıdır?
-Yangın söndürme sitemi ve yangın merdiveni var mıdır?
-Deprem hasar raporu var mıdır?
-Okulun bulunduğu mekan trafik yönünden uygun mudur?
-Okulun fiziksel koşulları yeterli midir?
-Bahçe ve uygun bahçe oyuncakları var mıdır?
-Oyuncaklar güvenli, yaş grubuna uygun ve yeterli midir?
-Okulun hyjen şartları yeterli midir?
-Yemek listesi var mı?
-Yiyecekler okul da mı hazırlanıyor?
-Mutfak ve temizlik personelleri ayrı mı?
-Okulda çalışanlar kimlerdir?
-Çalışanlar okulun bağlı olduğu kurum tarafından onaylanmış, gerekli eğitime sahip, sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmakta mıdır?
-Okulda çalışan personelde çok sık değişim yaşanmakta mıdır?
-Okulun eğitim felsefesi nedir?
-Hangi teknikler uygulanmaktadır?
-Problem anında yaklaşım nasıl olmaktadır?
-Öğretmenler hizmet içi eğitim alıyorlar mı?
-Okulda ortak bir eğitim anlayışı sağlanmış mıdır?
-Eğitim programı, günlük program nasıldır?
-Eğitim programı çocuğun gelişimi için yeterli mi, yaratıcılığı destekliyor mu ?
-Okulun disiplin anlayışı nasıl?
-Hangi aktiviteler yer almaktadır?
-Çocuk ve programlar ile ilgili size düzenli bilgi aktarımı yapılıyor mu?
-Çocuğun okula kabul edilme koşulları nelerdir?
-Okul hangi yaş grubuna hizmet vermektedir?
-0-2 yaş grubuna hizmet veriyorsa ayrıca bir hemşire okulda sürekli bulunuyor mu?
-Bebek grubu için ayrıca düzenlenmiş bir oda var mı?
-Bebekler için ayrıca sabit ve kenarlıklı yataklar var mı?
-Kaç çocuğa bir öğretmen düşmektedir?
-Çocuklar yaş gruplarına ayrılmış mıdır?
-Anneli oyun grubu var mı?
-Oyun grubu var mı?
-Yarım gün veya part time seçenekleri var mı?
-Tam gün eğitimi ve saatleri neler?
-Karşılaşılan sorunlarda danışmanlık hizmeti alınabiliyor mu?

Seçim için öncelikle “nasıl bir çocuk istiyoruz?” sorusunun yanıtlanması gerekmektedir. Anne baba beklentilerini ayrıntılı olarak belirlemeli daha sonra bu beklentilere uygun okulu seçmek için araştırma yapmalıdır. Bu aşamada beklentilerimizi belirlemek için kendimize sorabileceğimiz sorular şunlar olabilir:
-Okulun tam gün yarım gün veya oyun grubu seçeneklerinden hangisi benim ve çocuk için uygun?
-Şehrin merkezinde mi yoksa yeşil alan içinde bir yer mi olmalı?
-İş yerime mi eve mi yakın olmalı?
-Okulun saatleri bana uygun mu?
-Okulda ikinci bir dil öğrenmesini istiyor muyum?
-Nasıl bir eğitim çocuğuma faydalı olacaktır?
-Okul ile eğitim konusunda paralellik sağlayabilecek miyim? Okulun eğitim anlayışı bana ve çocuğa uygun mu?..........vs.

Geleneksel eğitim anlayışı günümüz çocukları için artık pek etkili olmamaktadır. Ülkemizde yaşanan eğitim sorunlarının bir kısmı her alanda gelişim gösteren dünyada hala klasik ve ezberci yöntemlerle çocuk yetiştirmeye çalışmaktan ileri gelmiyor mu? Her çocuğun kendi öğrenme stili ile değerlendirebileceği, etkin öğrenme metotlarının uygulandığı, etkili iletişim yollarının seçildiği, öğrenciye zengin bir öğrenme ve deneyim olanağı sunan okul öncesi eğitim kurumları herhalde beklentilerimizi karşılamakta öne geçecektir. Herkes aktif, yaratıcı, başkalarına saygılı, problem çözme becerisine sahip çocuklar istiyor. Bunu sağlamak için hangi yöntemler kullanılıyor ve ne yapılıyor? Bu sorunun yanıtı okul seçimimizde anahtar olacak ayrıntıları bize sağlayacaktır.

Okul seçimi elbette ön hazırlık gerektiren bir süreçtir. Ancak, bu ön hazırlık dönemi, asla abartılı bir şekilde geçirilmemelidir. Çocuk bu konu ile ilgili fazla bir bilgi ve hisse sahip olmadığı için, kendi adına yapılan bu koşuşturmaya anlam veremez, anne babasının telaşlı ve heyecanlı olduğunu algılayabilir. Bu durum çocuk açısından kaygı verici bir tablo yaratabilir. Bu nedenle okul seçiminde titizlik gösterilmeli ama abartılı tepkilerden kaçınılmalıdır. kaynak.hanemiz.com
 
Geri
Üst