Oküler migren nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Oküler migren nedir nasıl tedavi edilir ?
Oküler migren, genellikle geçici olarak görmeyi etkileyen ve görme ile ilişkili küçük kan damarlarının birinde spazmın veya obstrüksiyonun neden olduğu ilgili bir grup koşul olarak tanımlanabilir. Retina migreni (oküler migren), kısa göz yorgunluğuna veya gözlerde yanıp sönen ışıklar gibi görsel problemlere neden olan göz koşullarıdır.Migrenler çoğunlukla yetişkinleri 30 ve 40lı yıllarda etkiliyor, fakat ergenlik çağına sıklıkla başlıyor ve çocukları da etkileyebiliyor. Oküler migren genç kadınlarda daha yaygındır. Oküler migrenlerin migren baş ağrısı ile aynı nedenlere sahip olduğuna inanılmaktadır.


Oküler migren.jpg





Oküler veya retinal migrenler, sadece bir gözü etkilediği için, aura migreninden farklıdır.Aura içeren migren, okuma veya araba sürme gibi günlük aktiviteleri engelleyebiliyor olsa da, genellikle ciddi sayılmazlar.Optik migrenler herhangi bir uyarı olmadan ortaya çıkabilir ve genellikle 20 ila 60 dakika sürer (ancak bazen de üç gün sürebilir).Oküler migrene neyin neden olduğu üzerine yapılan araştırmada genetik bir bağ olduğuna inanılıyor.Retina içindeki kan damarlarındaki spazmlar oküler migrene neden olabilir. Gözü ilgilendiren sinir hücrelerindeki değişiklikler de bu tip migrene neden olabilir.Oküler migren oluştuğunda meydana gelen tüm aktiviteleri kaydetmek, gelecekteki saldırıların nasıl önleneceğini anlamanıza yardımcı olabilir. Basitçe belirtmek gerekirse, bir migren tetikleyici günlüğü, migreni tetikleyebilecek olanı bulmak için en iyi yollardan biridir.


Göz migreni, retinal migren, oftalmik migren veya görme migren genellikle tek bir gözde görülür ve gözün arkasındaki veya gözdeki ani daralma (spazm) veya tıkanıklığın nedenidir. Hasta ayrıca migren baş ağrısı, ışık hassasiyeti veya bulantı çekebilir. Bir gözdeki görme kaybı, yakın görsel çalışma yapmak ve sürmek tehlikeli hale getirir. Bu tip migren genellikle bir saat veya daha kısa sürelidir.


Oküler migren semptomları


Bazı migren hastaları için, gözleri ve görme olaylarını içeren semptomlar en yaygın ve en rahatsız edici faktörlerdir.

Geçici görme değişiklikleri genellikle 30 dakika sonra ortadan kalkar

Sol göz veya sağ gözde geçici görme kaybı

Geçici bulanık görme

Parlak noktalar görme


Retina migreni nedenleri


Retina migreni gözdeki kan damarlarının aniden daralmasına (tıkanıklığa) neden olur ve göze kan akışını azaltır.

Aşağıdakiler tarafından tetiklenebilir :

stres

sigara içmek

yüksek tansiyon

Hormonal doğum kontrol hapları

egzersiz

Düşük kan şekeri

aşırı sıcak


Oküler migrenin sebebi nedir?

Tıpkı diğer migren türlerinde olduğu gibi, görsel semptomları olan migrenlerin altında yatan sebep kesin olarak belirlenmemiştir. Birçok araştırmacı, bu semptomların, kan damarlarındaki bir spazmdan kaynaklanabilen kan dolaşımında kısa süreli bir azalmadan kaynaklandığına inanıyor.


Oküler migreni teşhis etme


Çok seyrek oldukları için oküler veya retinal migren başka bir şeyle karıştırılabilir. Aura, migrenin herkesin deneyimlemediği aşamalardan biridir, ancak önemli bir ayrım vardır. Oküler migren ve auralı migren her ikisi de görsel semptomlar içeriyor olsa da, oküler migrenlerin tek gözde semptomlar vardır.


Oküler migreni teşhis etmek, diğer migrene benzer bir teşhis modelini izlemektedir. Hasta geçmişi kapsamlı bir şekilde incelemenin yanı sıra, doktor genellikle hastaları bir göz muayenesi için bir göz doktoruna yönlendirecektir.Nitelikli bir sağlık uzmanı, semptomların ortaya çıkma yerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.


Stres oküler migrene neden olabilir mi?


Stres direkt olarak oküler migrene neden olamaz, ancak birinin başlangıcı için büyük bir tetikleyici olabilir. Bu nedenle stresle başa çıkma, belirtilerinizi yönetecek çok yol kat edebilir. Yoga veya meditasyon gibi önleyici faaliyetler yardımcı olabilir.


Oküler migrenlerin tedavisi


Birçok migren semptomu gibi , migrenle gelen görme bozuklukları genellikle migren atağı geçtikten sonra kaybolur. Bazı migren hastaları dinlenmenin iyi geldiğini vurguluyor.Retina migreni tedavisi genellikle sadece herhangi bir baş ağrısı için ağrı kesmeyi ve retinal migreni tetikleyen herhangi bir şeye maruz kalmayı azaltmayı içerir.Genellikle, göz migreni zararsız kabul edilir. Genellikle ağrısızdır, kalıcı görsel veya beyin hasarına neden olmaz ve tedaviye ihtiyaç duymazlar.Ağrısız oküler migrene eşlik eden görme belirtileri doğrudan gözlerle ilgili değildir. Ağrısız oküler migrenler aniden ortaya çıkabilir, böylece kırık bir pencereden bakma hissi oluşur. Eşlik eden görsel çarpıtma, görüş alanına yayılır ve genellikle yaklaşık 20 dakika içinde kaybolur.
 
Geri
Üst