Ordu İli Kültürü ve Yemekleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Ordu İli Kültürü ve Yemekleri
ordunun yemekleri ordu yemekleri ordu yemek kültürü ordunun yemek kültürü
Ordu ilini şimdi hep beraber tanıyalım Ordu'ya gidilince ne yenir ne içilir bakalım hep birlikte

EL SANATLARIMIZ
İlimizin zengin kültür yapısını oluşturan unsurlardan biri olan el sanatlarımız, kendine has özellikleriyle yaşatılmakta, gerek il içinde gerekse çevre il ve büyük şehirlerde büyük rabet görmektedir hatta bazı el sanatlarımız yurt dışında da ün kazanmıştır.

MAHALLİ YEMEKLERİMİZ
Halk kültürümüzün en önemli konularından biri halk mutfağıdır.
Halk mutfağı ve yemekleri günümüzde birere sanat ürünleri olarak kabul edilmektedir.


ORDU İLİ MAHALLİ YEMEKLERİ


ÇORBALAR
1. Pancar Çorbası
2. Mısır Çorbası
3.Kabak Çorbası

YEMEKLER
1. Pancar (Kara lahana) Sarması
2. Pancar (Kara lahana) Döşemesi
3. Pancar (Kara lahana) Diblesi
4. Melocan(Diken ucu) Kavurması
5. Sakarca Mıhlaması
6. Galdirik Kavurması
7. Isırgan Yağlaşı
8. Hoşgıran Kavurması
9. Tirmit (Mantar) Kavurması
10. Çerkez Tavuğu
11. Kabak Muhallebisi
12. Mısır Yağlaşı
13. Pallobye
14. Keşkek (Gendeme)
15. Fırım Fasulyesi

HAMSİ YEMEKLERİ
1. İçli Tava
2. Hamsi Buğulaması
3. Hamsi Köftesi
4. Hamsi Tava

HAMUR İŞLERİ
1. Su Böreği
2. Yufka Böreği
3.Ev Makarnası (Kesme Makarnası)

TATLILAR
1.Kabak Tatlısı
2. Aşure
3. Un Helvası

EKMEK ÇEŞİTLERİ
1.Mısır Tatlısı
2.Bileki Ekmeği
3.Saç Ekmeği
4.Golit

REÇELLER
1.İncir Reçeli
2.Üzüm Reçeli
3.Elma Reçeli

TURŞULAR
1Fasulye Turşusu.
2.Domates Turşusu
3.Salatalık Turşusu
4.Patlıcan Turşusu
5.Kelem Lahanası

ARICILIK
İlimizin 501 köyünde 10.000 çiftçi ailesi 303.741 civarında fenni arı kovanıyla arıcılık yapmakta olup yıllık ortalama 9.000 ton bal ve 747 ton balmumu elde edilmektedir.
Toplam Türkiye fenni arı kovanı sayısı 2.912.660 adettir. Buna göre İlimiz Türkiye arı kovanı sayısının %10 ndan fazlasına sahiptir. Bu rakam ilimizin arıcılık seviyesini en iyi biçimde açıklamaktadır.
Türkiye arıcılığı bakımından ilk sıralarda yer alan ilimizde, Arıcılık üretme İstasyonu 22 Aralık 1994 te Bakanlar Kurulununun 94/6280 sayılı 22.12.1994 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararıyla kurulmuştur. Bu istasyon 30 Mayıs 1995 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Arıcılık Araştırma Enstitüsüne dönüştürülmüştür.

SU ÜRÜNLERİ
Son yıllarda İlimiz balıkçılığı en zor dönemlerini yaşamaktadır. Sahil şeridinde yaşayan insanlarımızın geçim kaynaklarımızdan biri olan balıkçılığın 100 km.lik bir kıyı şeridine sahip olan ilimizde gerekli önlemler alınması ile üretim artırılabilir. Ancak son yıllarda hatalı avlanmalar, deniz kirliliği sebebiyle ilimizin de kıyısı bulunduğu Karadeniz balık verimi yönünden kaygı verici bir duruma gelmiştir.


FOLKLOR
ORDU İLİ KADIN KIYFETİ


İçine beyaz renkli keten dokumadan yapılmış gömlek giyilmektedir. Gömlek, dik yakalı ve uzun kolludur. Kol ağzı dört parmak eninde bilezikli olup, tek düğme ile iliklenmektedir. Önü bele kadar açık olup, gümüş düğmelidir. Önünde her iki tarafta dikişli pilli ( kırma süs vardır. Altında dört metre kumaştan yapılmış, paçaları bol, ağı yukarıda tuman giyilir. Elbisenin altından bir kaşık kadar görünecek tarzda tumanın paçaları dize kadar çekilir ve çorabın içine sokulur. Ayağa, dize kadar çıkan Yargan garası veya Alaçorap denilen desenli çorap ile çarık giyilir.

ORDU İLİ ERKEK KIYAFETİ


Önce, iç gömlek giyilir. Bu gömlek, yerli el tezgahlarında imal edilen keten dokumadan yapılır. Parmak yakalı olan gömleğin önü bele kadar açık olup, tek düğme ile iliklenmektedir. Üzerine entari denilen mintan giyilir. Mintan beyaz renkli pamuklu kumaştan yapılmaktadır. Hafif dik yakalı olup, önden düğmelidir. Uzun kollu ve kol ağzı bileziklidir.
Altına siyah koyun yününden dokunan şayak kumaşından yapılmış zıpka giyilir. Zıpkanın beli uçkurlu olup, arkası kırmalar halinde boldur. Paçaları ise aşağı doğru daralmaktadır. Zıpkanın yanlarında kendi kumaşından fitil yapılmıştır. Önlerine ( pantolondaki ütü yerlerine ) ise sarı simli kaytan geçirilmiştir.

FINDIK
Fındığın kültür kaynağı ve anavatan bölgelerinden birisi Karadeniz kıyılarıdır.M.Ö. 400 de Pontus cevizi diye adlandırılmıştır (Xenophan). Theophrastus ise yabani ve kültür fındıklarını birbirinden ayırmıştır ve kültür fındığına Heraklit cevizi adını vermiştir. Plinis ise ilk kültür fındığını Pontus kıyılarından getirdiği için Buna Pontus cevizi demiştir.
 
Geri
Üst