Orta kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Orta kulak iltihabı nedenleri ve tedavisi
Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasındaki hava dolu boşluğunda bir iltihaptır. Orta kulağa enfekte olduğunda, bu alan sıvı ile dolup kulak zarına karşı baskı yapar. Bu sıvı birikimi ağrılı olabilir. Orta kulak ,kulak ltihabı,orta kulak iltihabı nedir,orta kulak iltihabı nedenleri,orta kulak iltihabı belirtileri,orta kulak iltihabı tedavisi hakkında tüm ayrıntılar makalemizin devamın da.

Çoğu orta kulak enfeksiyonu kış ve ilkbaharda ortaya çıkar. Genellikle, orta kulak enfeksiyonları herhangi bir ilaç almadan ortadan kaybolur. Ancak ağrı devam ederse veya ateşiniz varsa tıbbi tedavi için hekime başvurmalısınız.



orta kulak iltihabı.jpg




Östaki tüplerinin rolü

Östaki tüpleri, burun geçişlerinin arkasında, boğazın arkasındaki her orta kulaktan yüksek seviyeye doğru uzanan bir çift dar tüplerdir.Üst solunum yolu enfeksiyonlarından veya alerjiden östaki tüplerinde şişme, iltihaplanma ve mukus bunları önleyebilir, orta kulakta sıvı birikmesine neden olabilir. Bu sıvının bakteriyel veya viral bir enfeksiyonu genellikle kulak enfeksiyonunun semptomlarını üreten şeydir.Kulak enfeksiyonları çocuklarda daha sık görülür çünkü östaki tüpleri daha dar ve daha yataydırlar. Ayrıca, küçük çocuklar zayıf bağışıklık sistemlerine sahiptir, bu da enfeksiyonla mücadele etmelerini zorlaştırır.

Orta kulak iltihaplarıyla ilişkili çeşitli semptomlar vardır. En yaygın olanlarından bazıları şunlardır:

Kulak ağrısı
Sinirlilik
Uyku zorluğu
Ateş
Kulaklardan Sarı, renkli , kanlı akıntı
Denge kaybı
İşitme sorunları
Mide bulantısı ve kusma
ishal
Iştahta azalma
Tıkanıklık

Test ve tanı

Çocuğunuzun doktoru, eksiksiz bir tıbbi öykünün ve fizik muayene işleminin yanı sıra pnömatik otoskop adı verilen ışıklı bir alet kullanarak çocuğunuzun kulağının içine bakacaktır. Doktor ayrıca timpanometri kullanarak kulak enfeksiyonunu teşhis edebilir. Bu test orta kulaktaki herhangi bir basınç değişikliğini algılamaya yardımcı olur.

Genellikle, orta kulak enfeksiyonları reçeteli bir antibiyotik başladıktan sonra kendiliğinden veya kısa süre sonra çözülecektir. Bir kulak enfeksiyonu kendiliğinden geçmez ise ve tedavi edilmediği takdirde, çocuğunuz aşağıdakileri içeren başka semptomlar ve hastalıklar yaşayabilir

Kafanın diğer kısımlarındaki enfeksiyon
Konuşma ve dil gelişimiyle ilgili problemler
Kalıcı işitme kaybı


Teşhis nasıl yapılır?

Tanı genellikle semptomlara dayanarak ve bir otoskop ile kulak muayene edilerek yapılabilir . .Sık kulak enfeksiyonu olan çocuklar, altı haftadan fazla süren işitme kaybı veya orta kulakta üç aydan uzun süren sıvı için bir işitme testi yapılmalıdır.Genel olarak, her tür orta kulak iltihabı, bir miktar geçici işitme kaybına neden olur. Çoğu durumda, kayıp hafiftir ve işitme kabiliyetine uzun vadede zarar gelmez.

Olası komplikasyonlar

Enfeksiyonlar kulağın arkasındaki kemiğe yayılabilir, ancak bu nadirdir.

Nadiren, menenjit ve yüzde geçici uyuşma gelişebilir.

İşitme kaybı genellikle geçici olmakla birlikte, iltihaplanma vakaları tekrar ederse, kronikleşebilir ve dil gelişiminde gecikmelere neden olabilir.

Orta kulak iltihabı genellikle doktorunuz tarafından tedavi edilebilir. Bununla birlikte, kalıcı işitme kaybı varsa bir uzmana danışılmalıdır.
 
Orta kulak enfeksiyonları bakteri ve virüslerden kaynaklanır.Kulak enfeksiyonu çocuklarda çok yaygındır, ancak her yaştaki insanlarda görülebilir. Başlıca belirtiler kulak ağrısı ve kendini iyi hissetmemektir. Ağrı kesiciler ana tedavidir. Antibiyotikler genellikle yararlı değildir, ancak bazı durumlarda reçete edilir. Enfeksiyon genellikle birkaç gün içinde temizlenir.Bir kulak enfeksiyonunun bulgu ve belirtileri, bir dizi durumu gösterebilir. Doğru bir tanı almak ve tedaviyi derhal yapmak önemlidir.
 
Geri
Üst