Ortodonti Nedir

M

Monera

Forum Okuru
Ortodonti Nedir
ORTODONTİ NEDİR?

Halk dilinde eğri çarpık dişlerin düzeltilmesi anlamına gelen, bilimsel olarak diş ve çenelerdeki düzensizliklerle uğraşan bir bilim dalıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR?

Dişlerde ve çenelerde meydana gelen düzensizlikleri düzeltmek için uygulanan tedavidir.

KORUYUCU (PROFLAKTİK) ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR?

Erken yaşlarda (9 YAŞINA KADAR) ilerde ortodontik anomali olacağı teşhis edilen çocuklara uygulanan son derece basit (yer tutucu, tek dişi ilgilendiren basit apereyler ile dil dudak ve parmak emmeyi, diş gıcırdatmayı önleyen apereyler) bir tedavi şeklidir.


KORUYUCU ORTODONTİK TEDAVİNİN ÖNEMİ NEDİR?


Koruyucu ortodontik tedavi gelişim sürecinde uygulanan bir tedavidir. Eğer bu tedavi gelişim süreci içinde yapılmaz ise daha sonra oluşacak ortodontik anomalinin tedavi şekli koruyucu ortodontik tedaviye göre daha zor ve en önemlisi daha masraflıdır.

DÜZELTİCİ ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR?


Kalıcı dişler çıktıktan sonra dişlerde ve çenelerde meydana gelen çarpıklıkları ve düzensizlikleri normale getirmek için uygulanan tedavidir.

ORTODONTİK TEDAVİNİN ÖNEMİ


Ortodontik tedavi, gelişmiş ülkelerde dişhekimliğinin en ön sırasında yer alan tedavi tekniğidir.
1-Diş düzensizliklerinin neden olduğu periodontal (DİŞ ÇEVRESİ KEMİK VE YUMUŞAK DOKULAR) problemlerinin meydana getirmesini engeller, iyi bir ağız hijyeni için ortam hazırlar.
2-Dişler düzeldikçe çenelerin kapanışıda düzeleceğinden çene eklemlerinde meydana gelen ağrılar, zorlanmalar ve tıkırtı şeklindeki sesler ortadan kaldırılır ya da bu olumsuzlukların hiç oluşmamasını sağlar (fonksiyon amaçlı).
3-Dişlerin düzelmesiyle güzel bir görünüm (estetik amaçlı) sağlar. Kısaca iyi bir ağız hijyeni, rahat bir fonksiyon güzel bir estetik sağlar. Üstelik hiç bir proteze, kaplamaya gerek kalmadan kendi dişlerini kullanarak.


ORTODONTİK TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA DİŞLER TEKRAR BOZULUR MU?


Düzeltici ortodontik tedavi bittikten sonra düzelen dişlerin tekrar bozulmaması için pekiştirme tedavisi uygulanır. Bu tedavi çok önemlidir. Nedeni yerleri değiştirilen dişlerin yeni yerlerinde sabitleşmeleri için etrafında düzenli yeni bir kemik dokusu oluşması gerekmektedir. Bunun için 4-6 aylık bir süre pekiştirme tedavisi gereklidir. Ancak bazı vakalarda pekiştirme tedavisine gerek yoktur. Bazı vakalarda ise daha uzun süreli bir pekiştirme tedavisine gerek duyulur. Bunun kararını tedaviyi üstlenen ORTODONTİ Uzmanı verir.

20 YAŞ DİŞLERİ(3.BÜYÜK AZI) DİŞLERİ BOZAR MI?


Genelde 20 yaş dişleri diş dizilerini bozmaktadır. Bunu daha 20 yaş dişleri çıkmadan 15-16 yaşlarında çekilen PANORAMİK RADYOGRAFİ'lerde bu dişlerin aldığı pozisyonlar görülür ve gerekli ise dişler daha çıkmadan çekilir. Ortodontik tedavi geçirmiş hastalarda bu dişlerin problem olup olmayacağı tedavi yapan ORTODONTİ UZMANI tarafından belirlenir ve hastaya bilidirilir. Yapılan tedavinin kalıcılığı açısından çok önemlidir.

ORTODONTİK TEDAVİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?


Ortalama 18-24 ay arasındadır. Bu süre tedaviye başlama yaşı ve hastanın tedaviye ilgisi ile kısalıp uazayabilir.

ORTODONTİK TEDAVİ ZOR VE AĞRILI BİR TEDAVİ MİDİR?

Yeni uygulanan ortodontik tedavi teknikleri ile hem ağrı, hem de kullanmada olan problemler ortadan kaldırılmıştır. Özellikle görüntü problemi, uygulanan şeffaf braket teknikleri sayesinde rahat kullanma imkanı vermektedir.

HER YAŞTA ORTODONTİK TEDAVİ İMKANI VAR MIDIR?

Herhangi bir PERİODONTAL (dişi destekleyen kemik ve yumuşak doku) problemi olmayan her yaştaki insana ortodontik tedavi uygulanır.

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA HASTALAR EN ÇOK NELERE DİKKAT ETMELİDİRLER?


En çok dikkat edecekleri husus diş temizliğidir. Özellikle diş fırçalama yanında, ağızdaki tellerinde aynı titizlikle temizlenmesi gerekmektedir. Bunun dışında sert ve yapışkan gıdalardan mümükün olduğunca uzak durulmalıdır. Bunların dışında dikkat edilmesi gereken fazla bir şey yoktur.


DİŞLERDE VE ÇENELERDEKİ DÜZENSİZLİKLER (ORTODONTİK ANOMALİ) NEDEN OLUŞUR?

1- En önemli nedeni kalıtsal (anne-babadan gelen) düzensizlikler.
2- Fena alışkanlıklar (Parmak emme,dil ve dudakların dişler arasına sokulması,uzun süreli biberon ve yalancı emzik kullanma alışkanlıkları).
3- Süt dişlerinin erken kaybı veya süt dişlerindeki madde kaybına neden olan büyük çürükler.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Ortodonti Nedir

Teşekkürler güzel bilgiler için.Bu sorunla bizde boğuşuyoruz maalesef..Ama sonuç mükemmel oluyor...
 
Cevap: Ortodonti Nedir

esimin kardesininde acayip kepceydi cenesi bu tedaviyle cok guzel oldu gerci ilk zamanlar agrili oluyo ama sonrasi icin katlanmak lazim...kizim icinde gerekli heralde disleri yamuk yumuk............tesekkurler canimcim...
 
Geri
Üst