Örümcek damar nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Örümcek damar nedir nasıl tedavi edilir ?
Örümcek damarları derinin yüzeyine yakın küçük bir grup kan damarının genişlemesi ile oluşur. Vücudun herhangi bir yerinde görünseler de, örümcek damarları en çok yüz ve bacaklarda bulunur. Genellikle sağlığa zararlı değildir, ancak uzun süre ayakta kaldıktan sonra bacaklarda donuk bir ağrı meydana gelebilir ve daha ciddi venöz hastalığı gösterirler. Örümcek damarları ve varisler, birçok yetişkini etkileyen genel koşullardır. Kadınları erkeklerden daha sık etkileyen bu anormal şekilde genişleyen damarlar, çoğunlukla bacaklarda görülür ve yaşla birlikte daha yaygın hale gelir.

Örümcek damarları cildin yüzeyine yakın gelişen minik kan damarlarının kümeleridir. Genellikle kırmızı, mavi veya mor renktedirler; Ve bir örümcek ağı görünümü var. Genellikle yüz ve bacaklarda bulunurlar.Ve bir örümcek ağı görünümündedirler.Genellikle yüz ve bacaklarda bulunurlar.




Örümcek damar 1.jpg


Varisli Damar Nedir?

Varisli damarlar, en sık bacaklarda görülen, anormal olarak genişleyen damarlardır. Bunlar genellikle mavi, mor veya cilt rengidir cilt yüzeyinde çok belirgin görünürler.


Örümcek ve Varisli Damarların Sebebi Nelerdir?

Örümcek damarları ve varikoz damarları, kan damarlarının yapısal anormalliklerinden kaynaklanmaktadır. Damarlar vücudun diğer bölgelerinden kalbe geri kan taşırlar. Kan akışının geri akışını önlemek için bir dizi tek yönlü valf kullanırlar. Çeşitli nedenlerden ötürü, bu kapaklar kusurlu hale gelebilir ve damarların içindeki kan akışının geri akışına izin verebilir. Ardından kan ve basıncın havuzlanması damar içinde artar ve damar duvarını zayıflar. Örümcek damarları ve varisler, etkilenen damarların şişmesinden ve dilatasyonundan sonra gelişir.


Varisi önlemenin yolları nelerdir?


Örümcek damar 2.jpg



Kimler risk altında

Örümcek damarı ve varis damarları erişkinlerde çok yaygındır; ancak kadınlar onları erkeklerinkinden daha sıklıkla geliştirmeye meyillidir. Bir kişinin örümcek venlerine ve varislere yakalanma şansını artıracak çeşitli farklı risk faktörleri vardır. Risk faktörleri arasında ileri yaş, uzun süreli oturma / ayakta durma, obezite, gebelik, hormon tedavisi , doğum kontrol hapları, yaralanma , önceden damar cerrahisi, kan pıhtı geçmişi öyküsü sayılabilir.


örümcek damar risk.jpg


Örümcek damar / Varis Semptomları

Örümcek damarları ve varisler genellikle istenmeyen kozmetik görünümlerinden başka semptom veya bulguya neden olmazlar. Bununla birlikte, bazı kişiler varissel venlerden sorunlu semptomlar yaşayabilir. Semptomlar şişme, zonklama, ağrıyan yanma, kaşıntı, ağırlık, karıncalanma veya bacaklarda kramp olabilir. Bu semptomlar, uzun süre oturma veya ayakta durduktan sonra sıklıkla kötüleşir. Bireyler cilt ve cilt ülserlerinde kahverengi bir renk değişikliği geliştirebilirler.

Örümcek damar ve Varis Komplikasyonları

Bazı kişiler cilt ülseri gelişebilir. Bu açık yaralar genellikle alt bacakta görülür ve bazen yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabilirler. Variköz damarları olan bazı kişiler, damarlarda (yüzeyel tromboflebit) kan pıhtısı geliştirebilirler. Variköz damarlardan lokalize kanama da oluşabilir.

Örümcek damar ve Varis Teşhisi

Sağlık uzmanınız, genellikle bacaklarda olan etkilenmiş alanları yakından inceleyerek örümcek venlerini ve varisleri teşhis edebilir. Kızarıklık, şişme, deri renkleri ve cilt ülseri alanlarına özel dikkat gösterilecektir. Çoğu örümcek venleri ve varisli damarlar tedavi gerektirmezken, komplikasyon gelişen kişiler tıbbi bakım ve tedavi aramalıdır. Kozmetik nedenlerle örümcek venlerinin ve variköz damarların tedavisi de aranır. Evde gelişecekleri semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için kullanılabilecek çeşitli önlemler vardır. Bu muhafazakar önlemler, potansiyel herhangi bir komplikasyonu önlemeye de yardımcı olabilir.

Tedavi: Destek çorapları

Varis çorapları olarak da bilinen destek çorapları, bacaklardaki belirtileri hafifletmeye yardım etmek için evde kullanmak için kolay bir müdahaledir. Sıkıştırma çorapları bacaklardaki basıncı artırarak dolaşımı arttırır. Bu çorap çeşitli stil ve sıkıştırma mukavemetleri ile gelir. Sağlık uzmanınız sizin için uygun çifti önerebilir. Genellikle eczanelerde ve tıbbi arz tesislerinde (medikallerde) satılırlar.


varis çorabı.jpg



Tedavi: Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Düzenli bir egzersiz programı ve kilo kaybı , örümcek venlerinin ve varislerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Etkilenen kişiler uzun süre ayakta kalmamalı veya oturmamalı, dolaşımı iyileştirmek veya bacaklardaki şişmeyi azaltmak için otururken veya uyurken bacakları yükseltmelidir.

örümcek venlerinin ve variköz damarların muhafazakar yönetimi istenilen sonuçları vermeyebilir. Bu durumlarda, anormal damarların yer ve boyutlarına bağlı olarak, daha özel tıbbi prosedürler mevcut olabilir. Bu tıbbi prosedürler çoğunlukla kozmetik nedenlerden ötürü üstlenilmektedir.Skleroterapi, doktorunuzun ofisinde yapılabilen yaygın bir prosedürdür ve örümcek damarlarının ve bazı varislerin çoğunun ortadan kaldırılmasında çok etkilidir. Anestezi gerektirmeyen bu işlem sırasında doktorunuz etkilenen damara doğrudan sıvı bir solüsyon enjekte eder. En iyi sonuç için birkaç seans gerekebilir. Olası yan etkiler morarma, şişme, kanama, enfeksiyon ve deri renk değişikliği içerir.

Skleroterapi ile tedavi birden fazla tedavi seansı gerektirebilir ve iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle, örümcek damarları tedaviden sonra 3-6 hafta içinde solmaya başlarken, varisli damarlar yanıt vermesi birkaç ay sürebilir.



Yaşam Tarzı Değişiklikleri.jpg



Tedavi: Lazer Terapisi

Lazer tedavisi doktorunuzun ofisinde de yapılabilen alternatif bir tıbbi prosedürdür. Bazen sonuçları en üst düzeye çıkarmak için skleroterapiyi tamamlayıcı olarak kullanılır. Örümcek venleri ve minik varis ler için en etkilidir. İğnelerden hoşlanmayan bu kişiler için alternatif bir seçenek sağlar, ancak doktorunuz size özel durumunuza en çok hangi tedavi yöntemini uygulayacağını size anlatıcaktır..Olası yan etkiler arasında küçük kızarıklıklar veya tedavi edilen bölgenin etrafındaki şişlikler, deri renkleri bozma, kabarcıklar ve nadiren yara izi bulunur. Yoğun İğne Işığı (IPL) terapisi son zamanlarda gelişmiş bir örümcek veni tedavisidir.

Skleroterapide olduğu gibi, lazer tedavisi ile en iyi sonuçların elde edilmesi için birkaç seans sıklıkla gereklidir. Çözünürlük, tedaviden sonra birkaç haftadan birkaç aya kadar herhangi bir noktayı alabilir.



varis lazer tedavisi.jpg


Tedavi: Damar Cerrahisi

Cerrahi, daha şiddetli varikoz damarları vakaları için bir seçenektir. Hangi tedavinin varikoz damarları için en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olması için doktorunuz sizinle birlikte çeşitli cerrahi prosedürleri tartışacaktır. Mevcut cerrahi prosedürlerden biri, venle ligasyonu ve sıyırma işlemidir; bu, etkilenen venin kesilmesi ve koparılması (bağlama) ve derideki küçük insizyonlar yoluyla cerrahi olarak çıkarılması (sıyırma) içerir.

Damar ligasyonu ve sıyırma, variköz damarların hem semptomlarını hem de kozmetik görünümünü çözmede sıklıkla başarılıdır. Bu işlem bir hastanede veya ayakta tedavi cerrahisinde yerel, spinal veya genel anestezi altında yapılır. Bir geceleme nadiren gereklidir. Bu işlemden tam iyileşme genellikle yaklaşık iki ila dört hafta alır. Olası komplikasyonlar arasında enfeksiyon, kanama, yara izi, sinir yaralanması, derin damar kan pıhtısı veya anesteziye karşı gelişen bir reaksiyon olabilir.



Tedavi: Endovenöz Lazer

Endovenöz lazer tedavisi, etkilenen damara yerleştirilen ince bir fiber vasıtasıyla lazer ışığının emisyonunu içeren ve damarın kasılmasına neden olan, minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Endovenöz lazer tedavisinin% 98 başarı oranı vardır. Bu prosedür, lokal anestezi altında veya hafif sedasyon kullanılarak ayakta tedavi amaçlı olarak yapılır. Hastalar, damar ligasyonu ve sıyırma ile karşılaştırıldığında, endovenöz lazer tedavisi ile daha az ağrı ve daha hızlı bir iyileşme zamanı bildirmektedir.


Endovenöz Lazer.jpg


Tedavi: Radyofrekans Ablasyon

Endovenöz radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer tedavisine benzer minimal invaziv bir prosedürdür. Lazer ışığı kullanmak yerine, damara damar yerleştirilir ve yüksek frekanslı enerji kullanılarak etkilenen damar ısıtılır ve daralır. Endovenöz lazer tedavisinde olduğu gibi, hastalar damar ligasyonu ve sıyırma ile karşılaştırıldığında daha az ağrı ve çabuk iyileşme zamanı bildirmektedir.


Radyofrekans Ablasyon.jpg


Örümcek ve Varisli Damarları Önleme

Örümcek venler ve varisler her zaman tamamen önlenebilir olmasalar bile , bunları geliştirme şansınızı azaltmak için alabileceğiniz çeşitli önlemler vardır. Düzenli olarak egzersiz yapmak,Sağlıklı bir kilo vermek,Uzun süren oturma veya ayakta durmaktan kaçınmak,Dinlenirken bacaklarıyükseltmek gibi..Bazı yatkın koşullardan dolayı varis ve örümcek damarları bazı insanlar için kaçınılmaz olabilir. Bununla birlikte, bu ven koşullarıyla ilişkili görünüm ve ağrıları azaltmak için mevcut birçok koruyucu önlemler ve tıbbi teknikleri sizlerle paylaştık. aşka bir sağlık konusunda buluşmak üzere, sağlıklı günler diliyoruz.

Örümcek ve Varisli Damarları Önleme.png
 
Benimde bacağımda varis var.Hareketsiz biride değilim. Fakat yinede nasıl olduysa çıktı. Bazen ayakta çok kalınca acayip ağrıyor . Allahtan çok fazla damar görünmüyor.Ağrısı bir yana görüntü olarakta çirkin. Bildiğim kadarıyla günümüzde bu varislerden kurtulmak mümkün.Sizde konuda buna değinmişsiniz. Şimdi varis çorabı giyiyorum bir nebzede olsa beni rahatlatıyor.
 
Ya bunun değişik bir ilaçla, damarı böyle olan bölümlere verilen bişeyi vardı şimdi gelmedi adı aklıma. Onunla saniyeler içinde bu örümcek damar ve varis durumunu hemen gideriyorlardı. Araştırıyorum bulunca buraya onuda ekleyeceğim.
 
bu örümcek varisi yüzünden gecem gündüzüme karıştı iğne tedavisi oldum geçmedi kaplıcaya gidicem inşallah geçer
 
Benimde bacakalrımda varis var. Ağrısı tuttumu yerimde duramıyorum. Özellikle çok ayakta kalınca oluyor. Gece uyurkende hortluyor. Uykunun en güzel yerinde uyanıp bacaklarımı ovuyorum. Kullandığım ilaçların hiç biri işe yaramıyor. Çok ağrım olduğu zamanlar varis çorabı giyiyorum oda dizimin arkasını kesiyor. Kaplıcanın varis ağrısına iyi geldiğini bilsem valla 1 dakika durmam giderim.
 
Geri
Üst