ÖSS 14 Haziran 2009 Sınav Telaşı

handanca

Daimi Üye
Yönetici
ÖSS 14 Haziran 2009 Sınav Telaşı
2009 öss tercihleri ne zaman başlar öss tercihleri ne zaman başlar

Bu yazıyı velilere ithaf ediyorum.. Lütfen çocuğunuzla ilgilenin, bakalım ne kadarına uyuyor? Size düşen pay çok fazla..


SINAVA DOĞRU VE SINAV ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

(öss'ye hazırlanırken çok zorluklar çekti öğrencilerimiz. Özel hayatlarından fedakarlık ederek öss'ye hazırlandılar. Umarız 14 Haziran 2009 Öss sınavında öğrencilerimiz beklentilerine kavuşurlar. Öss sınavı sonrası doğru tercihler yaparlar. Özellikle tercih konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor mutlaka bir uzmandan yardım alsınlar.)

Yeni konulara çalışmayı zamanla azaltınız
Sınava 1 hafta kalıncaya kadar yeni konuları kavramak, ÖSS performansınıza olumlu olarak yansıyacaktır. Ancak sınava 1 haftadan daha az bir süre kaldığında edinilecek yeni bilgilerin unutulmasına yol açacaktır. Bu nedenle son 1 haftaya kadar öğrenmeye devam etmeli, son haftaya geldiğinizde zamanınızı daha çok test çözerek değerlendirmeli ve genel tekrarlar yapmalısınız.

Unutulan konularla ilgili genel tekrarlar yapınız
Öğrendiğiniz bilgiler, zaman içinde hızlı bir şekilde kaybolmaya başlar. Öğrenme gerçekleştikten hemen sonra öğrendiklerinizin büyük bir kısmını kaybetmeye başlarsınız. Zaman ilerledikçe unutma hızı düşer. Öğrenmenin üzerinden uzun bir zaman geçse bile hala aklınızda kalanlar olacaktır. İşte unutmanın olumsuz etkisini azaltmak için yapılması gereken, öğrendiklerinizi belirli aralıklarla tekrar etmektir. Ders sonunda yapılan özet tekrarlar, günlük, haftalık ve aylık tekrarlar işinizi oldukça kolaylaştırır. Bir de sınava yaklaştığınız şu dönemde yapacağınız genel tekrarlar sene başında öğrendiğiniz ama unutmaya yüz tuttuğunuz konuların tekrar zihninize yerleşmesine ve daha zor kaybolmasına yol açar.

ÖSS'ye hazırlanan aday işine en fazla yarayanlara en kısa sürede sahip olmaya çalışmalıdır. Bu nedenle bildiğiniz, bildiğinizden emin olduğunuz, genel tekrar gerektirmeyecek ders veya konularla zaman geçirmemeli, zorlandığınız, unuttuğunuz ve sınavda size çok lazım olacak ders veya konuların genel tekrarına ağırlık vermelisiniz.

►Eski yıllara ait sınav sorularının çıktığı konulara ağırlık veriniz
Özellikle son 5 yılın ÖSS sorularının hangi derslerin hangi konularında yoğunlaştığına bakmanız ve bu konularla ilgili eksiklerinizi gidermeye çalışmanız, size hem zaman kazandırır, hem de puan kazandırır..
►Alanınızda yer alan ders ve sorulara öncelik veriniz
ÖSS’de mühendislik,tıp seçecek bir adayın sayısal derslere, edebiyat seçecek bir adayın sözel derslere, iktisadi programları seçecek bir adayın ise Türkçe ve matematik derslerine ağırlık vermesi yararlı olur.OKS’de ise Fen Lisesini seçecek adayların Fen-Matematik,Anadolu Lisesini seçecek adayların Türkçe-Matematik derslerine ağırlık vermeleri gerekir. Bu yöntem size hem zaman kazandırır, hem de alanınızdaki puan türlerine göre oluşacak Türkiye sıralamasında iyi bir yerde bulunmanıza yardımcı olur.
►Konuya daha az, test çözümüne ise daha fazla zaman ayırınız
Sınav yaklaştıkça daha fazla test çözmek test ve sınav tekniği konusunda gelişmenize yardımcı olur.
Test çözerken yaşanan en ciddi sorunlardan biri de aynı ders ve konuya ait testlere daha fazla yoğunlaşıp, değişik karakterdeki soru ve testlere karşı yabancılık yaşamaktır. ÖSS ve OKS tek tip ders ve soru formatından oluşan bir sınav değildir.
►Genel tekrar testlerine ağırlık veriniz
Her hafta en az bir ÖSS denemesi uygulayınız.

ÖSS denemesi uygulanırken ;
*Alanınıza katkısı yüksek olan derslerle ilgili sorulara ağırlık vermeli,
* Süre kullanımına dikkat etmeli,
* Hatalı okuma, yanlış anlama ve acelecilik gibi test çözümünü olumsuz etkileyen
alışkanlıklarınızı düzeltmelisiniz.
* Aynı zamanda deneme sınavını tamamen bitirmeden sınav ortamını terk etmemelisiniz.

►Ders çalışmayı ne zaman bırakmalısınız?
ÖSS'ye hazırlanan adaylardan bazıları sınav sabahına kadar çalışmalarını sürdürürler. Bu; okulda edinilen ve yazılı sınavlar için bir ölçüde yararlı olan çalışma modeli olabilir. Ancak ÖSS gibi yoğun ve kapsamlı bir teste yönelik ders çalışma davranışının sınav sabahına kadar sürdürülmesi yarardan çok zarar verecektir. Sınava hazırlık; sınavın başladığı saate kadar sürer. Ancak son iki gün yapılacak hazırlık daha çok psikolojik bir içeriğe dayalı olmalıdır. Rahatlama ve gevşeme egzersizleri, sınav kaygısından uzaklaşmayı sağlayacak yorucu olmayan geziler, sınav ve test ortamını hatırlatmayacak mekanlara yolculuk… Tüm bunlar sınav sabahına kadar devam eden hazırlığın bir parçasıdır. İşte bu nedenle özellikle sınava 1 hafta kala yeni konuları öğrenmeyi tamamlamak, eski öğrendiklerimizin tekrarı ve test çözümü ile yetinmek, sınava 2 gün kaldığında ise tüm çalışmalarımızı bitirip kendimizi dinlenme ortamına almamız gerekir.

►Genel beslenme alışkanlıklarınızda önemli değişikliklerden kaçınınız.
Alışılmadık yiyeceklerle, denenmedik gıdalarla beslenme alışkanlığınızda değişim yapmanız sizi olumsuz etkileyebilir. Sınava kadar aldığınız gıdaya ve bunları alma sürelerine dikkat etmelisiniz.
►İlaç ve ağrı kesici maddeleri zorda kalmadıkça kullanmayınız
Bazı adaylar, sınav heyecanını ve kaygıyı kontrol altında tutabilmek için yatıştırıcı ilaçlara sığınırlar. Her ilacın mutlaka bir yan etkisi vardır. Sınav günü veya sınav zamanı yaşanabilecek ve konsantrasyonu alt üst edebilecek ağrı ve rahatsızlıkları gidermek için yan etkisi az olan bir ağrı giderici kullanılabilir. İlaçlara sığınarak elde edilmesi düşünülen başarı, hayal kırıklıklarının ana kaynağı olabilir. Doğal durumunuz, sınavda başarılı olabilmek için en uygun durumdur.




SON HAFTAYA GİRİLİRKEN YAPILACAKLAR
  1. Vücudun sınav gününe hazırlanması için erken yatıp erken kalkılmalıdır.
  2. Sabahları erken kalkılıp ılık duş alınmalı, kahvaltı yapılıp sınav saati beklenmelidir.
  3. Denemeden sonra cevaplar kontrol edilmeli, yanlış yapılan sorular değerlendirmeye alınmalı, görülen eksiklikler en kısa zamanda (diğer denemeye kadar) giderilmelidir.
  4. Son hafta en az iki (ÖSS) deneme sınavı çözülmelidir.
  5. Beslenmeye dikkat edilmeli özellikle kahvaltı ihmal edilmemelidir.
  6. Sınavdan iki gün önce öğrenme ile ilgili etkinlikler bırakılmalıdır.
  7. Yorucu sporlar, futbol, koşu, uzun yürüyüşler yapılmamalı, kısa yürüyüşler ve hafif jimnastik hareketleri yapılabilir.
  8. Son günlerde sınavla ilgili konuşmalardan kaçınılmalıdır.
  9. Sınava girilecek okul ve salon birkaç gün önceden görülmelidir.
SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE YAPILACAKLAR
  1. Sınav günü kaçta kalkılacaksa o saatte kalkılmalıdır.
  2. Gün içinde sınavla ilgili hiçbir şey yapılmamalıdır.
  3. Yorucu faaliyetlerden (futbol, basketbol) kaçınılmalı, hafif yürüyüşler yapılmalıdır.
  4. Gün içinde moral bozacak haberler okunmamalı ya da dinlenmemeli.
  5. Normal yatış saatinde yatılmalıdır.
SINAV SABAHI VE SINAVA GİDERKEN YAPILACAKLAR
  1. Erken kalkılmalı, zaman konusunda stres yapılmamalıdır.
  2. Ilık duş alınmalı, kahvaltı yapılmalıdır.
  3. Sınav sabahı haber dinlenmemeli, gazete okunmamalıdır.
  4. Sınavdan 45 dakika önce sınav yerinde olacak şekilde evden çıkılmalıdır.
  5. Sınav salonuna 20 dakika kala girilmelidir.
  6. Yanınızda 2 adet yumuşak uçlu kurşun kalem, silgi, kalemtraş, su, mendil bulundurunuz.
  7. Sınav giriş kartı, kimlik Kartı unutulmamalıdır.
SINAV ANINDA SORULAR ÇÖZÜLÜRKEN YAPILACAKLAR

  • Kitapçıklar dağıtıldığı anda kitapçığın üzerinde yazan harfin (A,B,A1,B1..) tüm sayfalarda olup olmadığını, baskı hatası, eksik sayfa olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Sınavda daha başarılı olabilmek için (ÖSS’de alanınıza göre) en başarılı olduğunuz dersten soru çözümüne başlayınız.
  • Acele edilmemeli, sorular rahat bir şekilde çözülmeli, nefes alış verişi normal olmalıdır.
  • Soruya yaklaşım tarzınız soruyu çözüm gücünüzü ortaya koyar, sorular hiçbir zaman sizi sorgulamamalı, siz soruları sorgulamalısınız.Aksi halde stres başlar ve performans düşer.
  • Soruyu okuduğunuzda, sorunun çözümüyle ilgili kafanızda herhangi bir ışık belirmediyse o soru üzerinde zaman kaybetmeyiniz.Yanına işaret koyup geçiniz.
  • Herhangi bir soruyu uzun yada karışık şekilli görüntüsü nedeniyle atlamayınız.
  • Sınav anında diğer adayların ne yaptığı ile ilgilenmeyiniz.
  • Sınav başlangıcı ile sonu arasındaki konsantrasyonunuz aynı düzeyde kalmayacağı için zihninizi dinlendirmeyi bilmelisiniz.
  • Sınav anında sadece okuduğunuz sorulara dikkatinizi vermelisiniz.Önceki sorulardan boş bıraktıklarınız ya da sonradan gelecek soruları düşünmeniz okuduğunuz soruya konsantre olmanızı engelleyebilir.
  • Paragraf tipi sorularda önce soru kökü okunmalıdır.
  • Optik forma işaretlemelerde kaydırma yapmamak için ayrıca diğer soruya geçerken zihnimizin dinlenmesini sağlamak amacıyla soruyu çözüp anında (optik forma) işaretleme yapılmalıdır.
  • Soru çözümünde kalem elden bırakılmamalıdır.
  • Kalan zamanda boş bıraktığınız sorulara bir kez daha göz atınız.
  • Sınav sonunda optik formunuzu teslim etmeden önce kodlamalarınızı mutlaka kontrol ediniz.
 
Son düzenleme:
Cevap: ÖSS 14 Haziran 2009 Sınav Telaşı

Ebeveyn olarak tabiki aileye düşen görevlerde var, sınava giren öğrenciyi yarış atı gibi görmemeliyiz.
Bu sınavın Kazanmasının amacı olduğunu ama tek amacı olmadığını anlamamız lazım.
Onu sınava yollarken moral verip göndermeliyiz..
Benimde kardeşim girecek. Umarım hepside bulunmak istediği noktaya erişirler..
Lütfen baskı yapmadan, güleryüzle yollayalım onları..
Hepsinin yolu açık olsun..
 
Geri
Üst