Osteoartrit nasıl tedavi edilir?

Uzman SühaN

Administrator
Osteoartrit nasıl tedavi edilir?
osteoartrit nedir,osteoartrit belirtileri,osteoartrit nedenleri,osteoartrit teşhisi,osteoartrit tedavisi hakkında bilgiler

Osteoartrit, halk arasında bilinen ismiyle kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığıdır. En sık diz, kalça, el bileği ve omurgada görülmektedir. Eklem kıkırdağı ve altındaki kemik bütünlüğünün bozulmasına neden olan çok çeşitli etmenler sonucu ortaya çıkan semptom ve klinik muayene bulgularla karakterize bir hastalıktır.

Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla görülür. Genelde 50 yaşın üstünde ortaya çıkan bir durumdur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte eklemlerde yük taşınmasını sağlayan kıkırdağın tamamen ortadan kalktığı ve kemik yüzeylerin birbiri ile temas etmeye başladığı görülür. İlerleyen kıkırdak harabiyeti ile birlikte eklemde ağrı ortaya çıkar.

o.jpg






Risk Faktörleri
Orta ve ileri yaşta olmak

Şişmanlık

Eklem hastalıklarına kalıtsal yatkınlık

Geçirilmiş eklem yaralanmaları

Kıkırdak yapısını etkileyen hastalıklar (Romatoid artrit, gut vb.)

Eklem çevresi kas gruplarının zayıf olması

Eklemlerde yük dağılımı dengesini bozan şekil bozuklukları

Osteoartritte en temel şikayet eklem ağrısıdır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ağrı zaman içerisinde alevlenmeler gösterebilir. Ağrı genellikle eklem hareketleri ile artış gösterir. Eklemde hava değişiklikleri ve soğuk ile artan ağrı ve

rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir. Özellikle eklemin kullanılmasından sonra eklem şişliği ve eklem sertliği ortaya çıkabilir. El parmaklarının en uç eklemlerinde küçük kemik doku şişlikleri oluşabilir. İleri evrelerde eklem hareketlerinde kısıtlılık gelişebilir.



Osteoartrit tanısı nasıl konur?
Hastanın muayenesinde eklemde şişlik, kıkırdak yüzeylerde ağrı, eklem hareketlerinde kısıtlılık saptanabilir. OA tanısının konabilmesi için genellikle direkt grafiler yeterlidir. Eklem aralığında daralma, kıkırdak altı kemik doku bölgelerinde yoğunluk artışı ve kemik kistlerinin oluşması, eklem kenarlarında kemik çıkıntıların (osteofit) oluşması osteoartrit bulguları olarak görülebilir.

Diğer eklem hastalıklarının dışlanabilmesi için kan tahlilleri ve kemik sintigrafisi yapılabilir. Magnetik rezonans görüntüleme (MR) ile ekleme ait yumuşak dokular ayrıntılı olarak değerlendirilibilir. Kemik dokuların ayrıntılı değerlendirmesi bilgisayarlı tomografi (BT) ile gerçekleştirilebilir.



Osteoartrit nasıl tedavi edilir?
Osteoartritin kesin tedavisi bugün için mümkün değildir. Mevcut tedavi yaklaşımları hastaların ağrılarının en düşük seviyelere inmesini ve eklem hareketlerinin korunmasını sağlamaya yöneliktir. Osteoartrit tedavisinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta hastalığı önlemeye yönelik koruyucu önlemlerin alınmasıdır. Bunların başında kilo Hastalığın erken evrelerinde eklem zarlarında ortaya çıkan inflamasyonu baskılamak için ilaç tedavilerinden faydalanılabilir. Bu amaçla, tablet ve lokal kremler olarak bulunan antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisine ek olarak, kıkırdak dokunun yeniden yapılanmasını sağlamaya yönelik eklem içine hyaluronik asit içeren sıvıların enjeksiyonu, kortikosteroid enjeksiyonları ya da ağız yoluyla glukozamin kondoritin gibi kıkırdak yapıtaşlarını içeren ilaçların kullanımı diğer tedavi seçeneklerini oluşturur. Özellikle diz eklemi osteoartritinde uyluk kaslarının güçlendirilmesine ve eklem zarlarındaki inflamasyonun azaltılmasına yönelik egzersiz, fiziksel tedavi ve rehabilitasyon teknikleri, şikayetlerin giderilmesinde faydalı olabilir. Kullanılan bu yöntemler yüzeyel ve derin dokuları ısıtma, doku yenilenmesi, kas kuvvetlendirme, eklem hareket açıklığının korunması veya arttırılması, ağrı giderilmesi, kan akımının arttırılması ve kas spazmının çözülmesi gibi etkilere sahiptir. Bu tedavi yaklaşımlarından fayda görmeyen, sınırlı yarar elde edilen ya da şikayetleri tekrarlayan hastalarda cerrahi tedaviler de uygulanabilir.



Hastalara Öneriler
Ø Doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri düzenli olarak yapın.

Ø Kilonuzu kontrol altında tutun, kilolu iseniz mutlaka zayıflayın.

Ø Ağrılı eklemlere sıcak uygulama yapın, sıcak banyo, sıcak su torbaları ya da sıcaklık veren kremlerle yapacağınız masajlar ağrılarınızı azaltacaktır.

Ø Osteoartrit olan eklemlerde ağrıların ve şişliğin alevlenme dönemlerinde ekleme soğuk uygulaması ilk birkaç gün içinde şikayetlerin azalmasında faydalı olacaktır.

Ø Omurga, kalça, diz ve ayak bileği gibi yük taşıyan eklem osteoartritlerinde uygun ortopedik ayakkabılar tercih edin

Ø Gerektiğinde koltuk değneği, yürüteç gibi desteklerden yardım alabilirsiniz.

Ø Günlük hayatınızda eklem ağrısına yol açan hareketleri yapmaktan kaçının veya size en az ağrı verecek şekilde modifiye edin örneğin sandalyede oturarak namaz kılmak, tuvalet olarak klozet kullanmak gibi.
 
Geri
Üst