özürlülüğün önlenmesi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
özürlülüğün önlenmesi
1- Evlilik basvurusu üzerine, gençlerin havale edilecegi ve saglikli bir evlilik birligi kurmak ve saglikli çocuklar yetistirmek üzere bilgilendirilecegi bu konuda yardimci olmak üzere çesitli saglik kontrollerinin yapilacagi genetik danisma merkezlerini içeren aile danisma merkezlerinin kurulmasi.
2- Anne adaylarinin temel saglik hizmetlerinden yararlanacagi ve desteklenecegi ana-çocuk sagligi ve aile planlamasi projelerinin yayginlastirilmasi.
3- Dogum öncesi, dogum sonrasi, dogum esnasinda meydana gelebilecek özürlenme konusunda anne adaylarin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi.
4- Dogumun, dogum öncesinden itibaren kontrollü olarak takibinin yapilarak uygun ortamda doktor tarafindan, doktorun olmadigi yerlerde ise ebe tarafindan yapilmasi. Tüm bu tedbirler alinirken, halkin; radyo, televizyon ve basin gibi medya araciligiyla bilgilendirilmesi.
5- Trafik kazalarinin önlenmesi için Iç Isleri Bakanligi’na bagli Hukuk, Egitim, Sigorta, Trafik, Saglik, Ulastirma ve Sehircilik konularinda uzmanlardan olusan yeni birimler kurulmasi.
6- Trafik kazalarinin önlenebilmesi için trafik cezalarinin caydirici hale getirilmesi.
7- Trafik denetiminin kontrollü ve saglikli bir biçimde yeniden düzenlenmesi.
8- Kara yollarinda isaretleme, yaya geçidi, sinyalizasyon, alt ve üst geçitler, kaldirimlar, oto parklar ve bunun gibi tedbirler yeterince alinmamistir. Bunlarin eksikligi sonucu bir çok kazalar olmaktadir. Bu alanda acilen tedbir alinmasi.
9- Trafik egitimi konusunda toplumun bilgilendirilmesi gerekmektedir. bu konuda TV, Radyo, Milli Egitime büyük görev ve sorumluluk düsmektedir. Sürücü kurslarindaki egitim kalitesinin arttirilmasi.
10-Karayollarinda kaza bölgelerinde özellikle ilkyardim servislerinin belirli araliklarla kurulmasi ve jetonsuz çalisabilen telefon kulübelerinin arttirilmasi.
11-Çiraklik yasasinin sadece ekonomik anlamda degil saglik anlaminda da çalisan çocuklarin koruma altina alinmasi için yeniden düzenlenmesi, isyeri hekimliginin gelistirilmesi, meslek hastaliklarinin yaygin oldugu ortamlarda saglik kontrollerinin periyodik araliklarla sürdürülmesi, zararli madde kullanan is yerlerindeki denetimin yayginlastirilmasi.
12-Genel olarak is kazalarinin azaltilmasi için çalisanlarin ve is yeri sahiplerinin egitilmesi, is yeri denetlemelerinin siklastirilmasi ve cezalarin günün kosullarina uygun olarak düzenlenerek yaptirim gücünün arttirilmasi.
13-Uluslar arasi Is Sagligi ve Is Güvenligi konusunda yapilan çalismalardan yararlanilmasi.
14-Ev kazasi ile ilgili yaralanmalarda çocuk ve yaslilarin çogunlugu olusturmasi nedeni ile ailelerin bu tür kazalara göre egitilmesi, bu konuda TV ve diger kitle iletisim araçlarindan yararlanilmasi.
15- Acil yardim servislerinin gelistirilerek yurt düzeyine yayginlastirilmasi evlerin ve binalarin teknik ve yapi özelliklerinde, kazalari önleyici tedbirler mutlaka bulunmali ve kontrolü yapilmalidir.

B- BAKIM VE REHABILITASYON MERKEZLERI ILE ILGILI OLARAK:


1- Özürlünün günlük aktivitelerinin olumlu yönde gelismesi için rehabilitasyon merkezlerinin sehir merkezlerinde ve yasam evleri seklinde 8-10 kisilik küçük gruplar halinde düzenlenmesi,
2- Rehabilitasyon merkezlerinde nitelik ve nicelik yönünden yeterli eleman istihdam edilmesi,
3- Bakim-Rehabilitasyon için gerekli materyallerin nicel ve nitel yeterlilikte olmasi,
4- Gelismis ülkelerdeki hizmet modellerinin takip edilerek toplumsal yasamimiza uygun bulunan tip projelerin uygulanmasi,
5- Türkiye kosullarina uygun tip projelerin gelistirilmesi,
6- Özürlünün; günlük yasantilarini ve aktivitelerini sosyal çevreden soyutlanmadan sürdürebilmeleri için merkezlerde park, bahçe, spor alani gibi düzenlemelere gidilmesi,
7- Merkezde çalisan elemanlar arasinda ekip çalismasi anlayisinin gelistirilmesi ve mesleki hizmet için egitim seminerleri düzenlenmesi
 
Geri
Üst