Pastane Simiti

Sanfora

Yeni Üye
Üye
Pastane Simiti



pastane-simiti-yapimi.jpg




Malzemeler:

250 gr un (yaklaşık 2- 2 ½ su bardağı)
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı ılık su (110 ml) yarım tatlı kaşığı
Tuz
¼ paket yaş maya (42 gr’lık paketin dörtte biri) veya 1 yemek kaşığı bira mayası
Tezgâhın üstünü yağlamak için: 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Üstüne:
Bolca susam büyük bir salata kâsesi içinde su


Yapılışı:
Ilık su, şeker, tuz, zeytinyağı ve unun birazı ile, boza kıvamında üre hazırlanır ve 10 dakika kabarmaya bırakılır. Kalan un eklenerek, katıca bir hamur yoğurulur. Hamur, normal ekmek hamurundan biraz daha koyu olmalıdır. (Yaklaşık 400 gr’lık bir hamurumuz oluyor.) Hamur, oda ısısında 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan 100 gr’ lık 4 adet parçaya bölünür. Her parça, avuç içinde top yapılıp, beze haline getirilir. Bezeler tezgâh üzerinde 10-15 cm uzunluğunda rulo haline getirilir.

Tezgâh üstünde 10 dakika daha dinlenmeye bırakılır, Hamur biraz kendini salmalı ki, sonrasında yapacağımız uzatma işlemine direnci kalmasın.) Tezgâhın üstü biraz zeytinyağı ile yağlanır. Her rulo, tezgâh üzerinde, ayrı ayrı, ileri-geri yassıltıp çekiştirilir. Uzatılır. Her biri yaklaşık 80-100 cm uzunluğunda ince bir ip gibi olmalıdır. Her ip, ikiye katlanır. Bu ikili, kendi içinde dolandırılarak burgu yapılır.

Birbirine burgu dolanmış olan bu hamurların uçları birleştirilerek halka (simit) halinne getirilir. Bir salata kâsesine su konur. Başka bir kaba da bolca susam konur. Simitler önce suya bandırılıp çıkartılır. Susamlı kaba alınan simitler hafif yuvarlanarak, susamların simitlerin tüm yüzeyine bulaşması sağlanır. Simitler, fırın tepsisine, aralarına mesafe olacak şekilde, yerleştirilir. Fırın 35-40 dereceye ısıtılır. Kapatılır. (Fırın ısısı ılık olmalıdır).

Tepsi mayası için, simitler kapalı fırına konarak, 20 dakika, hafifçe kabarana kadar, tekrar mayalanmaya bırakılır. Simitler oda ısısına alınarak tekrar 10 dakika dinlendirilir. Bu esnada, fırın da 250 dereceye (yüksek ısıya) ayarlanarak ısıtılmaya başlanır. Tepsi mayası gelmiş olan simitler, çok iyi kızdırılmış, yüksek ısıdaki fırına atılıp her tarafı nar gibi kızarana dek kızartılır. Yaklaşık 8-9 dakikada pişiyor.



Afiyet olsun


 
Geri
Üst