Uzman SühaN
Administrator
Patatesin faydaları ve zararları nelerdir ?
Patates , dünyada en yaygın tüketilen ve önemli besin kaynaklarından biri olmasının yanında bir çok sağlık faydasına sahiptir. Özellikle çocuklar tarafından çok severek tüketilen patates bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Patates bir çok yemeğin ana malzemesidir. C vitamini için mükemmel bir kaynak olan patatesin faydalarını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.
Orta dereceli bir patates günde önerilen C vitamininin% 46 sı kadarını içerir. Bu vitamin, antioksidan görevi görmesi, serbest radikalleri ortadan kaldırması veya stabilize etmesi, kollajen üretiminde yardımcı olması ve emiliminde yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Potasyum, kan basıncını düşürmede önemli bir rol oynar ve önemli bir mikro besin maddesidir. Orta boy bir patates, günlük potasyum alımının% 18 ini içerir. Patateste demir, folat, niasin, tiamin ve çinko gibi önemli mikro besin maddeleri vardır. Patateste prebiyotik özelliklerinden dolayı kolon sağlığını güçlendiren yüksek oranlarda dirençli nişasta vardır. Patates, diğer popüler sebzelere göre daha enerji dolu ve bir muzdan daha fazla potasyuma sahiptir.
Patatesin faydaları
Patates esas olarak karbonhidrattan oluşur . Sükroz, glikoz ve fruktoz gibi basit şekerler de az miktarda mevcuttur. Patates lif ve potasyum bakımından zengindir. Tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur ve kalbi korur ve hatta iltihaplanma ve kanser ve romatizma gibi nihai hastalıkları tedavi eder. Patatesler kolestrol içermez, ki bu iyi bir haber. Ve lif, potasyum ve C ve B6 vitamini içerir; hepsi kalp sağlığı için mükemmeldir. Sebzedeki lif, kandaki aşırı kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Patates ayrıca alfa lipoik asit, beyin sağlığına katkıda bulunan bir koenzim içerir. Asitin Alzheimer hastalarında hafıza defisitlerini arttırdığı ve hatta bazı hastalarda bilişsel düşüşün azaldığı gösterilmiştir. Patates yüksek lifli bir yiyecek olmamasına rağmen düzenli olarak tüketenler için önemli bir lif kaynağı olabilirler.
Patatesin zararları
Diyabet hastalarınınyüksek ölçüde patates tüketmesi sakıncalıdır. Şekerin yükselmesine neden olabilir. Kararında tüketmenin bir zararı olmaz. Patatesler, bazı insanlara alerjen yapabilen az miktarda yüksek kaliteli protein içeriyor. Ayrıca sık sık kızarmış patates yiyenlerde obezite görülebilir buda kalp krizini tetikleyebilir. Öte yandan kızartılmadan haşlanarak patates tüketilirse bir çok faydasından istifade edebilirsiniz.
Patateste bulunan vitamin ve mineraller
Gıda sıralamasına göre patates B6 vitamini, potasyum, demir, bakır, manganez, C vitamini, fosfor, diyet lifi, niasin ve pantotenik asit için çok iyi bir kaynaktır.
D vitamini, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için kritik öneme sahiptir. D vitamini, öncelikle vücudumuzda yeterli güneş ışığı almanın sonucu olarak yapılır. D vitamini , enerji düzeylerimizde, ruh halinde önemli bir rol oynar; sağlıklı kemik, kalp, sinir, cilt ve dişlerin oluşmasına yardımcı olur ve tiroid bezini destekler.Patates Sağlıklı kemik yapımına yardımcı olan iyi bir D vitamini kaynağıdır.Tatlı patates magnezyum için iyi bir kaynaktır. Magnezyum, sağlıklı arter, kan, kemik, kalp, kas ve sinir fonksiyonları için gereklidir. Potasyum, kalp atışı ve sinir sinyallerinin düzenlenmesine yardımcı olan önemli elektrolitlerden biridir . Potasyum, diğer elektrolitler gibi, birçok temel fonksiyonu yerine getirir. Patates iyi bir potasyum kaynağıdır.
Tatlı patates kanseri önleme ve yaşlanmanın etkilerine karşı koruma sağlar. Zengin turuncu rengi , vücudunuzdaki A vitamini öncülü olan beta karoten ve diğer karotenoidler gibi karotenoidlerin yüksek olduğunu gösterir . Karotenoidler, görme gücümüzü güçlendirmemize ve hastalığa karşı bağışıklığımızı arttırmaya yardımcı olur, kanseri önlemeye ve yaşlanmanın etkilerine karşı koruyan güçlü antioksidandır .
Depresyon tedavisinde patatesin başarılı olduğu görülmüştür. Duygudurum düzeylerini yönetmekten sorumlu beynin içindeki nörotransmitterleri etkileyebilirler ve ilginç olarak, bunlar ilaçla hedeflenen aynı nörotransmitterlerdir. Yatmadan önce bir patates yemek , vücudunuzun duygularınızı ve ruh halinizi düzenler. Patateslerdeki C vitamini nin depresyon tedavisinde de rolü vardır. Patateslerdeki magnezyum ve potasyum kemik sağlığına katkıda bulunabilir. İki mineral kadın ve erkeklerde kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Patates yemek genellikle sağlıklı ve güvenli olarak kabul edilir. Patates ağırlıklı olarak karbonhidrat içerdiğinden kolaylıkla sindirimi kolaylaştırırlar. Patatesler bazı insanlara alerjen olabilir, ancak bu nadirdir.
Araştırmalar, patateslerin bağışıklık sistemi üzerinde de faydalı etkileri olduğunu göstermektedir. Öte yandan, patates aynı zamanda sağlıklı kilo almaya da yol açabilir. Sebzelerin kalorik bir değeri olması nedeniyle, normal miktarlarda tüketilmesi, sürekli ve sağlıklı bir kilo alımına neden olabilir.Patatesin sedef hastalığının ve sivilin cilt koşullarının önlenmesinden ( güneş, kirlilik ve dumandan kaynaklanan) çevresel koşullara karşı korunmaya kadar uzanır . Kalsiyum ve magnezyum içeriğinden dolayı, patates romatizmayıda rahatlatabilir. Sevgili okurlarımız görüldüğü üzre patatesin sağlık üzerinde sayısız faydası vardır. Sizde beslenmenize patates dahil ederek sağlığınızı muhafaa edebilirsiniz.
Orta dereceli bir patates günde önerilen C vitamininin% 46 sı kadarını içerir. Bu vitamin, antioksidan görevi görmesi, serbest radikalleri ortadan kaldırması veya stabilize etmesi, kollajen üretiminde yardımcı olması ve emiliminde yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Potasyum, kan basıncını düşürmede önemli bir rol oynar ve önemli bir mikro besin maddesidir. Orta boy bir patates, günlük potasyum alımının% 18 ini içerir. Patateste demir, folat, niasin, tiamin ve çinko gibi önemli mikro besin maddeleri vardır. Patateste prebiyotik özelliklerinden dolayı kolon sağlığını güçlendiren yüksek oranlarda dirençli nişasta vardır. Patates, diğer popüler sebzelere göre daha enerji dolu ve bir muzdan daha fazla potasyuma sahiptir.
Patatesin faydaları
Patates esas olarak karbonhidrattan oluşur . Sükroz, glikoz ve fruktoz gibi basit şekerler de az miktarda mevcuttur. Patates lif ve potasyum bakımından zengindir. Tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur ve kalbi korur ve hatta iltihaplanma ve kanser ve romatizma gibi nihai hastalıkları tedavi eder. Patatesler kolestrol içermez, ki bu iyi bir haber. Ve lif, potasyum ve C ve B6 vitamini içerir; hepsi kalp sağlığı için mükemmeldir. Sebzedeki lif, kandaki aşırı kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Patates ayrıca alfa lipoik asit, beyin sağlığına katkıda bulunan bir koenzim içerir. Asitin Alzheimer hastalarında hafıza defisitlerini arttırdığı ve hatta bazı hastalarda bilişsel düşüşün azaldığı gösterilmiştir. Patates yüksek lifli bir yiyecek olmamasına rağmen düzenli olarak tüketenler için önemli bir lif kaynağı olabilirler.
Patatesin zararları
Diyabet hastalarınınyüksek ölçüde patates tüketmesi sakıncalıdır. Şekerin yükselmesine neden olabilir. Kararında tüketmenin bir zararı olmaz. Patatesler, bazı insanlara alerjen yapabilen az miktarda yüksek kaliteli protein içeriyor. Ayrıca sık sık kızarmış patates yiyenlerde obezite görülebilir buda kalp krizini tetikleyebilir. Öte yandan kızartılmadan haşlanarak patates tüketilirse bir çok faydasından istifade edebilirsiniz.
Patateste bulunan vitamin ve mineraller
Gıda sıralamasına göre patates B6 vitamini, potasyum, demir, bakır, manganez, C vitamini, fosfor, diyet lifi, niasin ve pantotenik asit için çok iyi bir kaynaktır.
D vitamini, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için kritik öneme sahiptir. D vitamini, öncelikle vücudumuzda yeterli güneş ışığı almanın sonucu olarak yapılır. D vitamini , enerji düzeylerimizde, ruh halinde önemli bir rol oynar; sağlıklı kemik, kalp, sinir, cilt ve dişlerin oluşmasına yardımcı olur ve tiroid bezini destekler.Patates Sağlıklı kemik yapımına yardımcı olan iyi bir D vitamini kaynağıdır.Tatlı patates magnezyum için iyi bir kaynaktır. Magnezyum, sağlıklı arter, kan, kemik, kalp, kas ve sinir fonksiyonları için gereklidir. Potasyum, kalp atışı ve sinir sinyallerinin düzenlenmesine yardımcı olan önemli elektrolitlerden biridir . Potasyum, diğer elektrolitler gibi, birçok temel fonksiyonu yerine getirir. Patates iyi bir potasyum kaynağıdır.
Tatlı patates kanseri önleme ve yaşlanmanın etkilerine karşı koruma sağlar. Zengin turuncu rengi , vücudunuzdaki A vitamini öncülü olan beta karoten ve diğer karotenoidler gibi karotenoidlerin yüksek olduğunu gösterir . Karotenoidler, görme gücümüzü güçlendirmemize ve hastalığa karşı bağışıklığımızı arttırmaya yardımcı olur, kanseri önlemeye ve yaşlanmanın etkilerine karşı koruyan güçlü antioksidandır .
Depresyon tedavisinde patatesin başarılı olduğu görülmüştür. Duygudurum düzeylerini yönetmekten sorumlu beynin içindeki nörotransmitterleri etkileyebilirler ve ilginç olarak, bunlar ilaçla hedeflenen aynı nörotransmitterlerdir. Yatmadan önce bir patates yemek , vücudunuzun duygularınızı ve ruh halinizi düzenler. Patateslerdeki C vitamini nin depresyon tedavisinde de rolü vardır. Patateslerdeki magnezyum ve potasyum kemik sağlığına katkıda bulunabilir. İki mineral kadın ve erkeklerde kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Patates yemek genellikle sağlıklı ve güvenli olarak kabul edilir. Patates ağırlıklı olarak karbonhidrat içerdiğinden kolaylıkla sindirimi kolaylaştırırlar. Patatesler bazı insanlara alerjen olabilir, ancak bu nadirdir.
Araştırmalar, patateslerin bağışıklık sistemi üzerinde de faydalı etkileri olduğunu göstermektedir. Öte yandan, patates aynı zamanda sağlıklı kilo almaya da yol açabilir. Sebzelerin kalorik bir değeri olması nedeniyle, normal miktarlarda tüketilmesi, sürekli ve sağlıklı bir kilo alımına neden olabilir.Patatesin sedef hastalığının ve sivilin cilt koşullarının önlenmesinden ( güneş, kirlilik ve dumandan kaynaklanan) çevresel koşullara karşı korunmaya kadar uzanır . Kalsiyum ve magnezyum içeriğinden dolayı, patates romatizmayıda rahatlatabilir. Sevgili okurlarımız görüldüğü üzre patatesin sağlık üzerinde sayısız faydası vardır. Sizde beslenmenize patates dahil ederek sağlığınızı muhafaa edebilirsiniz.