Petrol rekora koştu OPEC istifini bozmadı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Petrol rekora koştu OPEC istifini bozmadı
Uluslararası petrol piyasasında Brent petrolün varil fiyatı 86.28 doları görerek yeni bir rekora ulaştı. Piyasanın diğer göstergesi ABD hafif petrolünün varil fiyatı da düne göre 85 sent artarak 87.95 dolara çıktı.
Petrol fiyatlarının yükselmesinde, ABD'nin petrol stoklarında geçen hafta kaydedilen düşüş, petrol ihracatçısı Meksika'da kötü hava koşulları yüzünden bazı limanların kapanması ve Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine sınır ötesi harekât düzenleme ihtimalinin etkili olduğu belirtildi.


ABD'den artırın çağrısı

Rekor düzeye fırlayan petrol fiyatlarına karşın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), üretimi artırmaları çağrısında bulunan ABD'ye olumlu yanıt vermedi. OPEC Genel Sekreteri Abdullah el Bedri, "Piyasada yeteri kadar petrol bulunduğunu ve fiyatların da makul olduğunu" savunarak şu anda üretimi artırmaya gerek olmadığını söyledi.
Bedri, 90 dolar civarında seyreden petrolün varil fiyatının ihracatçı ülkeler için fazladan kazanç anlamına gelmediğini iddia ederek, tersine üretimi artırmak için yüksek maliyetle yeni üretim yatırımları yapmakta olan üreticilerin doların değer yitirmesinden dolayı gelirlerinin azaldığını söyledi.
Bedri, petrol fiyatlarının yüksekliğinin rafineri yetersizliği, mali spekülasyonlar ve üretim bölgelerindeki jeopolitik durum gibi üreticilerin kontrolünde olmayan etmenlerden kaynaklandığını ifade etti. ABD Enerji Bakanı, OPEC ve diğer petrol ihracatçılarına, üretimi artırmaları çağrısında bulunmuştu.


Yabancı dolar sattı bono aldı, kur geriledi

Cuma günü Amerika'da açıklanan düşük şirket kârlarının büyümenin yavaşlayacağına yönelik kaygıları gündeme getirmesiyle yurtiçi piyasada 1.2470 seviyesine kadar tırmanan dolar kuru iki hafta sonra ilk defa 1.1900 seviyesine geldi.
Dolardaki hızlı gerilemede uluslararası piyasalarda euro'nun dolar karşısında güçlenmesi, yurtdışı piyasalarda olumluya dönen hava ve yabancıların bono almak için döviz satmaları etkili oldu.
Bu arada uluslararası piyasalarda başlayan toparlanmanın İMKB'ye de alım getirdiği görüldü.
Borsa gelen alımların etkisiyle günü yüzde 0.16 artışla 55 bin 728 puandan kapattı. Gösterge faiz ise 16.1 seviyesinden 15.80 seviyesine kadar geriledi.
 
Geri
Üst