Prebiyotik ve probiyotik nedir faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Prebiyotik ve probiyotik nedir faydaları nelerdir ?
Prebiyotikler çok spesifik bir gıda türüdür. Kullandığımız gıda bileşenlerinin birçoğu hemen sindirilirken, prebiyotikler sağlıklı , sindirilemeyen gıda maddesidir. . Prebiyotikler, bağırsaktaki bifidobakteriler ve laktobasiller gibi sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik eder ve istilacı patojenlere direnci arttırır . Bu etki, prebiyotik içeren fonksiyonel gıdaları tüketmek suretiyle tetiklenir. Bu gıdalar metabolik aktiviteyi indükler ve sağlık gelişmelerine yol açar. Bağırsakta sağlıklı bakteri , istenmeyen bakterilerle savaşabilir ve bir takım sağlık yararları sağlar . Bu makale prebiyotik nedir,prebiyotğin faydaları,prebiyotiğin yararları,hangi besinler de prebiyotik bulunur ,prebiyotik hakkın da bilgiler içermektedir.

prebiyotik.jpg






Prebiyotikler, sindirimden etkilenmeyen geniş bağırsağa ulaşan canlı olmayan gıda maddeleri olup, iyi bakterileri bağırsağımızda besleyip büyümeye ve gelişmeye yardımcı olurlar.Bununla birlikte, probiyotikler , yediğimiz gıdada bulunan canlı mikroorganizmalardır. Sindirim süreci boyunca bozulmadan kalırlar ve sağlıklı bakterileri direkt olarak kalın bağırsağa iletirler. Probiyotikler , yoğurtta, diğer süt ürünlerinde ve haplarda bulunan canlı bakterilerdir . İlaçların gastrointestinal yan etkileri ile mücadele etmek için doktorlar sıklıkla hastalara antibiyotik konusunda probiyotikler reçete ederler. Probiyotiklerin önemi uzun zamandır bilinmektedir. Bu canlı bakteri, gastrointestinal sistem içindeki sorunlarla mücadele eder ve sindirim sistemi ile ilgili tüm problemleri ortadan kaldırır.


Probiyotikler ve Prebiyotikler

İlk olarak, probiyotikler ve prebiyotikler insan bağırsaklarına yönelik önemli sağlık işlevlerine hizmet etmektedir. Probiyotikler, gastrointestinal sisteminizde yaşayan canlı mikroorganizmalardır. Bağırsakları temizleyerek sindirime yardımcı olurlar. Tüm canlılar gibi, probiyotikler aktif ve sağlıklı kalmak için ve mümkün olduğunca size fayda sağlamak için beslenmelidir.Prebiyotikler , probiyotikler için besin görevi görürler. Başka bir deyişle, probiyotikler prebiyotikleri tüketirler..Kısacası, prebiyotikler lif türüdür.


Probiyotikler: Bunlar belirli gıdalarda veya takviyede bulunan canlı bakterilerdir. Çok sayıda sağlık yardımı sağlayabilirler.

Prebiyotikler: Bu maddeler, insanların sindiremediği karbonhidrat türlerinden (çoğunlukla lif) oluşur.

Sonuç: Probiyotikler bazı gıdalarda veya takviyede bulunan yararlı bakterilerdir. Prebiyotikler, dostu bakterileri sindirim sistemine besleyen lif türleridir.

Prebiyotikler doğal olarak birçok gıdada bulunur:

Probiyotiklerin en iyi kaynaklarından biri yoğurttur. Laktobasilüs veya bifidobakteriler gibi iyi bakterilere sahiptir.Diğer iyi besin kaynakları arasında, lahana turşusu, fermente edilmiş peynirler, mayalı ekmek ve kefirdir.Prebiyotik bakımdan zengin gıdalar kuşkonmaz, enginar, muz, yulaf ezmesi ve baklagiller dir.Probiyotik ve prebiyotikleri içeren gıdaların türleri çok farklıdır. Bu nedenle, her ikisini de içeren hiçbir yiyecek yoktur. Bununla birlikte, probiyotikler ve prebiyotikler içeren takviyeleri bulabilirsiniz.


Prebiyotik içeren en iyi gıdalar

Çoğu prebiyotik takviyeleri, çözünebilir elyaf içeren yulaf ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Kahverengi pirinç, kepekli ekmek, tam buğdaylı makarna, arpa, yulaf ezmesi, keten ve chia gibi bütün tahıllar da lif içerir. Bunların hepsi sağlıklı bir diyetin düzenli bir parçası olmalıdır.Aynısı meyve ve sebze için de geçerlidir. Kuşkonmaz, pırasa, enginar, sarımsak, havuç, bezelye, fasulye, soğan, hindiba, brokoli, domates, karnabahar, ıspanak, lahana ve pazı hepsinde prebiyotikler bulunur.Meyvelere gelince, taze veya dondurulmuş ; muz, kiraz, elma, armut, portakal, çilek, kızılcık, kivi gibi meyveler iyi kaynaklardır. Fındık da prebiyotik bir kaynaktır.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotik bakteriler, sindirimi destekler ve en erken safhalarda bile, uzun vadeli sağlık için birçok avantaj sağlar ; Bağırsak sağlığı, erken çocukluk gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir . Enflamatuar bağırsak hastalıkları ve bağırsak sıkıntısı için Probiotikler önerilmiştir.Araştırmalar, bazı probiyotiklerin otoimmün hastalığa yol açan mekanizmaları ve polenlere, toza ve diğer çevresel faktörler duyarlılığı bile bastırabileceğini gösteriyor.

Prebiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Prebiyotikle ilişkili diğer yararlar metabolik destek, mineral absorpsiyonu, vitamin kullanımı, laksasyon ve bağışıklık sistemi faydalarıdır. Prebiyotikler normal kan şekerini de düzenler .Prebiyotikler herkesi farklı şekilde etkiler bu yüzden prebiyotik kullanan bireyin mevcut bağırsak sağlığının dikkate alınması gerektiği belirtilmelidir. Bazı araştırmalar Crohn hastalığı veya irritabl bağırsak sendromu gibi gastrointestinal hastalıklardan mustarip kişilerin ,prebiyotik alarak semptomlarını bozabileceğini göstermiştir.



Genel olarak, çiğ yiyeceklerde pişmiş gıdalardan daha fazla prebiyotik elyafı vardır.Aslında, fermente yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi, prebiyotik ve probiyotik kombinasyonu, sağlığınız için kombine faydalı ya da eşbiyotik etkiye sahiptir ; bu nedenle, bu gıdalar ve içeceklerin Vücut Ekolojisi programında vurgulanmasının nedeni budur.

Vücudunuz sağlıklı kalmanıza yardımcı olan milyarlarca bakteri içerir. En büyük bakteri popülasyonu bağırsaklarda bulunabilir. Bağırsaklarınızdaki bakteri topluluğu bozulursa sindirim güçlüğü ve gastrointestinal semptomlar yaşayabilirsiniz. Sağlıklı bağırsak bakterilerini yeniden kurmak için probiyotik veya prebiyotik takviyeleri kullanabilirsiniz.Probiotik ve prebiyotiklerin benzer sağlığa yararları vardır, çünkü ikisi de vücudunuzdaki sağlıklı bakteri ve mayanın popülasyonunu artırma hedefine ulaşır.

Her birimiz kendi bağırsağında yüzen farklı bakterilere sahip olduğundan aynı probiyotik ve prebiyotiklerin tüketiminin etkileri çok farklı olabilir. Farklı gıdalarla denemeler yapın ve sizin için neyin işe yaradığını görün. Çok yararlı bakterilere sahip olduğunuzda fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan daha iyi genel sağlık deneyimi yaşayabilirsiniz.
 
Vücut ağırlığım 54 . Boyum 1 . 57 .Her zaman dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösteriyorum. Hyatımda sadece 1 defa kabızlık yaşadım oda ameliyatla sonuçlandı. Bunun da nedeni bağırsağımın çatlamasıydı . Bu olumsuz durum dışında hiç bir zaman sindirimle ilgili sıkıntı yaşamadım. Nedeni sağlıklı beslenmemdir. Prebiyotik içeren besinleri sıklıkla tüketiyorum. Bir çok kişi prebiyotiği sadece süt ve süt ürünlerinde olduğunu sanıyor .Oysa bazı meyve ve sebzeler baklagiller çok yüksek prebiyotik içerir. Bu makalede prebiyotik içeren tüm besinlere değinilmiş. Bir çok kişi prebiyotik içeren makale sayesinde bilgilenecektir.
 
kefir yoğurt en iyi prebiyotik ben şu şıralar SK sütün kefirli yoğurdunu tüketiyorum ve ara ara da turşu suyu içiyorum. Turşu suyuda iyi bir prebiyotiktir
 
Probiyotik terimi nispeten yeni olmasına rağmen, onları binlerce yıldır sindiriyoruz. Probiyotiklerin sağlık yararları potansiyel olarak geniş ve çeşitlidir. Prebiyotikler ve probiyotikler iyi bağırsak sağlığının anahtarıdır.Bağırsak florasının sadece sindirimden çok sorumlu olduğunun farkındayız. prebiyotik içeren gıdalar ve probiyotikler gibi fonksiyonel gıdalar tüketmek vücudumuza sağlık katar. Tüketilen probiyotikler sindirim sistemini faydalı bakteri kolonileri ile doldurur ve kolonize olurlar. Sindirim sisteminin sağlıklı tutulması genel sağlık ve refahın temel taşıdır. Zayıf sindirime sahip olmak vücuttaki, beyindeki, sinir sistemindeki, hormonal dengedeki, üreme sistemindeki ve hatta düzgün detoksifikasyon yeteneği olan her sistemin sağlığını ve işleyişini etkileyecektir. Probiyotik takviyeleri gerginlik ve işlev bakımından farklılık gösterir, ancak tüm probiyotikler faydalıdır
 
Probiotikler, iyi bakterilerdir ya da canlı kültürler.. Bu aktif kültürler bağırsak florasını dengelemek için bağırsak bakterilerini değiştirmeye veya yeniden nüfuz etmeye yardımcı olur. Bu fonksiyonel bileşen bağışıklığı artırmaktadır. Probiyotikler , yoğurtta, diğer süt ürünlerinde ve haplarda bulunan canlı bakterilerdir . İlaçların gastrointestinal yan etkileri ile mücadele etmek için doktorlar sıklıkla hastalara antibiyotik konusunda probiyotikler reçete ederler. Ve probiyotikler bazı gastrointestinal koşulların yönetiminde etkili dir.Prebiyotik ve probiyotikler insan sağlığı için önemlidir. Bununla birlikte, farklı roller oynuyorlar . Her ne kadar ikisi de vücutta sağlıklı bakterilerin gelişimini artırmaya ve sağlıklı sindirime yardımcı olmasına rağmen prebiyotikler ve probiyotikler sıklıkla karıştırılıyor. Probiyotik faydalı bakteriler iken, prebiyotik bu bakteriler için besindir.
 
Probiyotikler, enflamasyonu azaltırken bağırsakları iyileştirmeye ve besin emilimine yardımcı olabilir. Yüksek kaliteli bir probiyotiğin diğer faydaları arasında daha güçlü bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olunması, B12 vitamini üretiminden enerjinin arttırılması, kandida gibi bağırsakta bakteriyel veya viral büyümenin azaltılması, cilt sağlığının iyileştirilmesi ve iştah kontrolü ve kilo kaybına yardımcı olunması sayılabilir.Farklı türde probiyotikler olduğunu unutmamak önemlidir. Bir probiyotik tarafından yaşanılan sağlık etkileri, bir başka probiyotikten görülen sağlık yararlarından tamamen farklı olabilir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen, probiyotikler sindirim için mükemmeldir. Bu yüzden ihtiyaçlarınız için doğru probiyotik seçmek önemlidir. Ayrıca yiyecek veya takviyelerinizde geniş bir aralıkta probiyotikler tüketmek akıllıca olacaktır.
 
Pahalı prebiyotik takviyeleri satın almadan önce, birçok gıdanın doğal olarak prebiyotik içerdiğini unutmayın.Prebiyotikler sebzeler, meyveler ,süt ürünleri ve baklagillerde mevcuttur.Bağırsaklarda iyi bakterilerin hayatta kalabilmesi için onları prebiyotik gıdalarla beslemeniz gerekir.Sindirim sistemi vücudun en önemli sistemidir. Sadece atıkları vücuttan atmaktan sorumlu değil, aynı zamanda gıdaları enerji ve beslenme için vücuda gereken glikoz ve besin maddeleri haline getirmenin önemli görevlerinden sorumludur. Sindirim sistemi aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminin yüzde 70ini oluşturur; bu da vücudun zararlı bakterilere ve virüslere karşı korunmasında önemli rol oynar demektir. Prebiyotikler, iyi bakterilerin bağırsak duvarı üzerine yapışmasını ve büyümelerini teşvik etmesine yardımcı olan, sindirilmeyen gıda elyaflarıdır. Beslenmemize prebiyotikler ve probiyotiklerin dahil edilmesi sayısız fayda sağlar.
 
Geri
Üst