Progesteron nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Progesteron nedir?
Klinik çalışmalar progesteronun erken gebeliğin idame ettirilmesinde önemini açıkça göstermektedir. Progesteron doğal bir kadınlık hormondur. "Gebelik hormonu" olarak adlandırılan, hamilelik öncesinde ve sırasında gereklidir . gebeliğin erken aşamalarında, siklusun 12-16. Günleri, korpus luteum olarak bilinen yumurta folikülünün parçası tarafından serbest bırakılır. 10'uncu haftadan sonra, progesteron plasenta tarafından üretilir. Uterusun astarlanmasını arttırır ve döllenmiş yumurta ile implantasyona hazırlanır. Hamileliği sürdürmek ve düşük yapmaktan kaçınmak için progesteron düzeyinin yükselmesi gerekir. Bu, yorgunluk, baş ağrısı, duygudurum salınımı ve kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir.

progesteron.jpg



Progesteron nedir?

Progesteron, vücutta hem erkekler hem de kadınlar tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Progesteron düzeylerinin farklı olduğu tek zaman, bir kadının adet döngüsünün luteal evresi sırasında ve gebelik sırasında görülür.Ovulasyon sonrasında adet döngüsünün ikinci yarısında vücudunuz progesteron adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon, yumurta döllenmeden sonra gebeliğin devam etmesine yardımcı olur.

Gebelik sırasında progesteron özellikle ilk trimesterin başında önemli bir rol oynamaktadır.Progesteron, Menstrüel siklusun ikinci yarısında yumurtalıklarda ve aynı zamanda gebelik sırasında plasenta tarafından üretilir. Bir kadın progesteronun miktarı menopoz sırasında azalır.

Progesteron, bebeğinizin gelişiminde kilit rol oynar. Hamileliğinizin ilk haftalarında döllenmiş yumurta için besleyici bir ortam sağlar. Daha sonra, plasentaya bebeğe zarar verebilecek herhangi bir bakteri önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda mukoza yı geliştirmeye, pelvis duvarlarını güçlü tutmaya ve emek oluncaya kadar kasılmaları önlemeye yardımcı olur. Bu hormon bebeğin doğumundan sonra laktasyonda da rol oynar.

Düşük progesteron seviyelerinin nasıl tedavi edileceğini belirlemeden önce nedeni belirlemek önemlidir. Anormal intrauterin gebelik ve uterusun dışına implantasyon yapan dış gebelik, düşük progesteron düzeylerine neden olabilir. Bu vakalarda progesteron verilmesine gerek yoktur çünkü bu gebelikler sağlıksızdır.


Gebelikte Progesteron Tablet Almak Gerekiyor mu?

Hamileliğinizin başlangıcında, progesteron hormonundan yeterli miktara ihtiyaç duyarsanız, plasenta geliştikçe ve devralana kadar progesteronun devam etmesine yardımcı olur. Yumurtalıklarınız, uterus duvarınıza implante edilen embriyoya yanıt olarak bu hormonu salgılar. Bu hamileliğinizin ilk 9 haftasında sürüyor.

Geçmişte düşük yaptıysanız veya in vitro fertilizasyon yoluyla hamile kaldıysanız, doktorunuz progesteron tabletleri kullanmayı seçebilir. Bu, hamileliğinizi korumaya yardımcı olucaktır.

Gebelikte Progesteron Tabletlere Ne Zaman İhtiyacınız Var?

Progesteron tabletleri, geçmişte 3 veya daha fazla düşük geçirmişseniz, genellikle pozitif bir gebelik testinden sonra verilir. Kramp veya lekelenme ile düşük progesteron seviyeniz varsa, progesteron, 12 haftaya kadar her zaman reçete edilebilir. Doktorunuz ovülasyon sonrası vücudun doğal yanıtlarını taklit etmek için yumurta alımından hemen sonra progesteron tabletleri reçete edebilir. Bu, implantasyon prosedürü için uterin astar hazırlamanıza yardımcı olacaktır.Progesteron tabletleri gebelik sırasında vücudunuzun yumurtalıkları tarafından üretilen progesteronu taklit eder.

Progesteron Tabletlerin Yan Etkileri

Progesteronun yan etkileri normal gebelik belirtileriyle hemen hemen aynıdır; Ancak ne kadar progesteron kullandığınıza bağlı olarak biraz daha yoğun olabilirler. Yan etkileri şöyledir:
1. Baş ağrısı
2. Kabızlık
3. Yorgunluk
4.Gögüslerde hassasiyet
5. Burun tıkanıklığı ağızda kuruluk
6. Mide bulantısı ve kusma artışı

Progesteronun verilme yolları oral, vajinal ve intramüsküler enjeksiyonları içerir. Oral mikronize progesteron hasta için uygundur ve klomifen sitrat veya gonadotropinler ile doğal döngü veya Ovülasyon İndüksiyonu geçirenler gibi endojen progesteronu salgılayan hastalarda takviye için düşünülmelidir. Progesteron takviyesinin tipik dozları günde bir ila iki kezdir.Mevcut kanıtlar progesteron takviyesinin en yaygın formlarının erken gebelikte güvenli olduğunu ileri sürmektedir.

Progesteron fetüsü besler :

Endometriyuma progesteron tedariki hamilelik süresince önemini korumaya devam etmektedir. Başarılı bir implantasyonun ardından, progesteron gelişmekte olan fetüs için destekleyici bir çevreyi korumaya yardımcı olur. 8-10 hafta gebeliğin sonunda, plasenta yumurtalıklardan progesteron üretimini devralır ve progesteron üretimini büyük oranda artırır.

Hamilelikten önce:

Progesteron rahimi gebelik için hazırlar. Ovulasyon gerçekleştikten sonra, yumurtalıklar uterusun ihtiyaç duyduğu progesteron üretmeye başlar. Progesteron uterin astar veya endometriyumun koyulaşmasına neden olur. Bu, döllenmiş bir yumurta için uterusunuzda destekleyici bir ortam hazırlanmasına yardımcı olur.

Progesteron doğurganlık ve gebelikte önemli bir hormondur ve bazen gebeliğin hormonu olarak da adlandırılır. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı boyunca, sağlıklı bir plasenta ve fetüsü geliştirmede ve muhafaza etmede hayati bir rol oynar. Progesteron seviyeleri, gebeliğin erken evreleri boyunca haftada bir kez, bazen her gün artar. Seviyeler düşükse, doktorunuz gebeliğinizi izleyecektir. Progesteron, mililitre kan veya ng / ml başına nanogram cinsinden ölçülür. Seviyeler kadınlar arasında önemli ölçüde değişir, bu nedenle ortalama aralıklar oldukça geniştir.
 
Geri
Üst