Prostat kanseri nedir ? Prostat kanserinin tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Prostat kanseri nedir ? Prostat kanserinin tedavisi nasıldır ?
Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın kanserdir ancak sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. . Prostat kanseri, prostat bezini, semendeki bazı sıvıları üreten ve erkeklerde idrar kontrolünde rol oynayan bezi etkiler.Prostat kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Fakat alacağınız bir takım önlemlerle bu riski azaltabilirsiniz. Bu makale ; prostat,prostat kanseri,prostat kanseri nedir, prostat kanseri nedenleri,prostat kanseri belirtileri, prostat kanseri tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir. Prostat kanserine dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.


prostat kanseri nedenleri.jpg






Prostat bezi mesanenin altında ve rektumun önünde bulunur. Prostat bezi, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Sperm taşıyan spermlerin çoğunu yapar . Ceviz büyüklüğünde bezdir. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanserdir.Erken teşhis edilirse yayılmadan önce tedavi edilebilir. Semptomlar ortaya çıkarsa, idrar problemleri özellikle idrara çıkmada sorun yaratabilir. Prostat kanseri genellikle çok yavaş büyüyen bir kanserdir ve sıklıkla ileri evrede olana kadar hiçbir belirti göstermez. Prostatın ötesine yayılan kanser (kemikler, lenf düğümleri ve akciğerler gibi ) tedavi edilemez, ancak uzun yıllar boyunca kontrol edilebilir.




Prostat kanseri belirtileri



Prostat kanserinin erken evrelerinde genellikle hiçbir belirti yoktur. Bu semptomların tek başlarına prostat kanserinin varlığını doğrulayamadıkları veya yansıtmayacakları dikkate değerdir. Aslında, bunların çoğu, prostat büyümesinin daha sık görülür. Bununla birlikte, belirtiler ortaya çıkarsa, genellikle aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerir:

Geceleri de dahil olmak üzere sık idrara çıkma

Ereksiyon zorluğu

Ağrılı idrara çıkma

idrarda kan

Daha az boşalma

Kemik ağrısı

İdrarı tutamama



Tüm kanser türleri gibi, prostat kanserinin kesin nedeni de kolayca saptanamaz. Birçok durumda, genetik ve belirli kimyasallar veya radyasyon gibi çevresel toksinlere maruz kalma dahil olmak üzere birçok faktör bulunabilir.




Prostat kanseri çoğunlukla yaşlı erkekleri etkiler. Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan bir glandüler organdır . Prostat kanserinin spesifik nedeni bilinmemektedir. Hormonal, genetik, çevresel ve diyet faktörlerinin rol oynadığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, prostat kanseri risk faktörleri yaş, ve kalıtımdır. Artan yaş ile gelişen prostat kanseri arasında güçlü bir ilişki vardır. Erkekler yaşlandıkça prostat kanseri insidansı düzenli olarak artar. Ailelerinde prostat kanseri öyküsü olan erkekler, özellikle de baba veya erkek kardeş gibi birinci dereceden bir akraba ise, prostat kanseri gelişme riski artmaktadır. Bir birinci derece akrabanda prostat kanseri varsa, risk en az iki katına çıkar.Son kanıtlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların , prostat kanseri için nedensel faktörlerden biri olduğunu düşündürmektedir. Kimyasal maddelere maruz kalmak prostat kanserinin gelişiminde rol oynayabilir.



prostat kanseri.jpg





Yaşam tarzı ve risk faktörleri



Diyet : Obezitenin yanı sıra, doymuş yağ oranı yüksek bir diyet prostat kanseri riskini artırır.Diyetle ilgili faktörler prostat kanseri gelişme riskini etkileyebilir.
Yüksek testosteron seviyeleri : Testosteron tedavisini kullanan erkeklerin, prostat kanseri gelişmesi olasılığı daha yüksektir, çünkü testosteronun artışı prostat bezinin büyümesini uyarır.


Prostat doğrudan üreme ile ilişkili olduğu için, çıkarılması sperma üretimi ve doğurganlığı etkiler . Radyasyon tedavisi prostat dokusunu etkiler ve genellikle erkeklerin baba olma yeteneği azalır. Evreleme, tümörün büyüklüğünü ve derecesini diğer organ ve dokulara yayılıp yayılmadığını kontrol eder.


Prostat kanserinin genellikle erken belirtileri yoktur. İleri prostat kanseri, erkeklerin daha sık idrara çıkmalarına ya da daha zayıf bir idrar akışına neden olabilir, ancak bu semptomlar benign prostat koşullarından da kaynaklanabilir.


Çoğu durumda, prostat kanseri belirtileri hastalığın erken aşamalarında belirgin değildir. Prostat kanserinin semptomları her erkek için farklı olabilir ve bu semptomlardan herhangi biri başka koşullardan kaynaklanabilir.


Tam ve doğru bir kanser teşhisi, prostat kanseri tedavi planının geliştirilmesinde ilk adımdır. Tedaviniz boyunca, tümörlerin boyutunu izlemek, tedaviye verdiğiniz yanıtı izlemek ve gerektiğinde planınızı değiştirmek için görüntüleme ve laboratuvar testleri kullanılacaktır.Prostat kanserinden şüphelenilen herhangi bir erkeğin tanısal çalışmasında, kapsamlı bir tıbbi öykü ve fizik muayene yapılmasını gerektiren uygun bir tıbbi görüşme şarttır. Üriner sistem hastalıklarında (ürolog) veya idrar yolu kanserlerinde (ürolojik onkolog ) uzmanlaşmış bir hekime sevk edilebilir . Bir erkeğin tıbbi ve cerrahi geçmişi, yaşam tarzı ve alışkanlıkları ve aldığı ilaçlarla ilgili sorular sorulur. Aile öyküsü prostat kanseri dahil olmak üzere risk faktörleri değerlendirilecektir . Fizik muayene, prostatta bir kanserin var olabileceğini düşündürse, tanı biyopsi ile doğrulanmalıdır.


Bununla birlikte, prostat kanserinin nedeni belirsiz olduğundan, prostat kanserinin önlenmesi mümkün olmayabilir. Yaş, ırk, cinsiyet ve aile geçmişi gibi belirli risk faktörleri değiştirilemez. Bununla birlikte, diyet ve diğer yaşam tarzı faktörleri potansiyel bir neden olarak ele alındığından, sağlıklı bir yaşam tarzı koruma sağlayabilir.
 
Prostat kanseri genellikle prostatın dış kısmında başlayan bir tümördür. Çoğu erkekte kanser çok yavaş büyür. Aslında, hastalığa yakalanan birçok erkek, bu hastalığa sahip olduğunu bilmeyebilir.Erken prostat kanseri prostat bezi ile sınırlıdır ve bu tip kanserli hastaların çoğu yıllarca sorunsuzca yaşayabilir.Prostat, idrarın bir kısmını çevreleyen, idrar ve spermi vücuttan dışarı çıkaran tüp olan kaslı, ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Bir bez, diğer hücrelerin veya organların aktivitesine etki eden veya bunları kontrol eden kimyasalları salgılayan bir hücre grubudur.)Prostatın ana işlevi spermin içinde bulunduğu sütsü sıvısı olan semen için sıvı üretmektir. Sperm, ana erkek hormonu testosteronunu da yapan testislerde üretilir.Ergenlik döneminde, testosteron prostatın büyümesini ve işlevini uyarır ve sperma için sıvı üretimine yardımcı olur.Prostat doğrudan mesanenin altında ve rektumun önünde bulunur. Üretra prostattan geçer, bu yüzden prostat genişlerse idrar veya semenin idrar yolundan geçmesini sağlayabilir.Birçok kanser gibi prostat kanserinin nedeni bilinmemektedir.Bazı erken prostat kanseri vakalarında, hiçbir semptom görülmez ve kanser genellikle kan testi ve prostatın rektal muayenesi ile rutin taramaya bağlı olarak keşfedilir.Prostat kanseri için prostat bezi ile sınırlı birçok tedavi seçeneği vardır. Her bir seçenek, kişinin yaşına, genel sağlığına ve kişisel tercihlerine ilişkin olarak dezavantajlara ve avantajları dengeleyerek dikkatli bir şekilde düşünülmelidir.
 
Geri
Üst