Prostat Nedir ?

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Prostat Nedir ?
prostat ağırlığı prostat ağırlıkları kaç gram olmalıdır volümü kaç olmalıdır
Prostat Nedir ?

Prostat, üriner sistem'in son kısmına yakın bölümde mesane ve uretra (dış idrar kanalı) arasına yerleşmiş kestane şeklinde ve büyüklüğünde bir organdır.

Normal bir prostat'ın ağırlığı 18 - 20 gram civarındadır. Büyümüş bir prostat'ta bu ağırlık 10 - 15 kata varan oranlarda artabilir.

Prostat sadece erkeklerde bulunur, kadınlarda prostat ya da eşdeğeri bir organ yoktur. Vücudun normal işleyişinde üstlendiği görev cinsel fonksiyonla ilgilidir, sperm canlılığını ve hareketini artırıcı bazı salgılar üretmek dışında bir fonksiyonu yoktur.

Prostat genelde 3 lob'dan oluşur: Yan loblar ve orta (median) lob. 40 yaşını aşan erkeklerde vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostat içinde ADENOM adı verilen bir doku gelişmeye başlar ve ya sadece yan loblar ya da üç lob birden genişlemeye başlar. Bu duruma PROSTAT BÜYÜMESİ denir.

Bu döneme kadar fazla bir önem taşımayan prostat, içinde büyüyen bu yeni dokunun idrar kanalını sıkıştırması sonucu sorun yaratmaya başlar.


Alt üriner sistem - önden ve yandan görünüş
Eksternal sfinkter = idrar tutmayı sağlayan adale grubu




Prostat büyümesi


40 yaşını aşmış erkeklerde vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostatta ortaya çıkan hücresel farklılaşmalar prostat içerisinde adenom adı verilen bir dokunun gelişmesine yol açar. Prostat büyümesi ya da tıbbi terimi ile Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), yani prostat'ın kanser olmayan büyümesi olarak isimlendirilen bu durum aslında hemen tüm erkeklerde meydana gelirse de erkeklerin ancak 1/3'ünde tedavi gerektirecek ölçüde tıkanıklığa yol açar. Bu büyüme 3 önemli sonuç doğurur:

1- İdrar kanalının çevresinde gelişmekte olan adenom dokusu idrar kanalının sıkışmasına ve tıkanmaya başlamasına yol açar.

2- Prostat bir bütün halinde genişlemeye ve büyümeye başlar.

3- Gerçek prostat dokusu adenom tarafından dışarı doğru itildikçe incelir ve adenom'un çevresini saran bir kabuk haline dönüşür, prostat kapsülü adını alır.

İdrar kanalının adenom tarafından sıkıştırılarak tıkanması ile hastada:
Sık idrara çıkmak
Zor idrar yapmak
İdrara başlarken bir süre beklemek
Geceleri idrar hissi ile uyanmak
Mesanenin tam boşalmadığını hissetmek
İdrar'ı kesik kesik boşaltmak
Tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak
Ani idrar sıkışmaları hissetmek, bazen idrarı tutamamak
gibi belirtiler ortaya çıkar ve bu belirtilerin şiddeti giderek artar. Belirtiler yıllar içinde yavaş yavaş geliştiğinden, ciddi tıkanıklığı olan hastalar bile bazen bu durumu normal olarak kabul edebilirler, yani duruma adapte olurlar.

İdrar kanalındaki tıkanıklığın derecesini ölçmek mümkündür. Uroflowmetry (idrar akım hızı ölçümü) adı verilen testle çok kolay bir şekilde tıkanıklığın derecesi belirlenebilir. Tedaviye gerek olup olmadığını, ya da yapılacak tedavinin cinsini saptamak için bu testin yapılması şarttır.


Adenom dokusunun büyüme sırasında yarattığı basınçla
gerçek prostat dokusu ve dış idrar kanalını sıkıştırması
 
Geri
Üst