Rahmin de polip olup hamile kalan var mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Rahmin de polip olup hamile kalan var mı ?
Polipler bir çok organ da gelişebilen iyi huylu oluşumlardır. Rahim iç tabakasın da yada rahim ağzında bulunan polipler ,bu dokular dan beslenen et paçası oluşumlarıdır.Rahim içerisinde oluşan poliplere endometrial polip , rahim ağzında oluşan poliplere servikal polip adı verilir. Rahim polipleri nin oluşma nedeni tam bilinmemektedir. Polip gelişiminde östrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir. Rahim de bulunan polipler hakkında detaylara değinicez öncesi ; Polip hamile kalmaya engelmidir , Endometrial polip kısırlık yaparmı adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Poliplerin genellikle çoğu herhangi bir belirti vermez.Rahim ağzı polipleri rutin bir jinekolojik muayene esnasında fark edilebilir.Rahim poliplerin de sık ve düzensiz kanama görülebilmektedir.Polipler rahim içinde değişik boyutlarda ve farklı sayılarda ve farklı yerlerde gelişebilirler. Çocuk sahibi olmak isteyen polip hastası bayanların en çok merak ettiği konu poliplerin kısırlık yapıp yapmadığı.Servikal polipler genelde küçük milimetrik boyutlardadır ve kısırlıkla alakaları yoktur.Endometrial polipler 2 cm den küçük ise kısırlığa yada düşüğe neden olmaz .5 cm den büyük polipler gebeliğin yerleşmesine engel olabilir,yada oluşan gebeliği sonlandırabilir..Endometrial poliplerin kısırlık la alakası net olarak ispatlanmamıştır.Polipler gebelik başarısını sadece büyük oldukları zaman etkiliyor. Bu yüzden büyük poliplerin çıkarılması gerekiyor.Poliplerin teşhisi usg incelemesi ile konulabilir. Ayrıca serumlu rahim incelenmesi ,rahim filmi hsg , histeroskopi ve mr kullanılan tanı yöntemleridir.Poliplerin tedavisi polipin ameliyatla çıkarılmasıdır.Rahim polipleri ile ilgili detaylı bilgileri uzmanlardan sizin için derledik.Rahim polipleri nedenleri ve rahim poliplerinin kısırlık üzerindeki etkisini bakın uzmanlar nasıl anlatıyor.




rahimde polip.jpg








Polip Nedenleri veTedavisi



Endometriyal polip hiçbir belirti vermeyebilir ve rahimin başka bir nedenle ameliyatla alınması sonrasında patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanınabilir.

Endometriyal polip büyük olduğunda ve birden fazla olduğunda ise düzensiz kanama (ara kanama veya adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması tarzında), cinsel ilişki esnasında kanama, özellikle adet kanaması esnasında kramp tarzı ağrı gibi belirtilere neden olabilir.

Bazı durumlarda büyük bir polip rahimağzından vajinaya sarkabilir ve bu durumlarda polip dokusunda gelişen enfeksiyon akıntı nedeni olabilir.

Rahim ağzı polipleri ise çoğu durumda belirti vermezken ilişki sonrası kanama veya ara kanama nedeni olabilir.

Nasıl Tanı Konur?

Endometriyal polip tanısı en sık kanama sorunları nedeniyle doktora başvuran bir kadında rahim iç tabakası örneklemesiyle elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle konur.

Bazı durumlarda çeşitli belirtilerle başvuran bir kadında yapılan jinekolojik muayene esnasında rahimağzından sarkan polipin gözle görülmesiyle polip şüphesi doğar. Bu durumlarda da doktor genellikle rahim iç tabakası örneklemesi önerir ve elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanı konabilir.

Rahim ağzı polipleri ise rutin bir jinekolojik muayene esnasında fark edilebilir.

Herhangi bir nedenle yapılan histeroskopi incelemesinde veya rahim içinin steril suyla doldurularak ultrasonografi incelemesi yapılmasından ibaret histerosonografi incelemesinde polip şüphesi doğabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Polip şüphesi olan her durumda öncelikle tanının doğrulanması ve rahim kanseri veya rahimağzı kanseri öncüsü lezyon olasılığının bertaraf edilmesine yönelik olarak rahim iç tabakası örneklemesi yapılır. Bu işlem genellikle polipin bulunduğu yerden koparak parçalanmasıyla ve böylece lezyonun ortadan kaybolmasıyla sonuçlanır. Tam şifanın sağlandığı böyle bir durumda ek bir tedavi gerekmez. Bazı durumlarda histeroskopi yöntemiyle polip bulunduğu yerden çıkarılarak tedavisi sağlanmış olur.
 
Seamlar benim adım esin ben 49 kiloyum ve boyumda 171 baya zayıfım hamilelik bekliyordum ama doktorun bana erken test yaptırmışsın dedi 15 gün var daha adetime bir de polip olabilirsin dedi sormak istediğim bu polip olup ta hamile kalan var mı hamileliğe engel mi ne yapmam gerekiyor bilgi rica ediyorum.
 
Merhaba, endometrial polipler gebelik oluşumunu engelleyebilir ve düşüğe neden olabilir. Polipler büyükse çıkarılabilir .Aşılama yada tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Sizin burda yapacağınız tek şey hekim kontrolünde olmaktır.Ayrıca hekiminizin belirttiği gibi testi erken yapmışsınız . Gebelik testleri beklenen adetten 1-2 gün önce yada gecikme olunca yapılır.
 
Benim akrabamda da polip vardı çocuğu olmuyordu tüp bebek yaptılar oldu. İki tür polip var biri endometrial diğeri servikal . Çok büyük polipleri doktorlar ameliyatla alıyor. Polibin büyüklüğü ve türü hamile kalmayı etkiliyor diye biliyorum . Herhangi bir otla çöple de iyleşecek bir rahatsızlık dğil. Sizin burda yapacağınız uygulayacağınız bir şey yok. Doktorunuz bu durumda nasıl bir yol izleneceği hakkında size bilgi verecektir.
 
Geri
Üst