Ramazanda mide yanması ve susuzluk nasıl önlenir ?

Uzman SühaN

Administrator
Ramazanda mide yanması ve susuzluk nasıl önlenir ?
Ramazan ayı yine uzun yaz dönemine denk geldi.Uzun süren açlıktan dolayı iftar sonrası ve sahurda tok kalmak adına her besinden tadıyoruz.Yediğimiz yemeklerle mideyi iyice karıştırıyoruz.Bu da sindirimle ilgili bir çok problemi beraberinde getiriyor.Mide yanması,mide ekşimesi gibi.Bu durumda saatlerce sürdüğü için oruç tutmakta zorlanabilirsiniz.Peki Ramazan da mide yanmasına ne iyi gelir diye sorarsanız ,sorunuzun yanıtını yazımızın devamın da bulabilirsiniz. Öncesi ; Ramazan ayında beslenme adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Ramazanın iftar sofralarında çeşit çok olur.Nefsimizin çektiği her lezzeti tadıyoruz.Yediğimiz bazı besinler midemizin ekşimesine yanmasına neden olabiliyor.Özellikle çok yağlı, acılı baharatlı yemekler den uzak durmak gerekli.Aksi taktirde sadece mide yanması değil ,ishal bulantı gibi durumlarda görülebilir.Ramazan ayının en sık karşılaşılan hastalıklarından biridir kabızlık ishal ve mide yanması.Öncelikle orucunuzu su ve hurma ile açmanızı öneriyor, hafif çok yağlı ,acılı yemeklerden uzak kalmanızı vurguluyoruz.Ramazan da mide sağlığınızı korumak adına nasıl beslenmeniz gerektiğini uzmanlardan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.


mide yanması.jpg







Oruç tutarken uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda birden ve uzun miktarda yemek-içmek midenin gerilmesine, mide içi basıncının artmasına neden olur. Bu dönem reflü yakınması olan ve mide girişinde kapak işlev bozukluğu olan kişilerde asitli mide sıvısının yemek borusuna kaçmasını tetikleyerek gögüs ve karın üst bölümde yanma yakınmasını ortaya çıkmasını sağlar. Ayrıca bu dönem ülser (onikiparmak büyümesi) olanlarda uzun süre aç kalmak yanma yakınmasının ortaya çıkmasına neden olur.

İftarda yemeğinizi ara vererek yiyin

Orucunuzu açtığınızda yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Bol su içmek altın kural

Vücudun susuz kalması Ramazan ayında bağırsaklarında tembelleşmesine neden olur. İftar ve sahurda sulu yumuşak gıdaların ve suyun bol tüketilmesi, yeterli sebze meyve yenilmesi ve ağır yiyeceklerden kaçınılması bağırsak sorununu en aza indirecektir.

Tatlı seçiminde dikkatli olun

Akşam atıştırmalarında sütlü ve meyveli tatlılar, taze meyveler veya kuru meyveler ile birlikte az miktarda kuru yemiş, hem besleyici hem de yağlı hamur işlerine göre çok daha hafiftir. Bu dönemde sık sık su içmeyi unutmayın. Yatmadan önceki son iki saat bir şey yemeyin. Böylece mideniz biraz boşalır, gece reflü ve sindirim sıkıntıları yaşamazsınız.

İftarda asitli içecek tüketirken dikkatli olun!

Asitli (gazlı) içecekler içildiğinde kişi bol miktarda tuz içeren karbonat almaktadır. Karbonat bileşiği midede su ve karbonmonoksit gazına dönüşür. Midede biriken karbonmonoksit geğirme yolu ile dışarı atılırken, bazı kişilerde mide sıvısının da yemek borusuna kaçmasını tetikler. Bu da reflü ile ilgili yanma yakınmasına yol açar. Ayrıca gazlı içeceklerde bulunan sodyum tuzu, vücuttaki tuz miktarının azalmasına neden olur. Bu durum özellikle kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği olan hastalarda mevcut hastalığın kötüleşmesine yol açabilir.

Sigara ile oruç açmayın

Sigara mide asit salınımın artmasına, ince bağırsağın içeriğinin mideye, mide içeriğinin de yemek borusuna geri kaçışını tetiklemektedir. Bu nedenle sigara alışkanlığı olan kişilerde sindirim ile ilgili oluşan yakınma (midede yanma, ekşime vb.) ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. Sigara içiminin kısıtlanması yerine mümkünse hiç içilmemesi daha sağlıklıdır.

İftar sonrası kısa bir yürüyüş yapın

Yemekten iki saat sonra zamanınız ve hava koşulları uygunsa yarım saatlik bir yürüyüş daha zinde ve enerjik hissetmenizi sağlar. İftarın ağırlığını ve beyninizdeki yemek yeme dürtüsünü üzerinizden alır.

Yemek yiyip yatmak yerine sahura kalkmayı seçin

Gece bolca yiyip yatmak ve sahura kalkmadan oruç tutmak sık yapılan bir hatadır. Yatmadan hemen önce aldığınız gıdalar sizin için kolayca alınacak kilolar demektir. Ayrıca sağlıksız bir uyku, reflü, midede yanma, ağrı, hazımsızlık, gaz yakınmalarını da beraberinde getirir. Dahası gün içinde sizi idame edecek desteği de sağlamaz.

Sahurda kahvaltı etmek tok ve sağlıklı tutar

Ekmek, peynir, taze yeşillikler, haşlanmış yumurta (haftada iki gün), reçel, bal veya pekmez ile yapılan kahvaltı yeni gün için sağlıklı bir enerji verir ve acıkmanızı geciktirir. Sahurda su, süt, açık çay veya ıhlamur olarak bol sıvı almaya çalışın.

İftar ve sahur alışverişinizi tokken yapın

İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

Bayramda Yemeklere Dikkat

Oruç sonrası normal beslenme alışkanlığına geçiş başlangıçta yadırganabilir. Bu da bazen düzensiz bazen de aşırı yemek yemeye neden olur. Bayram ikramlarının çoğunlukla şeker, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olduğu düşünülürse dengeli beslenme daha da zorlaşabilir. Sindirim sistemi sorunlarının bayramlarda daha sıklaştığı unutulmamalıdır. Bir diğer sıkıntı da bayram ertesi farkına varacağınız fazla kilolardır!

Sabah Kahvaltısı Alışkanlığına Geri Dönülmeli

Sağlıklı bir sabah kahvaltısı en değerli öğündür. Oruç günlerinden kalan alışkanlıkla sabah kahvaltısını atlamayın. Böylelikle yeni güne daha canlı başlarsınız ve daha geç bir saatte daha çok miktarda yemek istemezsiniz. Bayramda öğünlerinizin düzenli olmasına dikkat edin, ama porsiyonlarınız çok büyük olmasın.

Bayram ikramlarının cazibesine kapılıp ölçüyü kaçırmayın

Bayram lezzetlerinin tadına bakmak önemlidir ancak bir gün içerisinde yiyeceğiniz miktarı sınırlamak gerekir. Özellikle arka arkaya yapılan bayram ziyaretlerinde sunulan her şeyi bitirmek zorunda hissetmeyin. Çay, kahve, konsantre ve gazlı içecekleri de ölçülü tüketmek gerekir. Bol su içmeyi ihmal etmeyin.Oruç yorgunluğunu üzerinizden atmak için bayramda bol bol dinlenin. Bayram hazırlıklarında aşırıya kaçarak kendinizi hırpalamayın.


Tüketeceğiniz besinlerin, mümkün olduğunca kızartma ve kavurma usulü dışında pişirilmesine dikkat edin. - İftardan kalktıktan sonra, yatana kadar ufak tefek atıştırmalar yapmayın. İftardan 2–2,5 saat sonra meyve veya kuruyemiş tercih edilebilir. - İftarda veya ara öğünde tatlı tercih edilecekse; ağdalı, çok yağlı ve çok şekerli tatlılardan kaçının. Yemekleri haşlama, fırında, ızgara ya da sote şeklinde pişirmek uygun olacaktır. - İftardan hemen sonra, televizyon ve bilgisayar karşısına geçmeyin. Uzanma ya da yatma pozisyonunda olmayın. - İftardan 1–1,5 saat sonra, hafif tempolu 15–20 dakikalık yürüyüşler yapın. - İftar ile sahur arasında, çok kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durun. - Yemeklerde aşırı baharatlı, aşırı tuzlu ve acı besinlerden kaçının. - Domates, çiğ sarımsak, çiğ soğan gibi besinlerden uzak durun. - Yemeklerden sonra, sade maden suyu tüketmeniz yararlı olacaktır.
 
BİR ŞEY YENMİYORKİ ANCA KARPUZ KAVUN PEYNİR EN HAFİFİ RAHATSIZDA ETMİYOR AMA ÇABUK ACIKMA OLUYO ALLAH RAZI GELSİN PAYLŞIM İÇİN
 
Merhaba , Öyle havalar sıcak ta olsa sevabı büyük bir ibadet.Kimse açlıktan ölmüyor ..Yorumunuz için teşekkür ederiz.Sevgiler..
 
Kızlar merhaba. Ramazan ayında açlık dışında en fazla beni etkileyen şey susuzluk ve yaşadığım mide yanmalarıydı. Evet idi diyorum çünkü artık yaptığım birkaç şey ile bu sıkıntılardan kurtuldum. Bu sene de ramazan ayında aynı şekilde hareket ederek bu mübarek ayı güzelce geçirmiş olucam. Sizin de bu tarz sıkıntılarınız varsa il yapacağınız şey doktorunuzun size tavsiye ettiği mide koruyucusunu içmek.


Daha sonra ise fazla tuzlu ve ekşi şeylerden uzak durarak bu iki sıkıntıdan kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Yemeğe başlamadan önce bir bardak su içip yemeğimi daha sonra yemeğe başlıyorum. Bolca salatalık ve yeşillik ürünler tüketerek susuzluğumu çok büyük oranda azaltmış oluyorum.
 
Geri
Üst