Renkli salata kanserden koruyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Renkli salata kanserden koruyor
Sebzelerin içinde yer alan ancak vitaminler gibi popüler olmayan ikincil besin maddeleri kanserin oluşmasını önlüyor. Diyetisyen Murat Gökçen: 'Her gün havuç, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı soğandan kendine salata hazırlayanların bağışıklık sistemi bomba gibi olur' diyor

Mutfakta kolayca uygulanabilecek pratik tariflerle kendinizi kanserden koruyabilirsiniz. Naturel Diyet'ten Diyetisyen Murat ve Aysun Gökçen, hastalığın oluşmasını önlemek için nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı:

Yiyecekler, kanserin oluşmasına nasıl engel oluyor?

Kanserden korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli etken ise beslenme. Sistemin inşa edilmesinde en çok B vitaminleri görev alıyor. Vücuttan eksildiğinde ise kanser riskini ciddi biçimde beraberinde getiriyor. Araştırmalar, B kompleksi vitaminlerin fazla almanın ise kanseri önlemediğini gösteriyor.

Hangi besinleri daha fazla tüketmeliyiz?

B1 vitamini yönünden zengin olan bulgur pilavı, sinir ilacı gibidir. Bulgur pilavı yediğiniz zaman merkezi sinir sistemi olumlu bir şekilde etkilenir. Agresif olan kişi, sakinleşir. Tam buğday unundan yapılan ekmek, kanserden korur. Yulaf ekmeği de kansere karşı etkili.

Sebzeler bizi kanserden nasıl koruyor?

Sebzelerde bulunan ikincil besin maddesi adını verdiğimiz karatonoidler, flavonoidler kanserin ortaya çıkmasını engeller. İkincil maddeler meyvelere oranla sebzelerde daha fazla var. Bazı araştırmalar DNA yapısını koruduklarını ifade ediliyor. Bu ikincil maddeler vitamin ve minerallerin tahtına oturacak gibi görünüyor.

Kanserden korunmak için her gün önereceğiniz bir tarif var mı?

Kansere karşı bağışıklık sitemini güçlendirecek en etkili karışım; havuç, kırmızı sivri biber, brokoli, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı ya da sarı soğanla hazırlanan salata. Bu karışımı hazırlayıp her gün taze şekilde tüketmenin çok büyük faydası olacaktır. Bu salatayı yiyenlerin bağışıklık sistemi bomba gibi olur.

Yağdan uzak mı durmalıyız?

Besinlerle alınmış kanser yapıcı özelliği olan zararlı kimyasal maddelerin çoğu besinlerin yağlı kısmında birikir. Özellikle yağda kızartılmış besinleri çok tüketenler ve yağı yaktıktan sonra yemeğe ekleyenler kansere iki misli çanak tutarlar. Besinlerle alınan yağ oranı arttıkça kadınlarda meme erkeklerde prostat kanseri riski artar. Yaşlı hayvanların yağlı kısımlarında daha çok kanser yapıcı kimyasal biriktiğinden bu hayvanların etlerinin kanser yapma riski genç hayvanların etlerine göre daha fazladır.

Et tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaşlı koyun, sığır ve tavuk etlerinden, kuyruk yağı ilave edilmiş veya çok yağlı etlerden yapılan köftelerden, sucuk, sosis gibi tereyağı ve bol yağda kızarmış besinlerden doğrudan ateşte pişmiş etlerden mümkün olduğunca kaçınmalı.

Sıvı yağlardan hangilerini öneriyorsunuz?

Sadece hayvansal yağların değil hatta özellikle çoklu doymamış bitkisel sıvı yağların çok tüketmenin de tümör oluşum riskini artırdığı biliniyor. Beslenmemizde yağ alımını en aza indirmek her açıdan iyidir. Ancak vücudun yağa da ihtiyacı olduğunu düşünüp beslenmemizden yağı tamamen kaldırmamak gerekiyor. Az kullanmak kaydıyla önce zeytinyağı, sonra fındık yağı tercih edilmeli.

Kanserden koruyan sebze ve meyveler

Sebze ve meyvelerin yapısında bulunan, fitokimyasal adı verilen ikincil besin maddeleri kanseri önlemede etkili. Bu yararlı besin öğeleri, sebze pişirildiğinde kayba uğramıyor. Tansiyonu, kolesterolü düşürüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu maddeler, vücuda giren kanserojenleri etkisiz hale getiriyor. Kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatıyor. Hastalıklardan ilaç gibi koruduğu için aşağıdaki meyve ve sebzelerin sıkça yenmesi tavsiye ediliyor.

l Bezelye

l Soya filizi

l Pırasa

l Taze fasulye

l Kara dut

l Kızılcık

l Kayısı

l Kuşüzümü

l Kiraz

l Vişne

l Ananas

l Kırmızı ve kara üzüm

l Mandalina, portakal

l Greyfurt, limon

l Ispanak

l Karnabahar

l Brokoli

l Kırmızı, kara ve yeşil lahana

l Kuşkonmaz

l Dereotu

l Pazı

l Turp

l Şalgam

l Soğan

l Sarmısak

l Avokado

l Mürdümeriği

l Domates

l Biber

l Isırganotu

l Keten tohumu

l Kimyon

Brokoli ilaç gibi etkili

Murat Gökçen, kanseri önleyen sebzeler içinde brokoliyi 'prenses' diye tanımlıyor: 'Bilimadamları laboratuvar hayvanları üzerinde denedikleri sulforofan adlı kimyasal maddenin kanser kovucu nitelikte olduğu üzerinde birleşiyor. Biz diyetisyenler de bu kimyasal maddenin brokolide fazlaca olduğunu bildiğimizden bu besini tavsiye ediyoruz. Brokoliyi çiğ olarak ince doğrayıp salatanıza katabilir. Ya da sebze yemeği yapar gibi kıymalı veya zeytinyağlı pişirebilirsiniz.'

Lezzetli ve sağlıklı tarifler

Diyetisyen Murat ve Aysun Gökçen, Kanseri Beslenerek Yenebilirsiniz adlı kitabında bağışıklık sistemini güçlendiren özel tarifler veriyor.

Limonlu Pilav (4 kişilik)

Malzemeler


2 su bardağı kahverengi pirinç


3 su bardağı su


Çeyrek su bardağı limon suyu


Çeyrek su bardağı permesan peyniri


1 demet kıyılmış maydanoz

Yapılışı:


Pirinci bir gün önceden soğuk suyla ıslatın.


Pişireceğiniz zaman pirinçleri yıkayıp süzün ve 3 su bardağı suda, pilav gibi kısık ateşte pişirin.


Pilav piştikten sonra diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Hemen servis yapın.
 
Geri
Üst