Sahte parfümlerin zararları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Sahte parfümlerin zararları nelerdir?
Parfüm kadın erkek herkesin güzel kokmak adına en çok tükettiği kozmetikler den biri.Parfümler doğal olabileceği gibi ,laboratuvar ortamında sentetik maddelerden üretilebilmektedir.Parfümer genelde esans yada gerçek özüt barındırır.Parfüm hakkın da daha detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.Öncesi , Açık Parfümün Zararları , Ucuz Parfümün Zararlarını Biliyor musunuz adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.



İnsanların üzerinde iyi bir etki bırakmak için parfüm kullanırız.Genelde vücuda ve kıyafetlere tatbik edilen parfüm bir çok kozmetik ürünün ihtiva maddelerinden biridir.Parfüm kullanırken dikkat etmemiz gereken kriterler var.Bunlardan biri açık ve ucuz içeriğinde ne olduğunu bilmediğimiz parfümlerden uzak durmalıyız.Zira sahte parfümler insan sağlığını çok ciddi boyutlar da tehdit edebiliyor.Orjinal parfümler gerçek esans ve özüt barındırdığından daha pahalıdır.Bir çok parfümün içeriğinde çiçek,hayvansal maddeler,alkol ,su bitki esansları vardır.Ucuz ve sahte parfümlerde sentetik olarak petrol ve buna benzeyen zehirli maddeler vardır.Bu sahte parfümleri kullanmak karaciğer hastalıklarına davetiye çıkarır.Peki sahte yada orjinal parfümü nasıl ayırd edicez ? Sahte parfümleri gerçeklerinden ayırmak her zaman kolay olmayabiliyor. Koklayarak bunu ayırd edemezsiniz.Sahte parfümün zararları ve sahte parfümü orjinalinden ayırmanın yolları yazımızın devamın da..


sahte parfüm.jpg






İşte sahte parfümü, orijinal parfümden ayırt etmenin yolları!



Tüketiciler için tek sorun parfümün orijinalliği değil elbette. Parfümlerin belirli sıcaklıkta ve ortam koşullarında saklanması gerekiyor. Özellikle raf ömrü geçmiş sahte parfümler, tüketicilere çok uygun fiyatlarla satılabiliyor. Normal fiyatının çok altında indirimlerle satılan bu ürünleri orijinalliğinden şüpheniz yoksa bile ürünün raf ömrünü doldurmadığından emin olun.

Tüm dünyadaki parfümlerin % 10’unun sahte parfümlerden oluştuğu biliniyor. Peki bu durumda tüketici olarak neler yapabilirsiniz? Sahte parfüm nasıl anlaşılır?


Parfümünüzü mutlaka güvenilir ve kaynağı belli satıcılardan alın

Paketin üzerinde, selefon adı verilen şeffaf koruma malzemesi ile kaplandığından emin olun.

Paketin etrafını kaplayan selefonun sızdırmazlığına ve ambalaj kalitesine dikkat edin.

Parfümün kutusunu inceleyin. Detaylara önem verilmiş mi, kartonu kalın mı? Orijinal olmayan
parfümlerin kutuları genelde ince ve detaylar baştan savma şekilde düzenlenmiştir.

Kutu etiketinin üzerinde yer alan bilgilerin doğruluğunu teyit edin. Çoğu ünlü marka kutularda ve
baskılarda kabartmalı baskılar kullanır.

Parfümün şişesini renk ve boyut olarak inceleyin. Orijinal parfümlerin şişeleri oldukça kalitelidir ve detaylar öne çıkar.

Püskürtme başlığını kontrol edin. Parfümü kolayca kavrayabiliyor mu, tutuşu güçlü mü? Bununla birlikte işe içerisindeki şeffaf tüpün de kaliteli olup olmadığına dikkat edin. Orijinal parfümlerin bu bölümlerinde kalın ve dayanıklı malzemeler kullanılır.

Şişenin altında ya da üstünde yer alan kabartmaları arayın. Orijinal parfümlerin şişeleri sahtelerine oranla daha kalındır. Markanın amblemi ya da parfümün ismi çoğu zaman kabartma şeklinde yer alır.

Kutu üzerindeki barkodu tarayın. Cep telefonlarına yükleyeceğiniz bardod tarayıcı uygulamaları ile kolayca okuma işlemini yapabilirsiniz.

Parfümün rengini kontrol edin. Herhangi bir kumaş üzerinde renk ( leke değil) bırakıp bırakmadığını kontrol edin

Parfümün yağ seviyesini kontrol edin. Teninize sıktığınızda aşırı yağlı bir doku bırakıyorsa büyük olasılıkla orijinal değildir.

Keskin ve olağandışı kokular olup olmadığına dikkat edin.

Parfümün kalıcılığını değerlendirin. Orijinal bir parfüm en az 3 saat boyunca etkisini sürdürür.

Bileğinizin küçük bir bölümünde test edip, kaşıntı veya kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar yapıp yapmadığını kontrol edin.

Parfümlerin kişilerdeki diğer zararlı etki belirtileri şu şekildedir;
-Çift görme
-Hapşırma
-Burun tıkanıklığı
-Kurun ağrısı
-Öksürük
-Astım krizi
-Cilt yanması
-Ciltte kızarma, yara oluşması

Eğer parfüm kullandıktan sonra bu yan etkilere maruz kalıyor iseniz, ilk olarak derhal bir doktora gözükün ve daha sonra kullanmakta olduğunuz parfümü çöpe atıp, kullanmayı kesin.

Olayın bir diğer boyutu ise, ucuz fiyatların sizi etkileyip sahte parfüme çekmesi. Aslına bakıldığında alınan parfümün ml miktarına bakıldığında orjinal parfüm için ödenen bedel ile sahte parfüm arasında dağlar kadar fark olmamakta ve bu aradaki fark sağlığınız ile oynamaya kesinlikle değmemektedir.

İlla da sahte kullanılacak ise de bizden size öneri cildinize değil sadece giydiğiniz kıyafetlere az miktarda sıkmakla yetinin.
 
Bir yıl öncesine kadar hep sahte parfüm kullanıyordum. Sahteden kastım hani şu doldurma parfümler. Listeden istediğiniz parfümü seçiyorsunuz, size hemen aynı kokuda bir parfüm şişesi veriyorlar. Sürekli vücudumda kaşınmalar oluyordu. Ben tabi o zaman sebebini anlamamıştım. Alerjik bünyeye sahip olduğum için hep yediğim içtiğim şeylere bağlı olduğunu düşünüyordum. İlaç içiyordum ve kısa sürede hemen geçiyordu.


Bir gün yine doldurma parfüm almaya gittim. Yanımda arkadaşım vardı. Bana neden bu şekilde koku kullandığımı sordu ve beni uyardı. Lekelenmeler, kaşıntılar, cilde de fazlasıyla zararı varmış. Ondan sonra hemen aklıma geldi. Bende aynı problemi yaşamıştım ama sebebini çok uzun bir zman sonra arkadaşımdan öğrendim.
 
Geri
Üst