gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.510
    Beğenilen Mesajlar:
    1.023
    Ödül Puanları:
    113

    şarabın yıllanması

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    Şarabın Yıllanması
    Dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilen üzümlerin renkleri de çok çeşitlidir. Şarap yapımında kullanılan üzümlerin renkleri iki ana gurupta toplanır. San ile yeşil arasında rengi olanlara 'beyaz üzüm', kırmızı ile mavimsi siyah renk arasında olanlara 'siyah üzüm' denilir.

    Kırmızı şaraplar siyah üzümden yapılırken, beyaz şarapların da sadece beyaz üzümlerden yapıldığı bilgisi doğru değildir. Burada önemli olan üzümün kabuğudur. Kırmızı üzümü olduğu gibi kullandığınızda kırmızı şarap elde edersiniz. Kırmızı veya beyaz fark etmez tüm üzümlerin kabuklarını soyduğunuzda ise sonuçta beyaz üzüm elde edersiniz. Yıllanma terimini bütün şaraplar için kullanmak yanlıştır.

    Eğer şarap ileride yıllandırılacağı düşünülerek imal edilmişse bu gerçekleşebilir. Diğerlerinde şarabı özellikle sofra şarabını yıllarca saklamak ona değer kazandırmaz. Yıllandırılabilen şaraplar çok seçkin bir tür kırmızı şaraplardır. Dünyada üretilen bu tür şarapların ancak yüzde 5'i yıllanmaya uygundur.

    Şaraplar genellikle meşe ağacından yapılmış varillerde dinlendirilirler. Sonra şişeye alınanlar şişelerinde de 20 yıl kadar bekletilirler. Yıllanma hızı şişenin içinde varillere göre daha düşüktür. Şaraplar varillerden alındıklarında tatları biraz tatlı olabilir. 6 ay beklenilirse mayhoş olmaya başlayabilirler. Tekrar yumuşak, hoş ve tatlı hale dönüşmeleri için en az 5 yıl daha beklemek gerekir.

    Kırmızı şaraplarda yıllandıkça oluşan bu gelişmenin sebebi üzümün kabuğu ile birlikte imal edilmeleridir. Üzümün kabuğunda 'tanin' adı verilen bir kimyasal bileşim vardır. Başlangıçta şarabı etkilemeyen tanin molekülleri zamanla birleşerek daha büyük moleküller oluştururlar ve yıllanmış şarabın oluşmasını sağlarlar.

    Küçüklerin birleşerek büyükleri oluşturmalarına kimya dilinde 'polimerizasyon' deniliyor. Eğer bir daha bu tip bir şarap siparişi verirseniz ve ilk tattığınızda 'ah, çok iyi polimerize olmuş' derseniz, çevreye bir şarap uzmanıymışsınız izlenimini verebilirsiniz.

    Şarabın içinde oluşan kimyasal reaksiyonlar bu kadarla da bitmiyor. Etil alkol ile tartarik asidin dengeye gelmesi 13 yıl alıyor. Yani iyi bir yıllanmış şarap en az 20 yılda ortaya çıkıyor.

    İyi bir yıllanma için öncelikle şarap, ısı değişimlerinden, doğrudan gelen ışıktan ve titreşimlerden korunmalıdır. Bunun için şarabın, karanlık bir yerde, serin bir ortamda, tercihen 12 derecede ve yatık olarak kalması gerekir. Şişenin mantarının kurumaması, şarabın hava almaması için ortam biraz da nemli olmalıdır.

    Şarabı teknolojinin imkanlarını kullanarak, şişedeki oksijeni alıp, ısıtarak çok daha süratli yıllandırmak mümkün. Ancak şarap üreticileri bunu, tüm işlemleri, özellikle ısıtma süresini kontrol bakımından çok riskli buluyorlar. Bu tip üretimi meslek ahlakı bakımından da doğru bulmuyorlar.


     
  2. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.022
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: şarabın yıllanması

    Bilgiler için teşekkürler canım..
     
şarabın yıllanması konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. şarap içenlerin beyni küçülüyor!

    şarap içenlerin beyni küçülüyor!

    Şarap içenlerin beyni küçülüyor Çoğu zaman sıkıntılardan uzaklaşmak ve eğlenmek için tüketilen şarabın yapılan bir araştırmaya göre, beyne zarar verdiği, unutkanlığa neden olduğu ortaya çıktı. İngiltere'de yapılan araştırmada şarap kullanan kişilerin beyinlerinin hafıza bölgesinde küçülme saptandı. İngiltere'de Alkolle Mücadele Derneği tarafından yapılan bir araştırma şarabın...
  2. Şarap tutkunlarına

    Şarap tutkunlarına

    Şarap tutkunlarına Şarap tutkunlarına fransız bir şarap uzmanı: İntema Daıly’den l’esprıt et le vın. Birbirinden seçkin markaların tasarım mutfak aksesuarlarını tüketicileri ile buluşturan İntema Daily, Fransa’nın şarap aksesuarları konusundaki en seçkin ve uzman markalarından biri olan L’esprit et Le Vin markasını, şarap severlerin beğenisine sunuyor. 200’ü aşkın ürün portföyüyle,...
  3. Ada Şarap Butiği

    Ada Şarap Butiği

    212 245 05 06 Fax: 212 245 80 30 Yer: Büyükçekmece Adres: Asmalı Mescit sok. 14-A 34430 Tünel � Beyoğlu İstanbul Ücret: TLTL Kredi Kartı: Visa-Master...
  4. Şarap Mahzeni

    Şarap Mahzeni

    şarap mahzenleri şarap mahzeni 212 326 46 46 Faks : 212 259 66 87 Yer : Beşiktaş Adres : Çırağan Palace Hotel Kempinski, Çırağan Cad. No:32 Beşiktaş İstanbul Ücret : TLTLTL Kredi Kartı : Butun Kartlar Gecerli Park : VAR Web : ciragan palace kempinski Çırağan Palace Kempinski Hotel İstanbul bünyesinde hizmet veren "Şarap Mahzeni", her gün...
  5. Şarap tutucular

    Şarap tutucular

    Dekoratif şaraf tutucu modelleri Şaraplık modelleri eğer alkol alıyorsanız romantik anlar için şaraplı bir sofra kurmak isteyebilirsiniz. bu dekoratif şarap tutucular şık sofranıza dahada şıklık katacak. Gümüş yapısı ile sofranızas ışıltı verecekler.

Sayfayı Paylaş