1. ASİMELEK

    ASİMELEK Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    4.422
    Beğenilen Mesajlar:
    2.168
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    yüreğimin yüreği

    Şeker Hakkında bilmedikleriniz

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında ASİMELEK tarafından paylaşıldı.

    kan şekeri, ortalama şeker tüketimi, şeker, şeker kamışı, şeker üretimi, şekerin özellikleri, şekerin tarihi, yapay tatlandırıcı [​IMG]


    1. Sıradan bir Amerikalı her yıl 27 kilo saf şeker tüketir ve buna 11 kiloyu bulan şekerlemeler de dâhildir. Büyük ihtimalle bu miktarın büyük kısmı Cadılar Bayramı’nda tüketiliyordur.
    2. Enzimatik olmayan glikolizlenme adı verilen bir süreç sayesinde şeker kırışıklanmanıza sebep olabilir. Bu süreçte aşırı kan şeker ciltteki kolojenle birleşir ve onu daha az elastik bir hâle getirir.
    3. Şekeri kesmeniz cildinizin esnekliğini artırmanıza yardımcı olabilir.
    4. Hindistan’daki insanlar en az 2,000 senedir şeker kamışını kristalleştiriyorlar. Büyük İskender’in yoldaşları buraya ulaştığında arısız bal üretimi onları şaşkına çevirmişti.
    5. 1747’de Alman kimyacı Andreas Marggraf, şeker pancarındaki şekerin, şeker kamışındakiyle aynı olduğunu keşfetti. 1802’de ilk şeker pancarı rafinerisi çalışmaya başladı ve böylece kuzey bölgelere daha ucuza şeker gelmeye başladı.
    6. Birleşik Devletler’de yıllık üretilen 8.4 milyon tonluk şekerin yarısından fazlası şeker pancarından geliyor.

    7. Bir oturuşta 16 küp şeker yiyebileceğinizi düşünebiliyor musunuz? Herhalde düşünebiliyorsunuz, çünkü 500 mg’lık koladan bu kadar şekerden fazlası var.
    8. Yapay tatlandırıcı içeren hafif içecekler, kilo almanızı sağlayabilir. Purdue Üniversitesi araştırmalarında yapay tatlandırıcının olduğu sıvıları içen sıçanlar, içecekleri şekerle tatlandırılmış sıçanlardan daha çok kalori tüketti.
    9. Sakarin ve aspartem gibi yapay tatlandırıcılar, laboratuvar görevlileri tatlandırmayla ilgisi olmayan bir araştırma yaparken tesadüf eseri bulundular. Araştırmacılar test bileşenlerini ağızlarına aldıklarına tattıkları şey hoşlarına gitti.
    10. Bir araştırmacı neden araştırma numunesini ağzına alır o da bilinmez.
    11. Sukralozu (şu an Splenda adı altında satılıyor) bulan bilim adamları, aslında böcek ilacı bulmaya çalışıyordu. Asistanlardan biri yalnızca ‘test’ etmesi söylenilen bir bileşenin tadına bakınca bu ortaya çıktı.
    12. ‘Lugduname’ adındaki bir bileşen, bilinen en tatlı bileşen. Sofra şekerinden 200,000 kattan daha tatlı.
    13. Şeker karbon, hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluşur. En basitlerinden glikoz, fruktoz ve galaktoz vardır. Sofra şekeri kristalleştirilmiş sukrozdur ve bu da fruktozla glikoz molekülünün bileşimi anlamına gelmektedir.
    14. Şeker, yaşayanlarda en bol bulunan organik moleküllerden karbonhidratların yapı taşlarındandır.
    15. Sekiz atomulu bir şeker olan glokalaldehid, Samanyolu’nun merkezine yakın bir yıldızlararası gaz bulutunda bulundu.
    16. Glokalaldehid, RNA ve DNA’nın temeli olan ribozu oluşturabilmek için üç karbonlu şekerle etkime hâline girebilir, böylece uzayda bulunan glokalaldehid, yeryüzündeki yaşamla ilgili kimyasal bir öncül olabilir.
    17. O bulutta aynı zamanda glokalaldehidin tatlı bir akrabası olan ve antifrizin ana maddesi etilen glikol bulunabilir. Ya kompleks şekerler yıldızlar arasında sentesize edilebiliyor ya da evrenin bir ucunda alış-veriş dükkanı var.
    18. Sakkarozu mısır pekmezi ve güherçileyle yaktığınızda şeker sürücüsü elde etmiş olursunuz ve bu da popüler bir amatör roket yakıtıdır.
    19. FDA standartlarına göre üretilen bir şeker hapı olan Obecalp, çocukların hafif şikayetlerini tedavi etmek için piyasaya sürülmüş bir üründür. İsmi tersten okuduğunuzda karşınıza çıkan şey tanıdık geliyor mu?
    20. Şeker glukozamini farelerde bağışıklık destekleyicisi görevi görür ve ksilitol çocuklarda kulak enfeksiyonlarını önler.


     
Şeker Hakkında bilmedikleriniz konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Vücudunuz hakkında bilmedikleriniz...

    Vücudunuz hakkında bilmedikleriniz...

    Vücudunuz hakkında bilmedikleriniz * Vücudumuzda bulunan yağla 7 iri sabun kalıbı yapabiliriz. * O kadar çok karbon taşırız ki bunları bir araya toplayıp kullanmak mümkün olsa; 9000 adet kurşun kalem yapabiliriz. 2200 kibrite yetecek kadar fosforumuz, 250 gramdan fazla sülfürümüz, bir kaşık dolusu magnezyumumuz, 5 cm boyunda bir çivi...
  2. Klima hakkında bilmediğimiz herşey

    Klima hakkında bilmediğimiz herşey

    klima hakkında herşey ideal klima derecesi dereceleri hamilelikte ideal sıcaklığı Yaz gününde serinlemek için neler yapmayız denize gireriz,duş yaparız v.s serinleme konusunda popüler araçlardan biride klima peki ya bu araç hakkında bilmediklerimiz... Rekora giden sıcaklar klimayı gündem ürünü yapıp çıktı. Evlerinde klimalı hayat istemeyenler bile teslim oldu, klimacılara koştu. Çünkü...
  3. Şeker hakkında bilmedikleriniz

    Şeker hakkında bilmedikleriniz

    şekerin üretim aşamaları nelerdir çay şekerinin üretim aşamaları çay şekerinin aşaması üretimi şekeri Çumra Şeker Fabrikası Avrupa'nın en modern ve Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası özelliğine sahip olan Çumra Şeker Fabrikası, 25 Eylül 2004 tarihinde faaliyete başlamış, üretim kapasitesi 150 000 ton kristal şeker,70 000 ton sıvı şeker, 10 000 ton küp şeker,43 000 ton melas üretecek...
  4. Renkler Hakkında Bilmedikleriniz

    Renkler Hakkında Bilmedikleriniz

    Renkler hakkında bilmediklerimiz, renkler, nelerdir, hangi renkler ne şekilde kullanılır, resimler hakkında detaylı bilgi alalım arakdaşlar. Oldukça renkli bir konu ve ben rengarenk olmasını istedim. Oldukça ilginç cümleler var melekler :) Bebekler renk körü doğarlarmış. Sakızlar ilk üretilmeye başlandığında sadece pembe renklendiriciler olduğundan, pembe üretilirlermiş. Kutup...
  5. Dondurma Hakkında Bilmedikleriniz!

    Dondurma Hakkında Bilmedikleriniz!

    dondurma hakkında, dondurmanın faydaları, dondurmanın yararları Sevgili melekler, yaz sıcaklarının bastırdığı şu günlerde en çok rağbey edilen gıda maddesi dondurma. Sağlığa faydaları bilinen dondurma kimi zaman beraberinde zarar da getirebiliyor.Satın alırken ve tüketirken son derece dikkatli olmamaız gereken dondurmayla ilgili bilinmeyenleri, Diyetisyen Rabia Kaya ayrıntılarıyla bizlerle...

Sayfayı Paylaş