Şeker Hakkında bilmedikleriniz

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Şeker Hakkında bilmedikleriniz
kan şekeri, ortalama şeker tüketimi, şeker, şeker kamışı, şeker üretimi, şekerin özellikleri, şekerin tarihi, yapay tatlandırıcı

392124db8189dd5c49.jpg



1. Sıradan bir Amerikalı her yıl 27 kilo saf şeker tüketir ve buna 11 kiloyu bulan şekerlemeler de dâhildir. Büyük ihtimalle bu miktarın büyük kısmı Cadılar Bayramı’nda tüketiliyordur.
2. Enzimatik olmayan glikolizlenme adı verilen bir süreç sayesinde şeker kırışıklanmanıza sebep olabilir. Bu süreçte aşırı kan şeker ciltteki kolojenle birleşir ve onu daha az elastik bir hâle getirir.
3. Şekeri kesmeniz cildinizin esnekliğini artırmanıza yardımcı olabilir.
4. Hindistan’daki insanlar en az 2,000 senedir şeker kamışını kristalleştiriyorlar. Büyük İskender’in yoldaşları buraya ulaştığında arısız bal üretimi onları şaşkına çevirmişti.
5. 1747’de Alman kimyacı Andreas Marggraf, şeker pancarındaki şekerin, şeker kamışındakiyle aynı olduğunu keşfetti. 1802’de ilk şeker pancarı rafinerisi çalışmaya başladı ve böylece kuzey bölgelere daha ucuza şeker gelmeye başladı.
6. Birleşik Devletler’de yıllık üretilen 8.4 milyon tonluk şekerin yarısından fazlası şeker pancarından geliyor.

7. Bir oturuşta 16 küp şeker yiyebileceğinizi düşünebiliyor musunuz? Herhalde düşünebiliyorsunuz, çünkü 500 mg’lık koladan bu kadar şekerden fazlası var.
8. Yapay tatlandırıcı içeren hafif içecekler, kilo almanızı sağlayabilir. Purdue Üniversitesi araştırmalarında yapay tatlandırıcının olduğu sıvıları içen sıçanlar, içecekleri şekerle tatlandırılmış sıçanlardan daha çok kalori tüketti.
9. Sakarin ve aspartem gibi yapay tatlandırıcılar, laboratuvar görevlileri tatlandırmayla ilgisi olmayan bir araştırma yaparken tesadüf eseri bulundular. Araştırmacılar test bileşenlerini ağızlarına aldıklarına tattıkları şey hoşlarına gitti.
10. Bir araştırmacı neden araştırma numunesini ağzına alır o da bilinmez.
11. Sukralozu (şu an Splenda adı altında satılıyor) bulan bilim adamları, aslında böcek ilacı bulmaya çalışıyordu. Asistanlardan biri yalnızca ‘test’ etmesi söylenilen bir bileşenin tadına bakınca bu ortaya çıktı.
12. ‘Lugduname’ adındaki bir bileşen, bilinen en tatlı bileşen. Sofra şekerinden 200,000 kattan daha tatlı.
13. Şeker karbon, hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluşur. En basitlerinden glikoz, fruktoz ve galaktoz vardır. Sofra şekeri kristalleştirilmiş sukrozdur ve bu da fruktozla glikoz molekülünün bileşimi anlamına gelmektedir.
14. Şeker, yaşayanlarda en bol bulunan organik moleküllerden karbonhidratların yapı taşlarındandır.
15. Sekiz atomulu bir şeker olan glokalaldehid, Samanyolu’nun merkezine yakın bir yıldızlararası gaz bulutunda bulundu.
16. Glokalaldehid, RNA ve DNA’nın temeli olan ribozu oluşturabilmek için üç karbonlu şekerle etkime hâline girebilir, böylece uzayda bulunan glokalaldehid, yeryüzündeki yaşamla ilgili kimyasal bir öncül olabilir.
17. O bulutta aynı zamanda glokalaldehidin tatlı bir akrabası olan ve antifrizin ana maddesi etilen glikol bulunabilir. Ya kompleks şekerler yıldızlar arasında sentesize edilebiliyor ya da evrenin bir ucunda alış-veriş dükkanı var.
18. Sakkarozu mısır pekmezi ve güherçileyle yaktığınızda şeker sürücüsü elde etmiş olursunuz ve bu da popüler bir amatör roket yakıtıdır.
19. FDA standartlarına göre üretilen bir şeker hapı olan Obecalp, çocukların hafif şikayetlerini tedavi etmek için piyasaya sürülmüş bir üründür. İsmi tersten okuduğunuzda karşınıza çıkan şey tanıdık geliyor mu?
20. Şeker glukozamini farelerde bağışıklık destekleyicisi görevi görür ve ksilitol çocuklarda kulak enfeksiyonlarını önler.
 
Geri
Üst