Senkop (bayılma )nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Senkop (bayılma )nedir?
Bayılma, genellikle geçici ve genellikle beynin oksijen eksikliğinden kaynaklanan ani bir bilinç kaybıdır . Beyindeki oksijen yoksunluğunun düşük tansiyon da dahil olmak üzere birçok olası nedeni vardır . Bayılma nın bilimsel terimi senkoptur.Her baygınlık vakası nedeni bilinene kadar tıbbi bir acil olarak tedavi edilmelidir.Bayılma nın potansiyel nedenleri şunlardır dehidratasyon , alkol ve şeker hastalığı . Bayılmanın tedavisi durumun nedenlerine bağlıdır.Bazı senkop nedenleri, hayatı tehdit eden bir durumun uyarıları olabilir. Çoğu zaman, senkop nispeten iyi huylu bir durumdur.

bayılma.jpg



Birçok farklı koşul bayılmaya neden olabilir. Bunlar kalp düzensiz kalp atışları, gibi sorunlar nöbetler , düşük kan şekeri gibi.Bayılma, belirli bir sağlık durumunu gösterebilirken, bazen sağlıklı bir bireyde görülebilir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde en sık görülür. Endişe, korku, acı, yoğun duygusal stres, açlık veya alkol veya uyuşturucu kullanımı nedeniyle basit bir bayılma söz konusu olabilir .

Senkop belirtileri

Bacaklarda bir ağırlık hissi
Bulanık görme
karışıklık
Sıcak hissetmek
Baş dönmesi,
Mide bulantısı
Terlemek
Kusma

Senkopun sebebi nedir?

Senkop, benign hastalıklardan hayatını tehdit eden koşullara kadar değişen çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir semptomdur. Vücut pozisyonundaki ani değişiklikler nedeniyle aşırı ısınma, dehidrasyon, aşırı terleme, tükenme veya bacaklardaki kan birikimi gibi hayatı tehdit eden birçok faktör senkopu tetikleyebilir. Senkopun nedenini ve temel koşulları belirlemek önemlidir.


Bayılma nedenleri

Birçok durumda, bayılma nedeni belirsizdir. Bayılma, aşağıdakileri de içeren bir dizi faktörle tetiklenebilir:

Korku veya diğer duygusal travma
şiddetli acı
Kan basıncında ani düşüş
Düşük kan şekeri
Hızlı, sığ nefes alma
Bir yerde çok uzun süre ayakta durmak
Çok hızlı kalkmak
Sıcakta fiziksel egzersiz
Aşırı öksürmek
Bağırsak hareketi sırasında gerginlik
nöbetler
Uyuşturucu veya alkol tüketimi

Tansiyonunuzun düşmesine neden olan ilaçlar da bayılma şansınızı artıracaktır. Bunlara yüksek tansiyon, alerji, depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar dahildir.

Bu koşullardan herhangi birine sahipseniz bayılma olasılığınız daha yüksektir:

diyabet
kalp hastalığı
ateroskleroz
Düzensiz kalp atışı (aritmi)
Anksiyete veya panik ataklar
Kronik akciğer hastalığı (amfizem gibi)

Testler teşhis ve tedavi

Sağlığınız genel olarak iyi ise ve yalnızca bir kez bayılırsanız, muhtemelen bir doktor görmeniz gerekmez. Bununla birlikte, bayılma öykünüz yoksa ve birden çok kez bayıldığınızda, doktorunuz altta yatan bir tıbbi durumun nedeni olup olmadığını belirlemek isteyecektir.Fiziksel muayeneden elde edilen bulgulara bağlı olarak, doktorunuz ek testler isteyebilir. Doktorunuz özellikle kimyasal dengesizlikleri ve anemi olup olmadığını kontrol etmek için kan testleri yapabilir. Bayılma tedavisi doktorunuzun teşhisine bağlı olacaktır. Eğer bayılmana neden olan altta yatan tıbbi durumlar yoksa, genellikle tedaviye ihtiyaç duymazsınız ..
 
Geri
Üst