Sentetik kokuların zararları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Sentetik kokuların zararları nelerdir?
Oda kokuları, kullanmayanı yoktur heralde. Mekanlarımızı kötü kokulardan arındırmak adına oda spreyleri kullanıyoruz. Sentetik kokuların tehlikeleri her zaman açık değildir. Sentetik kokuların yüksek bir yüzdesinin ham petrolden üretildiğini biliyormuydunuz ? Yapay mumlar, temizleyiciler, hava spreyi, kolonylar ve parfümler dahil olmak üzere sayısız ürün, dünya genelindeki insanların konutlarını ve günlük rutinlerini dolduruyor. Bununla birlikte, insanlar bilinçsiz olarak zararlı ve potansiyel olarak kansere neden olan ürünleri evlerine ve vücutlarına davet ediyorlar.


sentetik kokular.jpg



Çoğu insan için, parfümlü ürünler vazgeçilmezdir. Duştaki losyonlar,sabunlar ve şampuanlar ile, çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıları, oda spreyi ve hoş olmayan ev kokularını dengeleyen mumlar , günümüz koku ile başlar ve biter. Günümüzde, parfümler piyasadaki hemen hemen her türlü temizlik ürününde ve kişisel bakım ürününde kullanılmaktadır. Hoş kokusunun ardında aslında sağlığı olumsuz etkileyen zararlı kimyasallar vardır. Parfüm kimyasallarının büyük çoğunluğu sentetik bileşikler olup, çoğu petrol ürünleri veya terebentin gibi yan ürünlerden sentezlenmektedir. Aslında, parfüm içindeki kimyasalların birçoğu sigara dumanıyla aynı kimyasal maddelerdir. Artık ne kadar zararlı olduğunu düşünün..Bir ürün aldığınız zaman mutlaka etiketini içeriğini okuyun. İçeriğinde bulunan maddelerin doğal olduğundan emin olun.

Bazı yaygın suçlular şunları içerir:

Paraben: Sentetik koruyucu maddeler hormon üretimine ve salınmasına müdahale ettiği bilinmektedir.
Ftalatlar: Kanserojen ve üreme etkilerine (sperm sayısının azalması, erken meme gelişimi, doğum kusurlarında) ve karaciğer ve böbrek hasarına neden olan bir başka sentetik koruyucu
Sentetik miskale : Bunlar hormon bozulmasına neden olur.


Sentetik kokuların ilginç yanı, kimsenin tam olarak ne olduklarını bilmemesidir. Bildiğimiz şey, aslında kanserojenler, alerjenler, solunum rahatsızlıkları, endokrin bozucular, nörotoksik kimyasallar ve petrol yağından türeyen çevresel toksik maddelerin hepsi de dahil olmak üzere zararlı, bilinmeyen kimyasalların bir kokteylidir. Suni koku içeren bir ürün, 3.000e kadar farklı toksik element içerebilir.

Yapay kokular, şampuan, losyon, kremler, nemlendiriciler, kolonya ve parfüm gibi ticari vücut bakımı ve kozmetik ürünlerinde yoğun şekilde kullanılır. Ayrıca, hava spreyi, temizlik ürünleri, sabunlar ve deterjanlar için temel bileşenlerdir. İstatistiklere göre, bu popüler ürünlerin ortalama 14 de zehirli kimyasal var. Sentetik kokular temel olarak alerjenleri, solunum rahatsızlıklarını, tetikleyebilir. Sentetik kokuların sebep olduğu alerjik reaksiyonlar arasında sinüs iritasyonu, solunum problemleri, migren, cilt reaksiyonları bulunuyor..

Yanınıza biri oturdu ve buram buram parfüm kokuyor. Bu parfüm kokusu sizi rahatsız edebilir. Mide bulanstısı baş dönmesi baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunlar, muhtemelen kokuya karşı kimyasal bir hassaslığa sahip olduğunuz anlamına geliyor. Astımı olan hastalar kesinlikle sentetik kokulardan korunmalıdır. Aksi taktirde astım krizi yaşanması muhtemeldir. Parfümlere olan güçlü cazibemiz şimdi reklamcılar ve pazarlamacılar tarafından ürün satmak için manipüle ediliyor ve bazı ciddi sağlık ve etik endişeleri artırıyor.Bazı koku bileşikleri nörotoksikandır ve diğerleri üreme doğum kusurlarıyla ilişkilidir. Buna ek olarak, bazı çocuklar ve yetişkinler, parfüm kimyasallarına karşı alerjik veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sahiptir. Allerjik ve astımlı çocuklar özellikle yüksek risk altındadır.
 
Birçok ev temizleme ürünü, kişisel bakım ürünleri, hava spreyi ve diğer öğeler kokular içerir. Örnekler arasında kokulu deterjanlar, el losyonları, dudak parlatıcılar, mumlar, tütsülerdir Bazı kokular sentetik (insan yapımı) ve diğerleri esansiyel yağlar gibi doğal olarak türetilmiştir. Çocuklar öncelikle direkt cilt teması ile kokulu ürünün havaya kolayca püsküren bazı bileşiklerin (uçucu organik bileşikler teneffüs edilmesi yoluyla parfüm kimyasallarına maruz kalırlar . Birçok sentetik kimyasal koku, petrokimyasallardan (petrol esaslı) elde edilir ve insan sağlığına zararlı olabilir.Herhangi bir ürünü kullanmadan önce mutlaka ürünün içeriğini yani etiketini okuyun. Bilinçli hareket etmeniz sizi bir çok olası kokulu ürünlerin zararların dan koruyacaktır.Kokulu ürünler sağlığımız için zararlıdır. Bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kanserli olanlar veya diğer kronik hastalıklara sahip olanlar özellikle risk altındadır.
 
Oldum olası oda spreylerinden tiksiniyorum. Kokuları beni tıkıyor nefes alamıyorum. Özellikle tütsüler , kokulu mumlar çamaşır yumuşatıcıları boğaz ağrısı yapıyor bende. Bu nedenle sadece evi silerken kokulu yüzey temizleyici kullanıyorum diğerlerinden kaçınıyorum. Eşimde astımlı bu kokulardan olumsuz etkileniyor. Nedensiz de değilmiş hani makale sayesinde bilgilenmiş oldum
 
Geri
Üst