SGK ve Vergide Gecikme Faizleri

handanca

Daimi Üye
Yönetici
SGK ve Vergide Gecikme Faizleri
sgk gecikme faizi orani sgk gecikme faizi hesaplama faiz hesaplama ssk faiz oranları
Bu faiz oranları için İnsaf diyorum başkada bişey demiyorum.
Aşağıdaki oranlara baktığınızda Sigortalı bir işçisi olan İşyeri oldu ya, ödemeyedi Sgk Primini, Vergisini vs..Bakın bakalım nasıl oranlar binince borçlarda alıp başını gidiyor.

VERGİ BORÇLARI
Vadesinde ödenmeyen vergi borçlarına 21 Nisan 2006 tarihinden bu yana aylık yüzde 2,5 yıllık yüzde 30 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Tecil faizi ise aylık yüzde 2, yıllık yüzde 24.
Gecikme zammı oranı aynı zamanda, yasal süresinde beyan edilmemiş bir verginin sonradan mükellef tarafından beyan edilmesi halinde uygulanan pişmanlık zammı oranı. Vergi incelemesi sonrası bulunan matrah farkı üzerinden hesaplanan vergi için, normal vade tarihinden itibaren işletilen gecikme faizinin hesaplanmasında da aynı oran esas alınıyor.

PRİM BORÇLARI
Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlara uygulanan faizde de durum pek farklı değil. Özellikle de gecikmenin ilk üç ayı için katlanılan maliyet yüzde 12'yi aşıyor.
Vadesinde ödenmeyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK, Bağ-Kur) primleri ilk üç ayda her bir ay için yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılıyor. Bununla da yetinilmiyor. Ayrıca her ay için gecikme cezası eklenmiş tutarlara Devlet iç borçlanma senetlerinin ortalama faizi her ay bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanıyor. Son bir yıldaki aylık gecikme zammı oranı yüzde 1,6 ile yüzde 1 arasında değişiyor.

BÖYLE BİR FAİZ ORANI YOK
Günümüzde böyle bir faiz oranı yok... Mevduat faiz oranı ortalama yüzde 10, bono piyasalarında gösterge bononun bileşik faiz oranı yüzde 12 civarında... Merkez Bankası'nın reeskont işlemleri için belirlediği faiz oranı yıllık yüzde 18'e, avans işlemlerinde uyguladığı faiz oranı yıllık yüzde 19'a, gecelik faizi yüzde 8,25'e indirildi...
Bakanın eleştirdiği ticari kredi faiz oranları bile yüzde 30'un altında, yüzde 20'lerde. Hatta bazı müşterilere yüzde 12-13 oranında faiz uygulandığı söyleniyor... Konut kredilerine uygulanan faizin aylık ortalaması yüzde 1,50. İhtiyaç kredilerinde ortalama yüzde 2 oranında faiz uygulanıyor...



 
Geri
Üst