Şifa deposu mantarın yararları !

Uzman SühaN

Administrator
Şifa deposu mantarın yararları !
Mantar dünya mutfağında tüketilen sevilen besinlerden biridir. Her çeşit yenilebilir mantar, değişen derecelerde protein ve lif içerir. Bağışıklık sistemini destekleyen ve hücrelere ve dokulara zarar vermeyi önleyen selenyum adı verilen güçlü bir antioksidanın yanı sıra B vitaminleri de içerirler . Her çeşit meyve ve sebzeyi tüketmek uzun süredir birçok yaşam tarzıyla ilgili sağlık koşulları riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir. Makalemizin devamın da mantarın sayısız faydalarına ulaşabilirsiniz.

mantarın faydaları.jpg



Mantar çok yönlülüğü ve güçlü sağlık yararları nedeniyle giderek popüler hale geliyor. Mantarın en yaygın türü, geniş bir yelpazede yemeklerin yanı sıra sosların bir bileşeni olarak kullanılankültür mantarı kullanılıyor.Aynı zamanda tıbbi özelliklere sahipler ve Çin, Kore ve Japonya da alerji, artrit ve bronşit gibi hastalıkların yanı sıra mide, yemek borusu ve akciğer kanseri tedavisinde de kullanılmıştır. Kanıtlanmış mantar beslenme avantajları, bağışıklık sistemini güçlendirme ve çok sayıda önemli vitamin, mineral ve enzim sağlayarak birçok hastalığa karşı savaşma yeteneğini içerir.

Mantarın cilde faydaları

Mantar D vitamini, selenyum ve cildinizi koruyan antioksidan bakımından zengindir. Mantar topikal kremler, serumlar ve yüz preparatlarında aktif içeriklerdir, çünkü özleri güçlü antioksidanlar ve doğal nemlendiriciler olarak düşünülür.
Hyalüronik asit vücudun iç nemlendiricisi olarak düşünülür ve cildinizi yumuşatır ve besler. Bu yaşa bağlı kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltır . Mantar, nemlendirici ve cildinize yumuşak bir etki kazandıran eşit miktarda bir polisakkarit içerir. Cildi pürüzsüz ve esnek hale getirir.
Mantarlar D Vitamini açısından yüksektir. Bu, topikal olarak akne lezyonlarına uygulandığında iyileştirici özelliklere sahiptir. Böylece, mantar sivilceleri tedavi etmek için kullanılan cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır.Mantarlar anti-aging özelliklere sahiptir. Mantar cildin doğal savunmasını geliştirir ve sağlıklı hale getirerek görünümünü geliştirir.

Deri problemlerine çoğunlukla iltihaplanma ve aşırı serbest radikal aktivitesi neden olur. Mantarlar anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşiklerin yanı sıra antioksidan içerirler. Bu doğal bileşiklerin topik kullanımı, iyileşmeyi hızlandırır ve iltihaplanmayı önler.

Mantarların Saç Faydaları

Besinlerin eksikliği, aynı zamanda sert kimyasal işlemler, sağlıksız yaşam tarzı ve uzun süreli hastalık gibi dış faktörler saç problemlerine neden olabilir. Mantarlar D vitamini için iyi bir kaynaktır, antioksidanlar ve selenyum ve bakır mineraller gibi. Anemi saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Anemi, kandaki demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır . Mantarlar iyi bir demir kaynağıdır, saç dökülmesiyle mücadele edebilir. Demir hayati bir mineraldir çünkü kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar, böylece saçınızı güçlendirir.

Mantar, sağlıklı saçlar için hayati önem taşıyan büyük miktarlarda selenyum içerir. Bu besin, serbest radikalleri yok eden ve bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır. Selenyum çoğunlukla hayvansal proteinlerde bulunur ve mantar, vejeteryenler için bu hayati eser elementi elde etmek için iyi bir alternatif olabilir. Selenyum saç büyümesine yardımcı olur ve kepeklenmeyi önler.

Mantarın Sağlık Faydaları

Mantarda A, B ve C vitaminlerinin kombinasyonu, iyi bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur. İçlerinde bulunan güçlü antibiyotikler enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olur. Antioksidan olan Ergotionin serbest radikalleri korur.Mantar D vitamini içeren tek sebzedir. Kalsiyum, demir, potasyum, bakır ve selenyum içerir. Mantarlar aynı zamanda Thiamin olarak da bilinen Vitamin B1in iyi bir kaynağıdır. Thiamin, karbonhidratlardan gelen enerjinin kontrolünden sorumludur. Bu, sinir sistemi ve beynimizin normal çalışması için gereklidir.

Mantar Riboflavin veya B2 vitamini ile zenginleştirilmiştir. Bu vitamin, iyi görüş ve göz sağlığı sağlar. Sadece bu değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizi güçlendiren sağlıklı kırmızı kan hücrelerini de tutar. Mantarda bulunan B2 vitamini de sağlıklı bir cildin sorumlusudur. Niasin veya Vitamin B3, mantarlarda bulunan bir başka önemli B-vitamindir. Karbonhidrat, yağ ve proteinden gelen enerjinin kontrolünde yardımcı olur. Bu vücudumuzun sinir sistemi ve sindirim sistemini iyi durumda tutma eğiliminde dir. Pantotenik Asit olarak da bilinen vitamin B5 doğal olarak mantarlarda bulunur. Vücudumuzdaki çeşitli metabolik roller için gerekli olan çok önemli bir vitamindir. Pantotenik Asit ayrıca vücudumuzda hormon üretmede yardım sağlar.B6 vitamini mantarda da bulunur. Ruh halinizi artırmanıza yardımcı olur. Vitamin B6, normal beyin fonksiyonu ve gelişimi için çok önemli olan vücudumuzun iç saatini düzenler. Bu vitamin aynı zamanda ruhsal değişimlerin ve depresyonun hafifletilmesinden sorumludur.


Mantar protein, lif, enzimler ve sıfır kolestrol ve yağ içeren düşük karbonhidratlarla dolu olduğundan, kolesterolden sindirimden sonra yanarak onları güvende tutabilirler.Mantar yağ, düşük karbonhidrat, yüksek protein, enzim, vitamin, mineral ve elyaf içermez. Bu nedenle, diyabet hastaları için ideal bir diyet. İçindeki doğal enzimler şekeri ve nişastayı parçalamaya yardımcı olur. Endokrin bezlerin işleyişini de geliştirirler.
 
Mantar çok yaygın olarak Folate olarak bilinen B9 vitamini bakımından zengindir. B9 vitamini, kemik iliğindeki beyaz kan hücrelerinin ve alyuvarların oluşumuna yardımcı olur. Folat da vücudun sağlıklı büyümesi için çok önemlidir. Hamile kadınların bile fetüsün doğru büyümesine yardımcı olan Folat tüketmeleri önerilir. H vitamini veya biyotin, aynı zamanda mantarlarda bulunan bir B-vitamin türüdür. Karbonhidratların ve proteinlerin metabolizması için şarttır. Bağışıklığı arttırarak iç sağlıklarımızı güçlendirir. Günümüzde kalp hastalığı dünyadaki önde gelen ölüm nedenidir. Kültür mantarlarını diyetinizin bir parçası haline getirirseniz, kalp rahatsızlığı riskinden korunabilirsiniz. Vücudun yüksek östrojen seviyelerinin meme kanserine yol açabileceği bilinen bir gerçektir. Kültür mantarları tüketerek östrojen düzeylerinizi normalleştirebilirsiniz
 
Mantar antioksidan ve mineral olan selenyumun iyi bir kaynağıdır.Aynı zamanda mantar protein, vitamin C ve demir sağlar. Bakır, niasin, potasyum ve fosfor da bulunur. Diyette yeterli miktarda vitamin ve mineral elde etmenin anahtarı, çeşitli meyve ve sebzeleri tüketmektir. Mantarda tüketilmesi gereken sebzelerdendir. Kalorisi az olan mantar diyet listesinde sıklıkla yer alır. Mantarın bir çok sağlık problemini önlemede etkili olduğu söylenir. Özellikle diyabet, obezite ve kalp hastalığı riskini engelliyor. En önemlisi kanseri önlediği uzmanlar tarafın dan vurgulanıyor. Mantarı salatalarınızda çorbalarınızda, makarnada ve çeşitli şekilde tüketebilirsiniz. Mantar tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 
Geri
Üst