Sigara içenler erken kırışıyor

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Sigara içenler erken kırışıyor
Sigara tiryakilerinde hiç içmeyenlere göre 5 kat fazla kırışıklık var.

Dermatologlar tarafından yapılan araştırmalarda sigara tiryakilerinde hiç içmeyenlere göre 5 kat fazla kırışıklık olduğu saptandığı bildirildi. Uzmanlar, bazı çalışmalarda sigaranın güneş ışınlarından bile etkili olduğunu belirterek; "Erken yaşlanmak istemiyorsanız, sigarayı bırakın" uyarısında bulunuyor.

Soluk, kirli beyaz-gri renkli ve kırışık deri 'sigara tiryakisi derisi' olarak tanımlandığını kaydeden Deri ve Zührevi Hastalıklar uzmanı Dr. Bayram Börekçi, sigara içenlerin yüzde79'unda bu görünümün mevcut olduğunu söyledi. Börekçi; "Sigara tiryakisi yüzünün belirtileri; kalıcı çizgi veya kırışıklıklar, alttaki kemik çıkıntılarının belirginleşmesi sonucu çökmüş yüz ifadesi, deride incelme, hafif gri görünüm, derinin hafif turuncu-mor-kırmızı renk almasıdır. 'Sigara tiryakisi yüzü' 70 yaşın üzerindeki kadınların yüz yapısı ile aynıdır. Sigara içenlerde kırışıklığın erken yaşta başlaması dikkate değerdir. Kırışıklık oluşumu bir yılda içilen sigara miktarı ile doğru orantılıdır. Sigaranın kırışıklık yapıcı etkisine kadınlar daha fazla duyarlıdırlar. Nikotin ve sinir sisteminin uyarılması sonucu gelişen damarlardaki daralma, dokuların oksijenlenmesinde azalma, pıhtılaşmada artış, kollajen depolanmasında azalma, kırışıklık oluşumunu kolaylaştıran etkenlerdir." dedi.

Sigaranın deri üzerindeki etkilerini açıklayan faktörler arasında toksit, mekanik ve genetik etkiler olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Börekçi, sigara içenlerde derinin neminin azalmış olması, onun toksik etkisine bağlı olduğunu kaydetti. Sigara içerken kullanılan yüz kaslarıyla ilgili olarak dudak çevresinde; tek taraflı içenlerde aynı tarafta kırışıklık görülmesi veya kazayağı kırışıklıkları gibi özel görünümlerin mekanik etkileri ortaya çıkardığını belirten Dr. Börekçi, şunları söyledi: "Bütün sigara içenlerde 'sigara tiryakisi yüzü' görünümü olmadığı için genetik faktörlerin rolü de düşünülmektedir. Sigara içenlerde vücudun güneş görmeyen yerlerinde derideki elastik tabakanın, sigara içmeyen aynı yaş grubundakilere göre daha kalın ve parçalı olduğu gösterilmiştir. Derideki kronik oksijenlenmenin azalması, kollajen sentezini düşürerek belirgin kırışıklığa neden olmaktadır. Sigara damarlardaki daraltıcı etkisiyle deride gri-esmer renklenmeye neden olur. Sigaranın kısırlık, erken menapoz, adet düzensizlikleri gibi anti-östrojenik etkileri bilinmektedir. Östrojenin deri üzerindeki fizyolojik etkileri menapoz sonrası dönemde açıkça görülmektedir. Sigara içen kadınlarda göreceli bir hipoöstrojenik durum meydana gelmekte ve bu da deri kuruluğu ve kırışıklığa neden olmaktadır. Sigara A vitamini seviyesini azaltır, dolayısıyla hücrenin bir numaralı düşmanı olan serbest radikallere karşı korunmayı azaltarak, kırışıklıkların oluşumunu kolaylaştırır. Sigara içen beyaz veya gri saçlı kişilerde katrana bağlı olarak sarımsı bir saç rengi ortaya çıkar.Sigara içerken sigaranın tutulduğu parmaklar ve tırnaklarında sarı-kahverengi renklenme ortaya çıkar. Bu bulguya 'nikotin belirtisi' denir. Sigara içenlerde ağız içi daha koyudur. Hatta yanak iç yüzlerinde inatçı, sert, düzensiz beyaz tabakalar oluşabilir. Sigara damarlardaki daraltıcı etkisi ile kan akımını bozarak, yara iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tek bir sigara içiminin 90 dakika süren bir damarlarda daralmaya yol açabileceği gösterilmiştir. Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunur ancak kan akımı azalmasından en çok nikotin sorumlu tutulmaktadır."





alıntı
 
Geri
Üst