Sigaranın 4000 yıllık hikayesi.

sılam_nisa

Hamiş Melek
Sigaranın 4000 yıllık hikayesi.
Sevgili melekler sigara hayatımızın en kötü gerçeklerinden biri…Hatta onun zararlarını görmezden geliyoruz.Kullanana kişilerin bahanelerle sığıdığı sigara bedenimize ne zararlar veriyor ama bunu duymak işimize gelmiyor nedense(!)Bakın hayatımızın zehiri geçmişten günümüze nasıl gelmiş;
sigara001[1]-210.jpg

Sigara nasıl keşfedildi?
Bir Maya yerlisi tarafından tesadüfen keşfedilen, bir dönem zenginliğin göstergesi olan, sonrasında seri üretimle ‘halka inen’ sigara, üretim kaybının, önüne geçilebilir hastalıkların, maluliyetin ve erken ölümlerin ana nedeni.
4 bin yıl önce, köyünün çevresini dolaşan bir Maya yerlisi, büyük sarı yapraklardan oluşan hoş kokulu bir bitki keşfeder. Bunun ne işe yarayacağını tam kestiremez ama ‘hanım bir işte kullanır’ diyerek evine getirir. Hanımı, yapraklarla bir şey yapılamayacağını anlayınca yanmakta olan ateşe atar. Ondan sonra evdekilerin neşeli oldukları ve rahatladıkları görülür. Böylece Orta Amerika’da tütün kullanımı keşfedilmiş olur.
Zararlı olduğunu geç anladık!
İnsanlar tütünü keyif verici olarak kullandılar. Zararlı etkileri uzun dönemde ortaya çıktığından sanki zararsızmış gibi görüldü ve ne toplumsal izolasyon ne de kanuni yasak gibi önlemlerle kullanımı engellendi. Bu arada sigara endüstrisinin büyüklüğü ve ne kadar çok kişinin geçimini sağladığı da bunda çok etkili oldu.
Bakın bize neler yapıyor...
Sigaranın içinde nikotin haricinde vücudumuza zarar veren 6 binden fazla madde vardır. Sigara kağıdının ve kağıdın sarıldığı tutkalın yanmasından kaynaklanan zehirli gazlarda cabası… Yapılan bir araştırma, sigaranın 24’ten fazla hastalığa neden olduğu gösterilmiştir. Günde 1 paket sigara tüketen bir kişi, 1 yılda sigarayı 70 bin kez içine çeker ve üfler. Bu sırada bazı maddeler direkt olarak toksik etki yaparken, bazıları kana karışır ve tüm vücudun zarar görmesine neden olur. Sigara dumanının her milimetreküpünde nefes ile çekilebilir boyutlarda 3 milyar partikül bulunur. Oluşan gazlar, sigara dumanının tüm ağırlığının % 92-95’ini oluşturur.
Sigara içinde yer alan binlerce toksik madde, sadece halk arasında bilindiği gibi öksürükle kendini belli eden solunum sistemi hastalıklarına değil, cinsel fonksiyon bozukluğu, mesane, kolon ve diğer kanser türleri, mide ve bağırsak hastalıkları, kalp damar ve beyin damar hastalıkları gibi çeşitli hastalıklardan sorumludur. Bunların hepsi de önlenebilir hastalıklardır. Sigara, kanser ölümlerinin en büyük ve önlenebilir nedenidir. Tüm kanser ölümlerinin % 30’undan, akciğer kanserinden ölümlerin % 85’inden sorumlu tutulmaktadır. Örneğin, sigara tüketiminin dramatik bir artış yaptığı 1960’lardan sonra akciğer kanseri ölüm hızı da artış göstermiştir.
Türkler ısrarla tüttürüyor!
Dünyada sigara kullanımı antisigara kampanyaları sayesinde giderek azalmaktadır. Maalesef ülkemizde erkek nüfusta sigara kullanımı dünya ortalamasının üstündedir ve bu oran kadınlarda da giderek artmaktadır. Batılı ülkelerde sigara kullanımı eğitim ve sosyokültürel düzey yükseldikçe azalmaktayken, ülkemizde bu durum tam tersidir.Yani halkımız ısrarla kendisini zehirliyor.
 
Geri
Üst