Sigaranın zararları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Sigaranın zararları nelerdir?
Sigara içiminin sağlığınız için tehlikeli olduğu bilinen bir gerçektir. Tütün sağlığınız için tehlikelidir. Tütün ürünlerinde aseton ve katrandan nikotin ve karbon monoksit e kadar bir çok madde var. Nefes aldığınız maddeler sadece akciğerlerinizi etkilemez. Tüm vücudunuzu etkileyebilirler. Sigara, vücudun neredeyse her organına zarar verir, birçok hastalığa neden olur . Bu makalemizde sigaranın zararlarına değinecez.

sigaranın zararları.jpg


Sigara, vücudunuzda devam eden çeşitli komplikasyonların yanı sıra vücut sistemlerindeki uzun süreli etkilere yol açabilir. Sigara içmek, birkaç yılda çeşitli sorunlar riskini artırabilirken, bazı bedensel etkiler derhal gerçekleşir.Sigara dumanı sağlığınız için son derece zararlıdır. Sigara içmenin güvenli bir yolu yok. Sigaranın yerine bir puro, ya da nargile tercih edilmesi , sağlık risklerinden kaçınmanıza yardımcı olmaz. Sigara, 600 ü aşkın maddeyi içerir, bunların çoğu puro ve nargilelerde de bulunur. Sigaranın etkileri anında olmayabilirken, komplikasyonlar ve hasar yıllarca sürebilir. İyi haber, sigarayı bırakmanın birçok etkiyi tersine çevirebileceğidir.

Sessiz katil sigara

Sigarayı bırakma , yetişkinlerde ve gençlerde hastalıkların önlenmesinde önemli bir unsurdur. Kalp hastalığına yakalanma riskiniz yalnızca 1 yıllık bir kesintiden sonra önemli ölçüde azalır. 2 yıl içinde inme riskiniz sigara içmeyenler kadar düşük olabilir. Ağız, boğaz, özofagus ve mesane kanseri riski 5 yıl içinde% 50 azalır ve akciğer kanseri riski 10 yılda düşebilir. Sigara kullanımı birçok kanser türüne neden olur. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de arttırır . Hamilelik sırasında tütün dumanına maruz kalmak doğumda komplikasyonlara yol açabilir ve yenidoğanda sağlık sorunları riskini artırabilir. Genel olarak, sigara içmek birçok hastalığa neden olur ve sigara içicilerin genel sağlığını etkiler . Sigarayı bırakmak tütün dumanı maruziyetinin neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Sigara içimi, akciğer kanseri, gırtlak, ses borusu, pankreas, böbrek ve mesane, mide, özofagus uterin (serviks) kanserlerine neden olur. Buna ek olarak sigara da aşağıdaki durumlara neden olur:

Solunum sistemi hastalıkları : çocuklarda ve yetişkinlerde öksürük, balgam, hırıltı ve nefes darlığı; interstisyel akciğer hastalıkları ve pulmoner fibroz; çocukluk ve ergenlik döneminde bozulmuş akciğer büyümesi; Kronik obstrüktif akciğer hastalığı KOAH; çocuklarda ve yetişkinlerde pnömoni ve astıma bağlı semptomlar gibi akut solunum yolu hastalıkları. Üreme etkileri : Erkeklerde imperaired sperm motilitesi, kadınlarda doğurganlığın azalması; Kadınlarda spontan düşükler ve ektopik gebelik; fetal büyüme kısıtlamaları ve düşük doğum ağırlığı. Diğer etkiler : Düşük kemik yoğunluğu, kalça kırıkları , diş kaybı,diş çürükleri gibi..


Merkezi sinir sistemi ve nikotin

Tütünün içeriklerinden biri, nikotin adı verilen ruh halini değiştiren bir ilaçtır. Nikotin beyninize sadece birkaç saniye içinde ulaşır ve sizi bir süre daha enerjik hissettirir. Fakat bu etki azaldığında, kendinizi daha yorgun hissedersiniz. Nikotin son derece alışkanlık yaratıcıdır, bu nedenle insanlar sigara içmeyi bırakmayı zor buluyorlar . Nikotinden fiziksel olarak geri çekilme, bilişsel işlevlerinizi zayıflatabilir ve kendinizi endişeli, sinirli ve üzgün hissetmenizi sağlayabilir.

Solunum sistemi ve sigara

Dumanı solumaya başlarken, akciğerlerinize zarar verebilecek maddeleri alırsınız. Zamanla bu hasar çeşitli problemlere yol açmaktadır. Artan enfeksiyonlarla birlikte, sigara içen insanlar aşağıdaki gibi kronik geri dönüşümsüz akciğer rahatsızlıkları için daha yüksek risk altındadırlar:
Amfizem , akciğerlerindeki hava keselerinin tahrip edilmesi
Kronik bronşit , akciğerlerin solunum borularının astarını etkileyen kalıcı iltihaplanma
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bir grup akciğer hastalığı
Akciğer kanseri

Kardiyovasküler sistem

Sigara, tüm kardiyovasküler sisteminize zarar verir. Nikotin kan damarlarının sıkışmasına neden olur ve bu da kan akışını kısıtlar. Zamanla, devam eden daralma, birlikte kan damarlarına hasara neden olur. Sigara, yalnızca kardiyovasküler sağlığınızı değil, aynı zamanda çevrenizde sigara içmeyenlerin sağlığını da etkiler. İkinci el duman maruziyeti, sigara içmeyen birine sigara içen biriyle aynı riski taşır. Riskler inme, kalp krizi ve kalp rahatsızlığını içerir .


Sigara içiminin belirgin belirtileri cilt değişikliklerini içerir. Tütün dumanı içindeki maddeler aslında cildinizin yapısını değiştirir. Sigara, tırnak mantarı enfeksiyonu olasılığını artırır . Saçta nikotinden de etkilenir. Aşırı sigara içimi saç dökülmesine yol açabilir.Sigara, ağız, boğaz, larinks ve özofagus kanseri riskini arttırır. Sigara içenlerde pankreas kanseri oranı da yüksektir . Sigara içmenin aynı zamanda insülin üzerinde bir etkisi vardır, bu da insülin direnci geliştirmenize daha büyük olasılık yapar . Nikotin hem kadınların hem de erkeklerin genital bölgelerine kan akışını etkiler. Erkekler için, bu cinsel performansı düşürebilir . Kadınlar için bu, yağlanmayı ve orgazm yeteneğini azaltarak cinsel tatminsizliğe neden olabilir. Sigara, hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel hormon seviyelerini düşürebilir. Bu, muhtemelen cinsel arzunun azalmasına neden olabilir.
 
Yaklaşık 1.3 milyar insan dünya çapında sigara içiyor; Aktif sigara içilmesi, ikinci el sigara dumanı maruziyetinden daha tehlikelidir; ancak ikinci el duman bazı hastalıklara önemli ölçüde katkıda bulunur. Sigara içenler arasında tüberküloz , kanser, kanser türleri, koah gibi hastalıklar yaygındır. Ayrıca sigara içimi bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.Sigarayı bırakmanın büyük bireysel faydaları, sigaraya bağlı ölümlerin tüm nedenlerden ve genel popülasyondaki kanserden büyük ölçüde azalmasına neden olur.Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyon ve hastalıktan korunma yoludur. Sigara, bağışıklık sistemini tehlikeye atarak sigara içenlere solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı artar.Sigara içmek aynı zamanda Crohn hastalığı ve romatoid artrit de dahil olmak üzere birçok otoimmün hastalığa neden olur.Son yıllardaki çalışmalar, tütün kullanımı ile azalmış kemik yoğunluğu arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sigara, kemiklerin zayıflamasına ve kırılma olasılığının arttığı osteoporoz riskini de artırmaktadır. Görüldüğü üzre sigaranın bir çok zararı vardır. Biz makalemizde sadece bir kısmına değindik. Sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakın.
 
Günde 2 pakete yakın sigara içiyorum. Zararlarını bildiğim halde e sigara aldım yinede bırakamadım. Bir çok arkadaşım e sigara sayesinde sigarayı bıraktı. Sanırım kafada bitiyor herşey. Normalde çok iradeli biriyim ama sigaraya karşı aşırı zaafım var. Bundan dolayı akapunktur yaptırmayı düşünüyorum. Ayrıca meditasyon ve yogada yapacağım. İnşallah en kısa zaman da sigara illetinden kurtulurum.
 
Sigara içiminin, vücudun neredeyse tüm vücut organlarına ve organ sistemlerine zarar verdiği ve bir kişinin genel sağlığını azalttığı tespit edilmiştir. Sigara, kanserin önde gelen nedenidir. . Akciğer, yemek borusu, larinks, ağız, boğaz, böbrek, mesane, karaciğer, pankreas, mide, serviks, kolon, rektum ve yanı sıra kanserlerine neden olabilir. Sigara içmek, kalp hastalığı, inme, aortik anevrizma (göğüste bir arterde balon benzeri bir şişkinlik), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ( kronik bronşit ve amfizem ), şeker hastalığı , osteoporoz , romatoid artrit , yaşla ilişkili maküler dejenerasyon , ve kataraktlardan etkilenir ve erişkinlerde astım semptomlarını kötüleştirir . Sigara içmek bir kadının hamile kalmasını zorlaştırıyor. Makalemizde sigaranın zararlarına detayları ile değindik. Sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakın !
 
Ne mutlu size ..Nasıl bıraktınız peki ?

Bir akşam çok içtim sıkılmıştım çok. Çok içince iğrenme geldi. Kötü hissettim. Bırakma kararı aldım.
Çok zorlandım tabi. İçmediğim zaman kafam uyuşmuş, ciğerlerim şişiyor gibi oldu ama 1 ay kdr dayanınca daha kolaylaştı.
Bence kendim içmeyecğeim demekten başka bir seçenek de yok zaten bırakmak için.
 
Şu hayatta bırakmak istediğim şeylerin en başında gelen illet. İlaç da kullandım ama nafile ama kafamın bir tarafında bırakma düşüncesi var en güçlü zamanımda bırakmayı düşünüyorum.
 
sigaranın zararları nelerdir kısaca
sigaranın zararları nelerdir maddeler halinde
sigaranın sağlığa zararları
sigaranın zararları video
sigaranın zararları resimli anlatım
sigaranın insan vücuduna verdiği zararlar nelerdir
sigara zararları 2018
sigaranın zararları slayt

22 yıldır sigara içiyorum. Ne yaptıysam bu iletten kurtulamadım. Denemediğim yöntem çay ilaç kür kalmadı. Her şey irade meselesi ve beyinde bitirmek gerekiyor. Sigarayı bırakmaya çalıştığım zamanlarda kimseyle konuşmak görüşmek istemiyordum. Bitkisel hayata girmiş gibiydim öyleki çalışma hayatım özel hayatım bu durumdan olumsuz etkilendi. Şimdide kanser şüphesi var ve ben henüz bunu tanılamak için son testimi yaptırmadım. Sigarayı bırakanlar nasıl bıraktınız sizde benim gibi zorlandınızmı ? Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Geri
Üst