Sınav dönemi aşık olmak gençleri motive edebilir

zuzu65

Yeni Üye
Üye
Sınav dönemi aşık olmak gençleri motive edebilir
CC4F8D9132F9734094AEEFEBr.jpg


International Hospital'dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Ayas ergenlikteki cinsellik hakkında ailelerin merak ettikleri soruları yanıtladı:

* Aileler ergenlik dönemindeki çocuklarının sevgilileri ile tanışmalı mı?
Gençlerin ilişkilerini aileler önyargısız karşılamalı. Hemen eleştirmekten kaçınarak, anlamaya çalışmak, hatta kabullenmek en doğrusudur. Aile, gencin özel saydığı kişi ile tanışmak istiyorsa, bunu yapabilir. Ama bu tanışmanın anlamını gençlere açıklamalı. Çünkü bazı ailelerde bu tanışma evliliğe giden yolun başlangıcı, bazılarında ise sadece beraber yenen bir akşam yemeğidir. Bu durum netleşmez ise, karşılıklı yanlış anlama ve kırgınlıklara yol açabilir. Evlatlarının ilişkilerini kendileri yaşıyormuş gibi hisseden ve bu konuda onları yönlendiren birçok annebaba görmekteyiz. Maalesef bu tür fazla iç içe geçmiş ailelerde sonuç genelde hayal kırıklığı oluyor. Çünkü çocuklarının ilişkilerine o kadar çok taraf oluyorlar ki, evlatları aşk acısı yaşarken omzuna yaslanıp ağlayabileceği bir anne-babayı ne yazık ki bulamıyor.

* Gençler, aşk yüzünden sınavlara hazırlanmakta zorluk çekiyorsa ailenin vereceği tepki ne olmalı?
İnsanlar 'sevgililik' anlamında da sağlıklı ilişkiler kurmayı bu yıllarda öğrenirler. Bazı aileler çocukları, derslerine engel olacağını düşünerek 'aşık olmamaları' konusunda sık sık uyarır. Ama önemli olan çocuğun aşık olması değil, bu ilişkiyi diğer sorumluluklarıyla birlikte nasıl yürüttüğüdür.

AŞK ŞART!
Sağlıklı bir ilişki veya karşılık bulan bir aşk, başlangıçta gencin ayaklarını yerden kesse de sonuçta olumlu bir motivasyondur. Aileler, çocuklarının ilişkilerinin derslerine engel olduğundan yakınır. Ama bu ilişkilerin derinine indiğimizde, genelde bu tür sorunlar yaşayan gençlerin aslında psikolojik sorunları bulunduğunu görüyoruz.

* Gençlerinin cinselliğe bakışları nasıl değişti?
Eskiden gençlik döneminde cinsellikle ilgili bir bilgiye ulaşmak oldukça güçtü. Günümüzde özellikle internet devrim yarattı. Cinsel bilgilere, hatta bazen çok yanlış bilgilere rahatça ulaşıyorlar. Diğer taraftan; karşı cinsle de ilişki içerisine sınırlı dahi olsa girilme çabası görülüyor. 18 yaşına yaklaşan erkeklerin ritüeli oluyor, genelev deneyimi artık eskiyor. Buna seviniyoruz, çünkü bu deneyim bazen sonrasında cinsel sorunları da beraberinde getirebiliyordu. Ama değişmeyen bir şey var ki; hâlâ en önemli bilgi kaynağı arkadaşlar.

* Gençlerle cinselliği kim konuşmalı?
Anne-baba ya da ailede abi varsa o da konuşabilir. Önemli olan bu konuyu konuşacak kişinin tüm sorulara doğru şekilde yanıt verebilecek donanımda bulunmasıdır.






sabah.com
 
Geri
Üst