Siroz nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Siroz nedenleri belirtileri ve tedavisi
Siroz bir komplikasyonudur karaciğer hastalığının kaybını içerir.Birçok sebep olmasına rağmen alkol ve viral hepatit B ve C, sirozın sık görülen nedenidir. Siroz teşhisi öykü, fizik muayene ve kan testleri ile teyit edilebilir ve karaciğer biyopsisi gerekebilir.Bu makale siroz,siroz nedir,sirozun belirtileri,sirozun nedenleri ve sirozun tedavisi ile ilgili bilgileri içermektedir.



siroz.jpg




Siroz, uzun vadeli karaciğer hasarının neden olduğu karaciğerin skarlasmasıdır. Yara dokusu karaciğerdeki sağlıklı dokuların yerine geçer ve karaciğerin düzgün çalışmasını önler. Siroz dan kaynaklanan hasar tersine çevrilemez ve sonuç olarak karaciğerin çalışması durabilir. Buna karaciğer yetmezliği denir.Karaciğer işlev görmez ve tedavi edilmezse siroz ölümcül olabilir.



Karaciğer nedir ?


Karaciğer vücudun en büyük iç organıdır. Karaciğere vücudun metabolik fabrikası denir, çünkü metabolizma içinde önemli rol oynar .

Siroz Nedeni Nedir?


Bu hastalık her zaman sahip olduğunuz diğer karaciğer rahatsızlıkları veya hastalıklarının bir sonucu olarak gelişir.

Alkol tüketimi ve siroz

Yıllarca fazla alkol tüketmeniz siroz riskini arttırır. Karaciğerde yağ ve iltihaba neden olur .

Viral hepatit

Hepatit karaciğer iltihabıdır . Ağır alkol kullanımı , bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Çoğu zaman bir virüs neden olur.Hepatit D de siroza neden olabilir.

İlaçlar

Bazı ilaçlar çok uzun süre alındıklarında siroza neden olabilirler.



Belirti ve bulgular

Karaciğer çok sağlam bir organdır ve normalde hasar görmüş hücreleri yeniler. Karaciğere zarar veren faktörler (alkol ve kronik viral enfeksiyonlar gibi) uzun bir süre mevcut olduğunda siroz gelişir.( Erken dönemde herhangi bir siroz semptomu hissetme ihtimaliniz yok. Aslında, siroz hastası olan pek çok kişi, testler sırasında ilgisiz bir hastalık olup olmadığını öğrenir. Ayrıca belirtiler çok spesifik olmayabilir, yani siroz ile ilgili olmayan diğer durumlardan da kaynaklanır.)


Sirozun erken evrelerinde genellikle az sayıda semptom vardır. Bununla birlikte, karaciğeriniz düzgün bir şekilde işlevini kaybettiği için, iştah kaybı, bulantı ve ciltte kaşıntı yaşamanız muhtemeldir.

Daha sonraki evrelerdeki semptomlar sarılık , kanlı kusma, koyu renkli görünümlü dışkı ,bacaklarda (ödem) ve karında biriken sıvıyı içerebilir. Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birine sahipseniz hekime görünün.



Siroz Nasıl Teşhis Edilir?

Siroz tanısı ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene ile başlar. Doktorunuz tam bir tıbbi geçmişi alacaktır. Testler karaciğerin ne kadar hasar gördüğünü gösterebilir. Sirozun komplikasyonları belirlenene kadar semptomlar ortaya çıkmayabilir. Birçok kişi, komplikasyon başlayana kadar siroz olduklarını bilmiyorlar.Sirozu teşhis etmek için aşağıdakiler uygulanır.


Tıbbi ve aile geçmişi

Fizik muayene

Kan testi

Görüntüleme testleri

Karaciğer biyopsisi


Siroz tedavisi


Siroz tedavisi, karaciğer hasarının nedeni ve kapsamına bağlıdır. Tedavinin amacı, karaciğerdeki skar dokusunun ilerlemesini yavaşlatmak ve siroz semptomlarını ve komplikasyonlarını önlemek veya tedavi etmektir. Doktorlar örneğin hepatit B ve C için antiviral ilaçlar önermek suretiyle bazı siroz nedenlerini tedavi edebilirler. Bazı durumlarda, bu ilaçlar viral enfeksiyonu tedavi etmektedir.Ayrıca hekimler otoimmün hepatiti, kortikosteroidler ve bağışıklık sistemini baskılayan diğer ilaçlarla tedavi etmektedir. Bir sağlık uzmanı, karaciğer yetmezliği veya komplikasyonlar için tedavinin etkisiz olması durumunda karaciğer nakli yapmayı düşünebilir.Siroz tedavisi karaciğer hasarını tersine çeviremez, ancak hastalığın ilerlemesini durdurabilir veya yavaşlatabilir ve komplikasyonları azaltabilir.


Sağlıklı bir diyet sirozun tüm evrelerinde önemlidir çünkü malnütrisyon bu hastalığı olanlarda sık görülür. Kötü beslenme, vücutta yeterli besin maddesi olmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Siroz malnütrisyona neden olabilir.Hekimler dengeli ve yeterli kalori ve protein sağlayan bir yemek planını önerebilir. Bütün hastalar alkol içmeyi bırakmalıdır. İlaçlar, hatta tezgah üstü ilaçlar doktorunuza danışmadan alınmamalıdır.
 
Siroz karaciğerde kronik (devam eden, uzun süreli) bir hastalıktır.Karaciğer, vücudun en büyük organı ve en önemli organıdır.Hasar durdurulmazsa, karaciğer yavaş yavaş normal işlevlerini yerine getirme kabiliyetini kaybeder. Bu bazen son evre olarak adlandırılır yani karaciğer yetmezliği.Hayatta kalmak için sağlıklı bir karaciğer gereklidir.Sirozun çeşitli sebepleri vardır.Sirozlu birçok insan hastalığın erken evresinde herhangi bir belirtiye sahip değildir. Bununla birlikte, hastalık ilerledikçe septomlar görülür.Siroz teşhisi her zaman kolay değildir. Doktor, dikkatli bir tıbbi geçmişi alacak, fizik muayene yapacak ve daha ileri testler için planlar yapacaktır.Tedavi, sirozun nedeni ve evresine bağlıdır.Sıklıkla siroz tanısı, durumun daha sonraki semptomlarından biriyle doğrulanır.
 
Ciddi karaciğer hasarı oluştuğunda sirozu tersine çevirmenin yolu yoktur, bu nedenle tedavi ağırlıklı olarak karaciğere daha fazla zarar vermeyi önlemeye odaklanmıştır. Diyet ve egzersiz, alkolden kaçınma ve tuz tüketiminin sınırlandırılması gibi..Karaciğer sirozunun devamlı olarak ilerlemesi, hastaların karaciğer nakline ihtiyaç duymasına neden olabilir. Bu işlem sırasında, hastalıklı karaciğer yerine bir donör karaciğeri nakledilir.Karaciğer vücudunuzdaki zararlı maddelerin detoksifikasyonu, kanı temizlenmesi ve yaşamsal besin maddeleri üretilmesi gibi çeşitli temel işlevleri yerine getirir. Siroz olduğunda, karaciğer artık gerekli temel işlevleri yerine getirme yeteneğine sahip değildir ve tedavi edilmezse, tamamen başarısız olur ve böylece hasta ölüm riski altındadır.Çoğu kişi karaciğer hasarına karşı birden fazla nedene sahiptir. Çok çeşitli hastalıklar ve koşullar karaciğere zarar verebilir ve siroza neden olabilir
 
Ben de babamı sirozdan kaybettim. Toplumumuz da yaygın olan yanlış bir düşünce var ki oda siroz hastalığının nedini içkiye bağlanıyor. Şunu belirtmek isterim ki rahmetli babamın ağzına bir damla alkol girmediği gibi 5 vakit namaz kılan bir insandı. Şeker rahatsızlığı da olduğu için karaciğer büyük hasar alarak karaciğer yetmezliğine kadar götürdü. Son aşamada bu hastalığın çaresinin olmadığını biliyorum sanırım sadece karaciğer nakli yapılıyor oda garanti değil ...
 
Siroz karaciğerin hasar görmesiyle oluşan bir durum. (Karaciğer; yetersiz beslenme ( fakir diyet) , kullanılan ilaçlar bazı tıbbi durumla vs ) Belirttiğin gibi maalesef toplumumuz sirozun alkol den kaynaklandığını sanıyor.Karaciğer bazı durumlardan dolayı yetesiz olabilyor fakat şaşırtıcı olan kendini mucizevi bir şekilde yenilemesi. Yenileme sürecin de bazı tedaviler,yaşam şekli ve sağlıklı beslenme önemli rol oynuyor. Kariceğirin büyük hasar görmesi ve işlevini yitirmesi halin de nakil gerekir. Nakil gerçekleşmez ise yada uyum sağlamaz ise durum ölümle sonuçlanabiliyor.
 
Geri
Üst