SİSTİT nedir

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
SİSTİT nedir
sistit nedir sıstıt nedır n30 sistit ne demek bulaşıcımı
SİSTİT

Sistit nedir?

Ani idrar şikayetleri ile başlayan idrar torbası (mesane) iltihabıdır.

Sistit hangi yaşlarda sık görülür?

Sistit her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olmakla birlikte genç erişkinlerde daha sık görülen bir iltihabi hastalıktır.

Sistite yol açan mikrop hangisidir?

Sistit çoğunlukla E.Coli isimli bakteri tarafından oluşmaktadır. E.Coli dışkıda bol miktarda bulunan bir bakteridir. Daha az sıklıkta virusler ile de oluşabilmektedir. Virüslerle ortaya çıkan sistitler özellikle çocuklarda sık görülürken erişkinlerde viral sistit oldukça azdır.

Sistit yapan mikrop nasıl bulaşır?

Genellikle yetersiz hijyen ve temizlik sonrasında, dışkıda bulunan E.Coli isimli bakterinin, idrar deliğinin uç kısmına bulaşması ile hastalık başlar. Hastalık tüm idrar kanalını takip ederek mesaneye kadar hastalık ulaşır ve burada çoğalarak hastada şikayetlerin oluşmasını sağlar.

Sistit bayanlarda daha mı sık görülür?

Kız çocukları ve bayanlarda, erkek çocukları ve erişkin erkeklere göre daha sık görülür.

Sistit mesanede ne gibi değişiklikler yapar?

Başlangıçta mesanenin iç yüzeyinde kızarıklık oluşturur. Kanlanma artışını takiben yer yer kanama odakları ortaya çıkar. Takiben mesane duvarında şişme ve iltihap hücrelerinin o bölgeye göç etmesiyle irin vasıflı iltihap oluşur. Hastalık idrar torbasının sadece yüzeyel tabakasını tutmakta olup derin kas tabakalarına yayılmadan sınırlandırılır.

Sistitte ne gibi belirtiler olur?

- Sık idrara çıkma
- İdrar yaparken yanma, sızlama
- Gece idrara kalkma
- İdrardan sonra tam rahatlayamama
- Acil idrara çıkma isteği
- İdrardan kanama
- Hafif ateş
- Küçük karın bölgesinde ağrı
- Kasıklarda ağrı
- Kadın yolundan (vajinal) akıntı görülebilmektedir.

Sistit tanısı nasıl konulmaktadır?

Fizik muayene ve laboratuar yöntemleri ile sistit tanısı konulmaktadır. Genellikle radyolojik görüntüleme yöntemleri sistit tanısında kullanılmamakta ancak olası bir diğer hastalıkları dışlamak maksadı ile yapılabilmektedir. Özellikle kanamalı olgularda aktif hastalık tedavi edildikten sonra ışıklı aletler yardımı ile (sistoskopi) mesanenin içi direk çıplak gözle görüntülenerek de tanı kesinleştirilebilmektedir.

Sistit tanısında hangi laboratuar yöntemi kullanılmaktadır?

Tam idrar tahlili ve idrar kültürü tercih edilmektedir. Tam idrar tahlilinde iltihap ve kan hücreleri görülür iken kültürde E.Coli bakterisi üretilmekte ve bu mikrobu öldüren en güçlü antibiyotik ilaç belirlenebilmektedir.

Sistit tedavisi nedir?

Sistit tedavisi ilaçlarla sağlanmaktadır. Sistit hasta muayenesi ve laboratuar verileri ile kanıtlandıktan sonra tedavi edilmektedir. Çeşitli antibiyotikler ve idrar yollarını yıkayıcı ajanlar (antiseptikler) kullanılmaktadır. Kullanılacak ilaçlar, dozları ve süreleri bir ürolog tarafından düzenlenmelidir.

Sistit tekrar eder mi?

Özellikle bayanlarda görülen sistit tekrar edebilme özelliğine sahiptir.

Sistit kimlerde sık tekrar eder?

- bayanlarda
- uygun tedavi almayanlarda
- yeterli süre ilaç kullanmayanlarda
- çeşitli mesane irritasyonuna maruz kalanlarda (soğukta kalma, ayakları üşütme, çeşitli acılı ve baharatlı gıdalar vs.)


Tekrarlayan sistit ataklarında ne yapılmalıdır?

Tekrarlayan sistit atakları ve şikayetleri olanlar mutlaka ürolojik muayeneden geçmelidirler. Tekrar etmesine yol açan, altta yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı yönünden araştırmalar yapmak gerekmektedir.

Sistit’de ilaç dışında tedavi var mı?

Özellikle tekrarlayan sistit ataklarında, mesane içerisinde, mesane yüzeyini tutan “lökoplaki” adı verilen odaklar bulunmaktadır. Bu odakların tekrarlayan sistit şikayetlerine yol açtığı bilinmektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bayanlarda, özel ışıklı aletler yardımı ile idrar torbasının içindeki bu hastalıklı odaklar görüntülenmekte ve aynı seansta ortadan kaldırılabilmektedir.

Balayı sistiti nedir?

Evlilikte ilk cinsel ilişki sonrasında ve takip eden balayı günleri içerisinde, idrar yollarına iltihap ajanlarının bulaşması ile oluşan ve sistit şikayetleri ile seyreden tabloya “Balayı Sistiti” adı verilmektedir. Tedavi gerektiren bir durumdur.

Sistitin tekrar etmesini önlemek için neler yapılmalıdır?

- Düzenli aralıklarla ürolojik muayene olunmalıdır.
- En basit şikayet anında bile bir idrar tahlili ile iltihabi hastalığın olup olmadığı bilinmeli ve var ise şayet erkenden, hastalık ilerlemeden tedavi başlanmalıdır.
- Önerilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
- İlaçlar önerildiği süre kadar kullanılmalıdır.
- Soğuk havalarda dikkat edilmeli ve başta ayaklar olmak üzere, vücudun genelinin üşütülmemesine dikkat edilmelidir.
- Sıcak uygulamalar faydalı olabilir. Bu nedenle haftada bir iki defa, belden aşağı kısım sıcak su içinde kalacak şekilde küvet içerisinde kalmak rahatlatıcı olabilir. Evlerinde küvet imkanı olmayanlar, sıcak su torbası temin ederek küçük karın bölgesi ve bacak arasına sıcak uygulama ile rahatlayabilirler.
- Mümkün olduğunca acılı, ekşili, baharatlı gıdalardan uzak durmak rahatlatıcı olabilir.
- Kuru fasulye, nohut, bulgur gibi gaz yapan kuru gıdalardan yada kola, soda, fanta gibi gazlı içeceklerden uzak durmak rahatlatıcı olabilir.
- Kabız kalınmamalı, kabızlık varsa şayet bir Gastroenteroloji uzmanı yardımı alınmalıdır. Kabız olmamak için daha çok lifli ve sebzeli gıdalar tüketilmelidir.
- Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Sistiti tetikleyen faktörlere dikkat edilmeli (soğuk?, cinsel ilişki?, adet dönemi? vs.), saptanabilen bir faktör varsa ona yönelik tedavi planlanmalıdır.
- Düzensiz ve rastgele cinsel ilişkilerden kaçınılmalı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda uyanık olunmalıdır.
 
Arkadaşlar ben bu rahatsızlığı 3 yıl önce yaşadım. Allah düşmanımın başına vermesin. Hayatımın en berbat, kabus dolu günlerini gecelerini yaşadım. Cinsel ilişkiye bağlı enfeksiyon kaptığım için oldu. Belirtileri ilk önce hafif hafif başlayarak birkaç saat ya da bir gün içerisinde çoğalmaya başlıyor.


İlk önce vajinamda kaşınma hissederek başladı ve daha sonra bu kaşıntının düzeyi artmaya ve beni çıldırtmaya başladı. Kaşıntı yanma hissine dönüştüğünde iyice telaş yaptım. Derken sürekli idrara çıkmaya başladım. İdrarımı yaparken hissettiğim yanma ve sancı doğum yaparken çektiğim acı gibi bir şey olmuştu benim için. Aslında idrarım olmuyordu ama varmış gibi hissediyordum. Ertesi gün doktora gittim antibiyotiklerle düzeldim. Dediğim gibi Allah kimsenin başına vermesin berbat bir şey!
 
Geri
Üst