Siyanoz nedir nedenleri ve tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Siyanoz nedir nedenleri ve tedavisi nasıldır ?
Siyanoz, kandaki oksijen seviyesinin yetersiz olması nedeniyle cilt ve mukus zarlarının mavimsi renginin tıbbi terimidir. Örneğin, dudaklar da ve tırnaklar da siyanoz görülebilir. Bir kişinin cildi veya dudakları maviye dönüşürse, genellikle düşük kan oksijen seviyeleri veya zayıf dolaşımdan kaynaklanır. Bu ciddi bir sorunun işareti olabilir, bu nedenle tıbbi yardım almak önemlidir.

siyanoz.jpg






Kanda oksijen tükenince renk parlak kırmızıdan koyu renge dönüşebilir.Koyu tenli insanlarda, morarma dudaklarda, diş etlerinde ve gözlerin etrafında daha kolay bulunabilir.Bu mavi renkli yani morarmanın tıbbi adı siyanozdur.Cildin maviye dönüp morarması kandaki oksijen eksikliğini gösterebilir . Aynı zamanda, orak hücre anemisinde olduğu gibi, anormal bir hemoglobin formunu (alyuvar hücrelerindeki bir protein) de gösterebilir .Siyanoz, cildin mavimsi renk değişimine neden olan zayıf oksijen dolaşımının adıdır. Orta siyanoz dudakları etkiler, ancak dil ve göğüsü de etkileyebilir.Morarmış dudaklar dudaklar, alyuvar hücrelerinde düşük oksijen düzeyleri nedeniyle siyanozun bir çeşidini gösterebilir. Aynı zamanda kan dolaşımında hemoglobin anormal formunun yüksek seviyelerini de temsil edebilir.


Siyanozun belirtileri


Siyanoz, deri, tırnak yatakları veya müköz zarlarda görülür. Siyanoz sadece ekstremitelerde görülürse akrosiyanoz veya periferik siyanoz olarak adlandırılır. Bu, bebeklerde sık görülür .Bununla birlikte, merkezi siyanoz tüm vücudu etkiler. Bu, mukus zarlarında ve dilde görülür. Bu genellikle potansiyel olarak ciddi ve yaşamı tehdit eden bir hastalığın altında yattığı ve derhal değerlendirilmesini gerektirdiği anlamına gelir.Etkilenebilecek başlıca sistemler arasında solunum sistemi, kan, kalp veya kardiyovasküler sistem ve merkezi sinir sistemi bulunur.Bebeklerde siyanotik kalp hastalığı, düşük kan oksijen seviyeleri ve ciddi santral siyanoz ile sonuçlanır.


Periferik Siyanoz Nedenleri


Kan damarlarının daralması olan bir bölgeye yavaş kan akışından kaynaklanabilir. Bunun nedeni aşağıdakiler olabilir:


Soğuğa maruz kalma

şok

Konjestif kalp yetmezliği

Periferik vasküler hastalık


Diğer zamanlarda, periferik siyanoz düşük oksijen durumlarından kaynaklanmaktadır. Düşük oksijen nedenlerinden bazıları şunlardır:


Zatürree

Karbonmonoksit zehirlenmesi

Koah

Akciğer ödemi

Solunum yolu enfeksiyonları

Kalpte sıvı birikimi

Anfizem

Septisemi, hayatı tehdit eden bir kan enfeksiyonu


Astım

Astım akciğerlerde iltihaplanmadır ve düzgün bir şekilde nefes alamamaya neden olan bir durumdur. Astım atağı sırasında vücuda oksijen eksikliği nedeniyle deri veya dudaklar maviye dönebilir. Astım, stres, sigara dumanı, egzersiz veya hayvan tüyleri, polen veya küf gibi alerjenlerle tetiklenebilir. Siyanoz, hemen tıbbi yardıma ihtiyaç duyan ciddi bir astım atağının bir işaretidir. Astımın tedavisi ilaçları, potansiyel tetikleyicileri önlemeyi içerir.


Raynaud hastalığı

Raynaud sendromu ekstremitelere kan akışının eksikliğine neden olur. Kan dudaklara düzgün akmadığı zaman, oksijen eksikliği (siyanoz) oluşur ve mavi veya mor renge neden olur.


Krup hastalığı

Krup , üst solunum sisteminde çocukları etkileyen bir virüs veya bir bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Bu hastalık bulaşıcıdır. Krup hastalığı ciltte mavimsi mor bir görüntüye neden olabilir.


Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

KOAH akciğerlerin hava yolu tıkanıklığına neden olan bir durumudur.Koah hastaları yeterli solunum yapamazlar.Bu oksijen eksikliği bazı durumlarda siyanoza neden olabilir. Birçok KOAH vakası sigara içmekten kaynaklanır, ancak nadiren kalıtsal bir durum olabilir. KOAH genellikle sigara bırakma, inhale ilaçlar, kortikosteroidler, oksijen tedavisi, pulmoner rehabilitasyon ve (nadiren) cerrahi ile tedavi edilir.


Soğuk hava koşulları, kuvvetli egzersizler ve fiziksel harekete rüzgar alarak dudaklarda geçici olarak mavi bir görünüm oluşturabilir.


Teşhis ve tedavi


Doktor öncelikle fiziki muayene yapıcaktır.Kalbinizi ve ciğerlerinizi dinleyecektir. Muhtemelen kan testleri isteyecektir.Doktorunuz kanınızın oksijenlenmesini ölçmek için invaziv olmayan bir nabız oksimetresi kullanabilir. Arteriyel kan gazı testi de isteyebilir. Kalp ve akciğerlerinizi değerlendirmek için göğüs radyografisi veya BT taraması da gereklidir. Tedavi, vücudun etkilenen bölümlerine oksijen verilen kan akışını sağlamak için alttaki nedeni belirlemek ve düzeltmektir. Uygun tedaviyi zamanında almak iyleşmeye ve komplikasyonları sınırlamaya yardımcı olacaktır.
 
Siyanoz, kan dolaşımındaki alyuvarlara oksijen bağlılığının azaldığını gösterir. Akciğerler veya kalp ile ilgili bir sorun önerebilir. Siyanoz, laboratuvar testi değil, görülen şeylere dayalı bir bulgudur. Akrosiyanoz , ekstremitelerde, özellikle de ellerin avuç içlerinde ve ayak tabanlarında bulunan siyanozu belirtir. Ayrıca dudak çevresindeki ciltte görülebilir. Vücudun orta bölümünde siyanoz bulunmadığı sürece akro- siyanoz bebeklerde normaldir.Merkezi siyanoz , ağız, baş ve gövde dahil olmak üzere vücudun merkezi kısımlarında bulunan siyanozu belirtir. Merkezi siyanoz, yenidoğan döneminde asla normal değildir ve kanda neredeyse daima daha düşük miktarda oksijen ile bağlantılıdır. Bu, kalp, akciğerler veya kan probleminden kaynaklanıyor olabilir.
 
Siyanoz ciddi bir bozukluğun semptomu olabilir. Siyanoz genellikle kalp, akciğerler veya kan anormalliklerinden kaynaklanır.Akciğerlerdeki anormallikler oksijenin kana girmesini engelleyebilir ve siyanoz yol açabilir. Cildin ve mukoza zarlarının maviden mor renklerine dönüşmesi kadar belirgindir. Metal toksisitesi, uyuşturucular ve diyabetik ketoasidoz gibi metabolik durumları içeren siyanozun çeşitli nedenleri vardır. Bununla birlikte, daha yaygın nedenler solunum sistemi veya kardiyovasküler sistemlerde görülen bozukluklardan kaynaklanmaktadır.Kardiyak koşullarda siyanoz, pulmoner kan damarlarındaki kan akışını kesen ve dolayısıyla gaz alışverişini bozan çeşitli mekanizmalara bağlı olabilir. Cilt renginde alışılmadık değişiklikler fark ederseniz mutlaka hekime görünün..
 
Benim dudaklarım ve tırnaklarım zaman zaman morarıyor . Bende kalp yetmezliği var. Çok stresli olduğum zaman bu durumlar ortaya çıkıyor. Doktorum yetersiz oksijen demişti. Şimdi ilaç kullanıyorum ve bu durumlarla nadir karşılaşır oldum.
 
Geri
Üst