Son Dönemde Oluşan Kanamalar

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Son Dönemde Oluşan Kanamalar
Gebeliğin hangi döneminde görülürse görülsün, miktarı ne olursa olsun kanama mutlaka doktor kontrolünü gerektiren acil bir durumdur. Kendi kendine bekleyelim belki geçer kararını vermek hayati tehlikeler doğurabilir.

Gebeliğin erken ve geç dönemlerinde görülen kanamalar farklı nedenlerle ortaya çıkarlar.Erken dönem kanamalarının en önemli sebepleri düşük tehdidi ve dış gebelik iken geç dönem kanamalarında altta yatan etken genelde bebeğin eşine yani plasentasına bağlıdır. Plasentanın erken ayrılması ya da rahim ağzını tıkaması söz konusu olabilir.

Plasenta previa (bebeğin eşinin önde olması)

Plasenta previa bebeğin eşinin rahim ağzına yakın yerleşmesi ya da tamamen kapatması demektir. Tamamen kapattığı durumda buna total plasenta previa adı verilir. Bunun dışında plasenta rahim ağzının bir kısmını kapatabilir ya da kapatmasa bile bu bölgeye çok yakın bir alanda yerleşmiş olabilir. Yaklaşık 250 doğumda bir görülür. Gebelik sayısı arttıkça previa görülme riski de artar. Anne yaşının ileri olması, daha önce previa görülmüş olması, geçirilmiş sezaryen operasyonları, gebelik öncesi rahimde iltihap, plasentanın çok büyük olması altta yatan nedenler olarak suçlanmaktadır.

Belirtileri, Tanı ve Tedavi

Plasenta previanın en önemli belirtisi kanamadır. Bu kanamanın özelliği ağrısız olmasıdır. Gebe kadın uykudan uyandığında her tarafı kan içinde görebilir. Ağrının olmaması previa için tipik bir bulgudur. Eğer rahim ağzına yakın yerleşmiş plasenta varlığında kanama çok hafif olabilir ya da sancılar başlayana kadar kanama hiç görülmeyebilir. Vajinal kanama genelde 34-36. haftalarda ortaya çıkar. Düzenli takip altında olan gebelerde ultrasonografi ile prevai olduğu saptanır ve bu sayede kişinin dikkatli olması öğütlenir. Previa varlığında vajinal muayeneden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çünkü muayene, az miktarda olan kanamayı bir anda arttırabilir. Klasik olarak previa olan gebe muayene edilecek ise ameliyathane şartlarında muayene edilmelidir. Eğer totalprevia yoksa, kanama az ise ve istirahatle daha da azalıyorsa, bebek 36 haftadan küçükse yakın takip altında bir süre daha beklenebilir. Total previa varlığında ise normal doğum şansı olmadığından doğum şekli sezaryendir.
 
Geri
Üst