Sperm anomalisi nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Sperm anomalisi nedir nasıl tedavi edilir ?
Erkek infertilitesi olgularının% 90'ından fazlası, düşük sperm sayıları, zayıf sperm kalitesi veya her ikisinden kaynaklanmaktadır. Erkek infertilitesinin geri kalan vakaları, anatomik problemler, hormonal dengesizlikler ve genetik kusurlar gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Sperm anormalliklerine, doğuştan doğum kusurları, hastalık, kimyasallara maruziyet ve yaşam tarzı alışkanlıkları gibi bir dizi faktör neden olabilir.Sperm,sperm anormalisi,sperm anormallikleri,sperm bozuklukları,sperm bozukuluğu nedir,sperm bozukluğu neden olur,sperm bozukluğu ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


sperm anomalisi.jpg





Sperm morfolojisi , spermlerin boyutu ve şekli , erkek infertilitesini değerlendirmek için semen analizinin bir parçası olarak incelenen bir faktördür. Sperm morfolojisi sonuçları, semen mikroskopta görüntülendiğinde normal görünen spermin yüzdesi olarak bildirilir.

Normal sperm uzun kuyruklu oval başlıdır. Anormal spermlerin baş veya kuyruk kusurları vardır - büyük veya çarpık bir baş veya eğri veya çift kuyruk gibi. Bu kusurlar spermlerin bir yumurta erişme ve nüfuz etme kabiliyetini etkileyebilir. Bununla birlikte, büyük bir yüzdesini bozan sperm sahip olma nadir değildir. Buna ek olarak, morfoloji tek başına, verimli olup olmadığınızı göstermez.

İnfertilite için hangi testler yapılır ?

Bir erkeğin doğurganlığının en yaygın testi meni analizidir. Bu, sperm ve meni (spermin bulunduğu sıvı) birçok özelliğini ölçer. Bunların en önemlileri sperm sayısı (sperm sayısı), sperm motilitesi (hareketli sperm yüzdesi), sperm morfolojisi (normal biçimli sperm yüzdesi) ve sıvı hacmidir.

Yaş

Erkeklerde yaşa bağlı sperm değişiklikleri ani değildir, ancak kademeli bir süreçtir. Yaşlanma, sperm sayısını ve sperm hareketliliğini olumsuz yönde etkileyebilir (spermlerin hızlı yüzme ve düz bir çizgide hareket etme özelliği). Spermin genetik kalitesi, bir erkekte yaşlandığında azalmaktadır.


Düşük Sperm Sayısı (Oligospermi)

20 milyon / mL den daha düşük bir sperm sayısı düşük sperm olarak düşünülür. Azoospermi ejakülte sperm hücrelerinin eksikliğine işaret eder. Uzun geçitlerin herhangi bir yerinde, spermlerin geçtiği kısmi tıkanıklık, sperm sayısını azaltabilir. Sperm sayısı zamanla çok değişir ve geçici düşük sayımlar sık görülür. Düşük sayım bildiren tek bir test, temsili bir sonuç olmayabilir.

Zayıf Sperm Motilitesi (Astenospermi)

Sperm hareketliliği, spermlerin hareket kabiliyetidir. Hareket yavaşsa ya da düz bir çizgide değilse, sperm servikal mukus içerisine girmek ya da yumurtanın sert dış kabuğuna nüfuz etmekte güçlük çekebilir.. % 60 veya daha fazla sperm normal motiliteye sahipse sperm kalitesi en azından ortalama bir seviyededir. Spermlerin% 40'ından azı düz bir çizgi ile hareket edebildiyse, durum anormal olarak kabul edilir. Yavaş hareket eden sperm, yumurtayı dölleme yeteneği olmayan genetik veya başka kusurlara sahip olabilir. Zayıf sperm motilitesi DNA parçalanması ile ilişkili olabilir ve genetik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Anormal Sperm Morfolojisi (Teratospermi)

Morfoloji şekli ve yapıyı belirtir. Anormal şekilli spermler bir yumurtayı dölleyemezler. Yeterli doğurganlık için spermlerin yaklaşık% 60'ında boy ve şekil normal olmalıdır. Mükemmel sperm yapısı oval kafa ve uzun kuyruktur.

Semen Analizi

Bir erkeğin doğurganlığını değerlendiren temel test, bir spermanın analizidir . Bir erkeğin doğurganlığı söz konusuysa sperm sayımı testi yapılır. Kısırlığın nedeni olarak sperm üretiminde veya sperm kalitesinde bir sorun olup olmadığını belirlemede yardımcı olur. Test, spermada hiçbir sperm olmadığından emin olmak için bir vazektomi sonrasında da kullanılabilir.

Bir erkek testten önce birkaç gün boyunca boşalmaktan kaçınmalıdır, çünkü her boşalma sperm sayısını üçte bir oranında azaltabilir. Doğru bir örnek sağlamak için 4 günlük perhizli olmak gerekir.

Cinsel ilişki sırasında örnek alınmasını sağlayan özel olarak hazırlanmış kondomlar da mevcuttur. (prezervatifler, spermleri öldüren maddeler içerdikleri için yararlı değildir.)
Numune vücut sıcaklığında tutulmalı ve derhal ilgili yere ulaştırılmalıdır.. Eğer sperm 2 saat içinde analiz edilmezse , büyük bir kısmı ölebilir veya motilite kaybedebilir.
Bir semen analizi, birkaç ay içinde en az üç kez tekrarlanmalıdır.

Sperm sayısı

Düşük bir sperm sayısı infertilitenin kesin teşhisi olarak değil, daha çok doğurganlık sorununun bir göstergesi olarak görülmelidir. Genel olarak, normal sperm sayısı semenin mililitresi başına 20 milyon olarak düşünülür.

sperm anormalisi test değerlendirme.jpeg


Tedavi

İnfertilite tedavisi öncelikle doğurganlık sorunlarına katkıda bulunabilecek temel tıbbi durumları ele almalıdır. İlaç tedavisi, hipogonadizmi ve diğer hormonal olarak ilişkili durumları tedavi etmek için kullanılabilir. Cerrahi, varikoselleri onarmak ve üreme sistemindeki herhangi bir engeli düzeltmek için kullanılır.Anormal sperm, iç koşullara veya dış koşullara bağlı olabilir. Dış koşullar, sağlıksız yaşam biçimini, zararlı bir ortamda çalışmayı vb. Içerir. İç koşullar böbrek ve dahil karaciğer bozuklukları . Isı, radyasyon, herhangi bir ameliyat, testis arızası vb. Maruziyetler de anormal spermlerin nedenidir.

Sperminizin kalitesini artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Ginseng, çinko, likopen, vitamin C gibi besleyici veya bitkisel takviyeleri kullanabilirsiniz. Bunları içeren yiyecekleri diyetinize eklemelisiniz. Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzı izlemelisiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sperm anomalisi semen analizi ile tespit edilir.Bir erkeğin doğurganlığını ölçmek için yapılan en yaygın test semen analizidir.Erkek kısırlığını değerlendirmek için bir meni analizinin bir parçası olarak ele alınır. Sperm morfolojisi sonuçları meni mikroskop altında bakıldığında normal görünür sperm yüzdesi olarak rapor edilir.Sperm sayısı, normal spermlerin anormal şekilli spermlere oranı, hareket derecesi iyi olan sperm miktarı vb. değerlendirilir. Ayrıca verilen semen örneğinin miktarı, pH sı, rengi, lökosit varlığı, istenirse fruktoz miktarı, likefaksiyonu gibi özellikleri değerlendirilir. Sperm örneğinin değerlendirilmesinde en doğru sonucu elde edebilmek için en az 3, en çok 5 gün olmak üzere ortalama 4 günlük perhizcinsel diyet süresi uygundur.
 
İyi akşamlar size bir sorum olucak . 1yıllık evliyiz çocuğumuz yok doktor sperm tahlili istedi yorumlarmısınız .Bir sorun varmı ? Sperm tahlilini 4 gün perhizli yaptık. Şimdiden teşekkürler.
 
Sperm Hacmi (Volüm) : 2 - 6.0 ml
pH: 7.2
hızlı ileri har. %20
yavaş ileri har. %4
yerinde Har. %4
hareketsiz %65
sıvılaşma derecesi : 1
1.ml sperm sayısı 84.000.000
Toplam Sperm Sayısı 184.800.000
Lökosit 100.000
Normal morfoloji %48
Baş anomalisi %8
Boyun anomalisi %8
Kuyruk anomalisi %36
fruktoz : -
 
Merhaba, Spermiyogram analiz sonucuna göre sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor. Sağlıklı günler diliyoruz.
 
merhaba hocam 1 yıl 3 aydır evliyiz çocuğumuz olmuyor doktor bende bir şey olmadığını dedi eşmden sperm testi istedi durum nedir bir proplem varmı?
Normal morfolojli sperm. %6 Bas Anom. %85 Akrozomal Defektler: %1 Strukturel Defektler %80 Boyun ve Araparca anom. %5 Kuyruk Anom.%10
 
Selamlar,
Sperm tetkiti sonucunuzda parametrelerde kayda değer bir problem görülmüyor. Tahlil sonuçlarını , kullanılan ilaçlar, tahlilin yapıldığı klinik olanakları, kişinin perhizli gün sayısı (2 günlük perhiz) etkileyebilir. Sperm tahlili yapacakların daimi kullandıkları ilaç varsa hekime bildirmeleri , en az 3- 4 gün perhizli olmaları gerekmektedir.
 
Merhaba, Hiç canlı sperm yoksa gebe kalmanız mümkün değil. Menide hiç sperm yoksa mikro tese yöntemiyle sperm elde edilebilir çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu yöndem azospermi yada % 100 hareketli spermi olmayan hastalara uygulanır. Detaylı bilgileri hekiminizden alabilirsiniz.
 
Merhaba eşimin total sperm sayısı 84.000.000 progresif hareketlilik %42 morfoloji normal form %1 baş anomalileri: 78 orta parça anomolisi:15 kuyruk anomolisi:6 (doktor morfoloji düşük dedi) yuvarlak hücre ise 3milyon bunu da yüksek buldu doktorumuz ve antibiyotik ile proxeed plus kullanıyoruz sonuçlarımız çok mu kötü acaba?
 
Geri
Üst