Suçiçeğide baharda çıkıyor

Young bride

Banned
Suçiçeğide baharda çıkıyor
suçiçeği, suçiçeği aşısı, suçiçeği belirtisi, suçiçeği tedavisi, suçiçeği hastalığı, suçiçeği nasıl bulaşır


En yaygın çocuk hastalıklarından suçiçeği hem çok bulaşıcı, hem de tedavisi yok. Önlem alınmadığında ciddi komplikasyonlara yol açabilen hastalıktan korunmanın yolu ise aşıdan geçiyor.
Çocuk hastalıkları denince ilk akla gelenlerden suçiçeği, bulaşıcılığı da rahatsızlığı da yüksek bir hastalık. Varicella zoster adlı virüsün neden olduğu suçiçeği, temasa gerek kalmadan, yalnızca aynı ortama girmekle bulaşabiliyor. Havada 1-2 saat canlı kalabilen ve çok hızlı çoğalan virüs, özellikle çocukların topluca bulundukları okul, kreş gibi ortamlarda çok çabuk yayılıyor. Belirtilerin ortaya çıkmasından 2 gün öncesi ve 4-5 gün sonrasına kadar da bulaşmaya devam ediyor.
Suçiçeği geçirmemiş ve suçiçeği aşısı olmamış herkesi tehdit eden varicella zoster virüsünün ısıya dayanıksız olması nedeniyle özellikle Mart-Nisan aylarında etkisini artıran suçiçeği, genellikle hafif seyreden bir hastalık olmasına karşın, cilt enfeksiyonlarından zatürreeye kadar pek çok ciddi rahatsızlığa yol açabiliyor.
Bulaşıcılığı çok yüksek olan suçiçeği nedeniyle her yıl 350 bin vakadan 1900’ü hastaneye yatışı gerektirmekte. İstatistikler, tamamen sağlıklı olan ve su çiçeğine yakalanan çocukların %5’inde orta kulak iltihabı gibi sorunlar geliştiğini gösteriyor.
TEDAVİSİ YOK, TEDBİRİ VAR
Spesifik bir tedavisi bulunmayan suçiçeğinden korunmanın etkili yolu su çiçeği aşısı olmaktan geçiyor. Uzmanlar,1 yaşına gelmiş her çocuğun 1 doz su çiçeği aşısı ile korunmasını öneriyor. Hastalığı daha önce geçirmemiş ve aşı olmamış büyük çocuklar veya erişkinler de aşılanması gereken grupta yer alıyor.
12 ay – 13 yaş arası çocuklarda tek doz uygulanan suçiçeği aşısı % 96 oranında koruyuculuk sağlıyor. 13 yaş ve daha üzerindeki çocuklarda ise 4-8 hafta ara ile iki doz halinde uygulama gerekiyor. Su çiçeği aşısı diğer aşılarla aynı zamanda uygulanabiliyor.
Kimler su çiçeği aşısı olmalıdır?
Su çiçeği hastalığını geçirmemiş olan;
• Bir yaşını doldurmuş tüm çocuklar
• Kreş ve okula başlayacak olan çocuklar
• Bağışıklık kriterleri uygun akut lösemili bireyler, immünyetmezliği olanlar
• Kronik hastalığı bulunanlar
• Organ nakli planlanan hastalar
• Sağlık personeli
• Kreş ve okul personeli
• Çocukluk çağında aşılanmamış adolesan ve erişkinler.
• Doğurgan yaşta olan ve gebe kalmayı planlayan anne adayları
Daha önce su çiçeği geçirmemiş ve aşılanmamış bir kişi su çiçeği geçiren bir hasta ile karşılaşırsa, karşılaşma sonrası ilk 72 saat içinde su çiçeği aşısı ile aşılanması durumunda hastalığın oluşması engellenebiliyor ya da ciddiyeti belirgin derecede azaltılabiliyor. Uzmanlar, bu koşullarda da su çiçeği aşısı uygulanmasını onerıyor.

380014daff7b0a4017.jpg
 
Geri
Üst